menu
Mijn Series +

The Walking Dead - Seizoen 9 (2018-2019)

Alternatieve titel: Walking Dead

mijn stem
3,51 (53)
53 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Horror

ontwikkeld door Frank Darabont
met Andrew Lincoln, Norman Reedus en Melissa McBride

Als politieagent Rick Grimes (Andrew Lincoln) wakker wordt in het ziekenhuis nadat hij is neergeschoten tijdens een achtervolging, lijkt alles verlaten. De bloemen naast zijn bed zijn verlept. Als hij naar buiten gaat om uit te zoeken wat er aan de hand is, vind hij een enorme hoeveelheid lijken naast het ziekenhuis. Als hij verdwaasd verder door het verlaten dorp loopt, komt hij Morgan Jones (Lennie James) en zijn zoon tegen. Eerst wordt Rick door hen als vijand aangezien maar de twee besluiten hem toch op te vangen. Nadat Rick weer bijgekomen is, vertellen Morgan en zijn zoon wat er aan de hand is.

 1. A New Beginning
 2. The Bridge
 3. Warning Signs
 4. The Obliged
 5. What Comes After
 6. Who Are You Now?
 7. Stradivarius
 8. Evolution
 9. Adaptation
 10. Omega
 11. Bounty
 12. Guardians
 13. Chokepoint
 14. Scars
 15. The Calm Before
 16. The Storm
zoeken in:
avatar van jerome998
4,5
WOW! The Walking Dead gaat de grootste plotverandering doormaken sinds het begin van de serie. Een nieuwe richting, een totale metamorfose en een nieuwe hoofdrolspeelster...

9.5: Rick redt zichzelf op aangrijpende wijze uit de gespieste situatie en probeert te paard te ontkomen aan de hordes walkers die hem achtervolgen. Onderweg verliest hij een aantal keer zijn bewustzijn, waarin hij in zijn onderbewustzijn op zoek gaat naar zijn familie, Lori en Carl. Op zijn pad komt hij Shane, Hershel en Sasha tegen. Het dialoog met Shane is mooi en intrigerend, maar helaas ook de enige dreamsequence die de moeite waard is. De ontmoetingen met Sasha en Hershel zijn heel, héél cliché en qua inhoud eigenlijk nietszeggend en betekenisloos, waarbij ook de greenscreen en belichting amateuristisch zijn uitgewerkt. De enige smet op een verder fantastische aflevering. Onbegrijpelijk dat hier mee akkoord gegaan is. Voorafgaand aan het dialoog met Sasha bevindt Rick zich in een wereld vol lijken, wat er daarentegen wel erg mooi uit ziet.

Na een afsluitende en wél geslaagde dreamsequence met de huidige cast, beseft Rick dat hij zijn familie al gevonden heeft in de vorm van een zwangere Michonne. Ook wordt duidelijk dat Rick de hordes walkers naar de brug geleidt heeft, een brug die Rick onder geen enkele voorwaarde wilde opgeven (en symbool staat voor verbinding en 'samen'leven), maar nu wellicht zijn enige uitweg is. Tegen alle verwachting in is de brug echter sterk genoeg om honderden walkers te houden, en ondanks de toegeschoten hulp van de groep beseft Rick dat de overmacht van een legioen lopende doden te groot is. Rick blaast de brug op (WAT EEN ONGELOFELIJK EMOTIONELE, MACHTIGE EN BAD-ASS AFSLUITING VAN RICK'S VERHAAL!!! Vergelijkbaar met Saving Private Ryan's einde) om het gevaar af te wenden.

Maar... op het moment dat Jadis klaar is om de overstap te maken naar een andere community, vind ze een aangespoelde Rick. Samen worden ze meegenomen in de helikopter die voorheen enkel als spanningsboog en mysterieus element kenbaar was. Het geeft voldoening en 'closure' om nu concreet te weten waar het verhaal met de helikopter heen zou leiden. Rick ligt in een brancard in de helikopter, ze vliegen richting de horizon... ver weg... naar een totaal andere gemeenschap. Dit is extreem nieuwschierigmakend, maar aangezien dit tot zover Rick's laatste aflevering was, ben ik bang dat we van die gemeenschap de komende tijd niks te zien krijgen.
Maar Rick leeft nog! Het bracht bij mij wat dilemma teweeg. Rick die zichzelf opblaast en daarmee hetgeen veilig stelt waar hij jarenlang voor gevochten heeft is een ultiem sensationeel en bevredigend einde van zijn verhaal. Zijn dood zou een heftigere impact hebben gehad. Maar aan de andere kant ben ik blij dat hij nog leeft; hoe hij met de helikopter afgevoerd werd zag er erg mooi uit. Wetende dat Rick Grimes ergens in dit universum nog in leven en veilig is geeft ook voldoening. Waarbij dus ook een grote kans bestaat dat hij in de toekomst terugkeert (ik las iets over speelfilms waarin hij wellicht gaat spelen).


Alsof dit nog niet genoeg stof tot nadenken gaf, maakt de serie daarna ineens een totale onverwachte omslag! Een tijdsprong van 6-7 jaar. Een groep onbekenden wordt omsingeld door een horde walkers en de groep maakt zich op voor een confrontatie. Tot hun verbazing worden ze te hulp geschoten, de ene na de andere walker wordt neergeschoten. De onbekende groep blijkt gered te zijn door een meisje met een revolver... een ondeugend, eigenwijs, zelfverzekerd en getraind meisje... het dochtertje van onze held... Judith Grimes.

Deze tijdsprong kwam als een totale verrassing en werkte super in deze aflevering, heel verfrissend. The Walking Dead wordt hiermee een totaal nieuw leven ingeblazen en biedt oneindig veel perspectief voor komende seizoenen. Natuurlijk moest de serie na het wegvallen van Rick met een meesterzet komen om niet in verval te raken; maar dit zag niemand aankomen denk ik. Ik was bang dat de serie na Rick's laatste aflevering in een sleur zou komen. Met deze tijdsprong wordt een totaal nieuwe en verfrissende start gecreëerd. Aan de ene kant is dit de slotaflevering van de serie, aan de andere kant tevens de pilot. Knap, heel knap
Een twijfelgevoel dat mij wel meteen te binnen schoot is dat het meisje die vanaf nu Judith Grimes gaat vertolken niet écht sterk acteerde; ik hoop dat dit niet te storend gaat worden. Wellicht wordt de focus meer naar Daryl, Carol en andere belangrijke personages verschoven, om niet te veel verantwoordelijkheid op de schouders van een kindacteur te zetten.

Zoals verwacht is dit een sleutelaflevering binnen de serie geworden. Een paar smetjes, waarin met name (recent overleden) Scott Wilson (Hershel) niet echt het waardige afscheid krijgt dat hij verdiende. Maar qua impact over het geheel kan ik niet anders dan een topscore uitdelen:

10/10

avatar van The Oceanic Six
1,0
Apart. Ik vond de finale juist wel mooi, op een ingetogen en menselijke wijze. Het verhaal leek me even zelfs weer te boeien. Het sneeuwlandschap bracht ook welkome verandering mee in de vrij voorspelbare looks die de serie al jaren nu heeft. Het blijkt maar weer dat het juist vreselijk irritant is dat men bij deze serie steeds lange tijd op 1 locatie blijft zitten. De kracht van de eerste afleveringen was dan ook destijds de afwisseling. Maar niettemin ben ik wel opgelucht dat ik besloten heb te stoppen met kijken. Het is mooi geweest na 9 jaar, waarbij ik ook Fear the walking dead volledig heb gezien.

De wereld van de walkers boeit me niet meer, de glans is al jaren van de serie af. De films met Rick (samen met Daryl het enige personages die me wist te boeien) wil ik de komende jaren nog wel de kans geven, de rest in principe niet, mezelf kennende. Al is de kans best aanwezig dat ik in de toekomst het gedeelte wat ik heb geskipt alsnog ga kijken. Maar alles wat deze serie ooit zo sterk maakte is gewoon verdwenen. Als je tig afleveringen doelloos uit zit te zitten en na afloop al niet meer weet wat je hebt bekeken, dan weet je dat je gewoon moet stoppen. Ik zocht een serie die over overlevenden in een wereld vol walkers ging, niet een soapserie vol menselijke bad guys waarbij de walkers nog maar een bijrolletje spelen.

1*

avatar van james_cameron
3,5
Een aangename verrassing, dit consistent sterke en spannende negende seizoen, de beste reeks in jaren. Negan is wijselijk naar de achtergrond gedelegeerd en in de vorm van The Whisperers krijgen de hoofdpersonen hier te maken met bijzonder angstaanjagende tegenstanders. Aflevering 15 is wat dat betreft één van de meest memorabel nare episodes ooit. Die zal ik echt niet snel vergeten. Maar ook de overige afleveringen zijn ditmaal goed te doen. Dat geeft de burger moed!

Gast
geplaatst: vandaag om 05:42 uur

geplaatst: vandaag om 05:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.