• 10.795 nieuwsartikelen
  • 162.331 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.983 acteurs
  • 193.276 gebruikers
  • 8.985.842 stemmen
Avatar
 
banner banner

Six Feet Under - Seizoen 5 (2005)

4,41 117 stemmen

Show titel: Six Feet Under

IMDb beoordeling: 8,7 (148.622)

Afleveringen: 12

Speelduur: 12 uur

Ontwikkeld door: Alan Ball

Met: Peter Krause, Michael C. Hall en Frances Conroy

Oorsprong: Verenigde Staten

Datum van release: maandag 6 juni 2005

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

Plot Six Feet Under

Six Feet Under draait rond een familie van begrafenisondernemers. In de eerste aflevering komt het gezinshoofd, Nathaniel Fisher, om bij een verkeersongeluk. De daaropvolgende vijf seizoenen volgen de perikelen van de overgebleven familieleden; de weduwe Ruth, haar zoons Nate en David en de dochter Claire.

Afleveringen Seizoen 5 (2005)

  1. 1. A Coat of White Primer

    6 juni 2005 (1 uur)

    Ruth vreest George zijn thuiskomst, ondanks zijn recentelijke diagnose. Nate en Brenda maken huwelijksplannen maar een ongeluk binnen hun kringen doet ze hier van afzien. David en Keith stellen adoptie ter discussie. Rico ontdekt datingsites en Claire gaat nogal op in haar verontrustende hobby maar heeft al snel door dat ze te ver gaat.

  2. 2. Dancing for Me

    13 juni 2005 (1 uur)

    Nate spreekt af met wat vrienden van de middelbare school maar komt erachter dat ze enkel nog jeugdherinneringen delen en verder niets meer gemeen hebben. Ruth is opgelucht na een gesprek met George zijn dochter Maggie. Brenda weigert Margarets hulp en stort zich in een nieuwe relatie. David en Keiths kinderwens verandert door alle vooroordelen in een nachtmerrie. Claire weigert met haar kunst in een hokje gestopt te worden. Billy verdedigt zijn nieuwe carrière maar vraagt zich af wat er ooit gebeurd is met zijn oude zelf. En Rico zoekt troost bij Vanessa wanneer hij wordt afgewezen door zijn date.

  3. 3. Hold My Hand

    20 juni 2005 (1 uur)

    Claire wordt verleid door Billy's onbegrensde optimisme maar raakt al snel ontmoedigd wanneer ze hoort hoeveel haar nieuwe opleiding zal gaan kosten. George wordt achtervolgd door herinneringen van een jeugdtrauma. David en Keith ontmoeten hun draagmoeder Mary. En Vanessa moedigt Rico aan om wat meer onder de mensen te komen.

  4. 4. Time Flies

    27 juni 2005 (1 uur)

    Brenda is geschokt door Nate's reactie op haar zwangerschap. Ruth deelt haar gevoelens over George met haar breiclubje. David en Keith doen Mary een voorstel en ontmoeten Roger's excentrieke familie. Rico is verbaasd over hoe goed Vanessa en zijn kinderen zich kunnen redden zonder hem. Een gefrustreerde George drinkt bier en zingt karaoke met Billy, wiens gedrag van de afgelopen tijd Claire afstoot. En Nate wacht een onaangename verrassing bij thuiskomst.

  5. 5. Eat a Peach

    4 juli 2005 (1 uur)

    Ruth vindt een nieuwe manier om te ontstressen van George, die de kloof tussen hen weer wil dichten. Nate en Brenda bespreken hun gezinsplannen. Terwijl David en Keith wachten op nieuws van hun draagmoeder, Mary, leren ze Anthony kennen, een erg bijzonder jongetje. Vanessa is geschokt door Julio's probleemgedrag op school en nog meer door de manier waarop Federico de zaak afhandelt. Margaret, de moeder van Billy, besluit zich met zijn en Claires zaken te bemoeien.

  6. 6. The Rainbow of Her Reasons

    10 juli 2005 (1 uur)

    Ruth is blij met het telefoontje van haar zus Sarah. David en Keith ontdekken dat zorgen voor de kleine Anthony en zijn broer Durrell geen lachertje is. Nate mijmert over het verlies van zijn eerste liefde. In afwachting van een artiestenbeurs vindt Claire een tijdelijke financiële oplossing. Brenda kapt er even mee om wat lol te trappen. Vanessa neemt een kindermeisje in dienst dat over onvoorziene talenten blijkt te beschikken. Federico krijgt een aanbod dat hij nauwelijks kan geloven, laat staan naast zich neerleggen, en Maggie maakt zich zorgen over George...

  7. 7. The Silence

    17 juli 2005 (1 uur)

    Kersverse ouders David en Keith hebben het moeilijk om hun kroost grenzen op te leggen. Wanneer Brenda en Nate dubbelzinnig nieuws ontvangen, blijkt dat hun visie op leven en dood enkel te bevestigen. Ruth probeert bezig te blijven, maar kan maar moeilijk tot rust komen. Vanessa bewijst aan Federico dat ze wel degelijk kan ontspannen. Wanneer Claire op het werk kennis maakt met een interessante man, levert ze een inspanning om erbij te horen. Margaret onthult een geheim. Maggie en Nate houden van de stilte en George vertelt Ruth schokkend nieuws.

  8. 8. Singing for Our Lives

    24 juli 2005 (1 uur)

    De begrafenis van een jonge latina doet vragen rijzen met betrekking tot de filosofie en de toekomst van Fisher & Diaz. Claire neemt haar collega Ted mee naar een tentoonstelling van de academie, waar slechts weinig veranderd blijkt. Brenda ontvangt cruciale informatie van haar dokter, en van Maggie. Nate probeert rust te vinden via het geloof van Maggie. Vanessa gaat stappen en Federico stelt zich allerlei scenario's voor en Ruth wil zich laten verwennen, maar ze krijgt er een onvoorziene bonus bovenop.

  9. 9. Ecotone

    31 juli 2005 (1 uur)

    David en Keith beginnen zich comfortabel te voelen als ouders van Durrell en Anthony. Claire ontdekt een gedeelde interesse met haar collega Ted. Brenda ziet in dat er meer dan een waarheid is. Federico begint zijn vrouw eindelijk te snappen. Ruth voelt zich bevrijd nadat ze George verlaten heeft en besluit te gaan kamperen met Hiram. Nate wordt naar het ziekenhuis gebracht waar de rest van zijn familie (op Ruth na, die niet te bereiken is) wacht tot de operatie voorbij is.

  10. 10. All Alone

    7 augustus 2005 (1 uur)

    Terwijl David bezig is met het familiebedrijf, ontdekt Keith op zijn werk iets vervelends over zichzelf. Brenda wordt geconfronteerd door Nate en ze beantwoordt een harde vraag voor Maya. Maggie krijgt een deur op haar neus. Margaret vergelijkt zichzelf met haar dochter. Ruth laat Bettina de verpleegster uithangen. Federico en Vanessa besluiten hun toekomst veilig te stellen. Claire voelt zich op haar gemak bij Ted en zijn "normaalheid" En George houdt een toespraak over liefde.

  11. 11. Static

    14 augustus 2005 (1 uur)

    Billy keert terug om Brenda door haar moeilijke periode heen te helpen. Een dronken Claire wijst Ted af. Rico is vastberaden de toekomst van de zaak vast te leggen. George wil Ruth helpen dichter tot Maya te komen. En David raakt verlamd door angst.

  12. 12. Everyone's Waiting

    21 augustus 2005 (1 uur)

    David verzoent zich finaal met zijn demonen. Keith toont zich van zijn "strenge" kant. Nathaniel spreekt met zijn jongere zoon. Brenda bevalt te vroeg en verzet zich tegen Nate's negatieve gevoelens. Claire krijgt een opwindend telefoontje. Ted inspireert enkele sexy foto's. Margaret is onder de indruk wanneer ze Oliviers zorgzame kant ziet. Federico en Vanessa vieren hun investering. Ruth vindt troost in de waarheid van Maggie. De beperkingen van George overschaduwen zijn bedoelingen en Claire rijdt de toekomst tegemoet.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Animosh_mm

Animosh_mm

  • 264 berichten
  • 114 stemmen

Na de finale gezien te hebben blijf ik toch bij mijn eerdere mening. De serie wordt op zich mooi afgesloten, met eindelijk een vleugje hoop en optimisme in plaats van een eindeloze reeks tragedies, maar ik blijf erbij dat de serie haar hoogtepunt bereikt in de eerdere seizoenen. De latere seizoenen voelden voor mij veelal als een opgeblazen cliché van de eerdere seizoenen en voegden mijns inziens dus weinig toe.

Over de veelgeroemde laatste scène heb ik ook gemengde gevoelens. Aan de ene kant wordt de serie op deze manier mooi afgesloten in lijn met de thematiek van de serie. Maar aan de andere kant had ik het gevoel aan het kijken te zijn naar een kitscherige videoclip, begeleid door een cheesy popnummer.

Maar misschien heb ik gewoon een hart van steen.


avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

  • 4477 berichten
  • 4740 stemmen

Ik kon de finale van Six Feet Under op zich wel wel waarderen maar vond het nou ook weer niet heel opzienbarend. Het was iets te veel "closure" naar mijn mening. Persoonlijk houd ik van een einde wat open staat voor verschillende interpretaties (zoals het einde van Mad Men of The Sopranos) maar goed, ik ben een minderheid.

Ik stoorde me de laatste aflevering wel nogal aan Claire's gehuil, die ging helemaal los.

Dat neemt niet weg dat Six Feet Under wel een zeer goede serie is, origineel, die een taboe heeft doorbroken. Want het was toch wel een gok: wie wil er kijken naar een serie over de dood, iets waar iedereen mee te maken krijgt maar liever niet over nadenkt? Als het wat te zwaar werd waren er altijd ook luchtige momenten, een grappige situatie, een mooie oneliner, een bizarre fantasie/ droom, etc.

De interessante invalshoek en het intelligente script werden ondersteund door zeer goede acteerprestaties, veelal door acteurs die sindsdien toch wat van de radar zijn verdwenen, op Michael C. Hall na.


avatar van AmazingPP

AmazingPP

  • 2462 berichten
  • 1809 stemmen

diddle: Acteurs die van de radar zijn verdwenen? Peter Krause zit nu in "The Catch", daarvoor in "Parenthood" en "Dirty Sexy Money", Frances Conroy zit vast in "American Horror Story" en in "Casual", Michael C. Hall deed "Dexter" en staat nu in het toneelstuk van Bowie in London (als ik het niet mis heb, maar goed, die noemde je ook al), Lauren Ambrose zit in "The X Files", Freddy Rodriguez zit in "The Night Shift", Rachel Griffiths heeft in "Brothers and Sisters" gezeten en als laatste noem ik Matthew St. Patrick, hij zit in "Sons of Anarchy". Allemaal geen flauwe series en allemaal succesvol.


avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

  • 4477 berichten
  • 4740 stemmen

Nou daar heb je me tuk apocalypse, geen van die series heb ik namelijk gezien- wat uiteraard meer zegt over mijzelf dan over die series. Laat ik zeggen dat ze van mijn radar zijn verdwenen.


avatar van AmazingPP

AmazingPP

  • 2462 berichten
  • 1809 stemmen

Flavio schreef:

Nou daar heb je me tuk apocalypse, geen van die series heb ik namelijk gezien- wat uiteraard meer zegt over mijzelf dan over die series. Laat ik zeggen dat ze van mijn radar zijn verdwenen.

Ach... Tuk? Dat is niet de bedoeling, hoor. Het is alleen ter informatie. Je hebt "Dexter" toch wel gezien? Zo niet: Aanrader, hoor! En "American Horror Story" is ook geweldig. Niet alle seizoenen zijn even sterk (voor mij is seizoen 3 de minste), maar toch zeer zeker aan te raden, mits dat je van horror houd natuurlijk.


avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

  • 4477 berichten
  • 4740 stemmen

Dexter ken ik wel, goeie serie maar na 2 seizoenen had ik het wel een beetje gezien, er zat (vond ik) wat weinig ontwikkeling in, zoals SFU bv wel had. Misschien moet ik dat weer een kans geven, ik zie dat seizoen 4 wel erg hoge waarderingen krijgt.

American Horror Story ken ik niet- bedankt voor de tip!


avatar van AmazingPP

AmazingPP

  • 2462 berichten
  • 1809 stemmen

Flavio schreef:

Dexter ken ik wel, goeie serie maar na 2 seizoenen had ik het wel een beetje gezien, er zat (vond ik) wat weinig ontwikkeling in, zoals SFU bv wel had. Misschien moet ik dat weer een kans geven, ik zie dat seizoen 4 wel erg hoge waarderingen krijgt.

American Horror Story ken ik niet- bedankt voor de tip!

En zo te zien aan je avatar is Twin Peaks je favoriete serie? Wat vind je ervan dat er weer een nieuwe serie komt? Als ie al komt? Twin Peaks is ook zeker 1 van mijn favorieten!


avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

  • 4477 berichten
  • 4740 stemmen

Klopt, Twin Peaks is mijn favoriete serie- by far. Het nieuwe seizoen gaat wel komen, ze zijn al begonnen met de opnames en het zal ergens begin volgend jaar uitgezonden worden (geloof ik).

Aan de ene kant ben ik wel heel benieuwd, aan de andere kant ook wel een beetje gemengde gevoelens: als het mis gaat dan is dat wel een smet op deze serie- en om al die mooie actrices van vroeger nu op leeftijd te zien zal ook wel even slikken zijn. En o.a. Bob is er niet meer natuurlijk...

Maar aan de andere kant dus wel heel nieuwsgierig wat er gebeurt en of de oude raadsels worden opgelost, want er waren nogal wat losse eindjes. Ik vond de film Fire Walk With Me ook wel geslaagd, en vind Lynch sowieso een interessante en originele regisseur dus ik laat me graag verrassen...wel eerst de hele serie opnieuw kijken natuurlijk voor ik eraan ga beginnen. En jij?

PS dit wordt wel erg off topic zo, we zitten natuurlijk op het SFU forum


avatar van Boenga

Boenga

  • 2454 berichten
  • 1425 stemmen

De laatste drie afleveringen van dit vijfde seizoen zorgen weer voor wat meer vaart en afwisseling. Maar ik blijf achter met het gevoel dat er best wel twee seizoenen minder hadden mogen zijn.

Vanaf seizoen drie gaat de creativiteit van de makers in dalende lijn, en komt SFU vaak teveel in de buurt van een tv-soap - in België zijn dat Thuis en Familie, weet niet wat er in NL in die stijl op het scherm komt ?

Het familiebedrijfje en alles daarrond worden op het achterplan gezet; relaties en relatieproblemen overheersen elke aflevering. Er vloeien, vooral in dit laatste seizoen, liters tranen in SFU. Niet omdat er iemand sterft of begraven wordt, wel om ruzies en scheidingen. En dat terwijl het originele opzet rond doden en begrafenissen toch de sterkte is van deze serie.

Een geweldige groep acteurs en actrices: vooral zij zorgen ervoor dat SFU niet gaat doodbloeden...

Als afsluiter: ik kocht de dvd-box zonder dat ik er ooit iets van een trailer of wat dan ook gezien had. Groot was m'n verbazing toen ik merkte dat dit Amerikaans product was. Om 1 of andere reden deed m'n buikgevoel me altijd vermoeden dat dit Brits was. En achteraf bekeken vind ik het best nog wel jammer dat dit niet zo is...


avatar van Thomas83

Thomas83

  • 3718 berichten
  • 3363 stemmen

Dit is duidelijk weer een wat beter seizoen dan de vorige twee. Er is zelfs weer zo'n spontane musicalscène met Claire. Ook de verhaallijn overde adoptie vond ik erg mooi. Maar het zijn vooral die laatste paar afleveringen die fenomenaal zijn en de status van Six Feet Under als een van de beste series ooit gemaakt bezegelen.

We kunnen het over die geweldige eindmontage hebben, het meest bevredigende en ontroerende einde van een serie ooit, maar het slot van het seizoen heeft zoveel meer gigantisch aangrijpende momenten te bieden. De manier waarop Nates dood wordt afgehandeld is echt perfect, en zijn dood op zich is ook het enige juiste einde.

Zo elegant om de serie te eindigen met de dood van de man die bijna heel zijn leven bang was voor de dood. Hij wordt gelukkig niet als een soort heilige neergezet. Niet voor niets horen we in de aflevering die om zijn begrafenis draait All Apologies van Nirvana langskomen. Van alle personages in de hele serie zijn Nate en Brenda de meest imperfecte.

En Nate zijn begrafenis is zo ongelofelijk rauw. Vooral Conroy en Hall spelen fenomenaal. Interessant ook om iedereen van de familie in zijn bekende patronen terug te zien vallen. All Alone is ook echt mijn favoriete aflevering.

In de laatste afleveringen worden losse eindjes uiteindelijk nog mooi aan elkaar geknoopt. Ruth en Brenda komen na al die tijd nader tot elkaar door de geboorte van Willa. De scène waarin Ruth Claire aanspoort om erop uit te gaan is schitterend. Brenda die droomt dat ze Nates vader ontmoet als hij hem de baby laat zien. Claires afscheidsfeestje met de hele familie in het verbouwde huis, vreselijk mooi allemaal. 5.0*.


avatar van Fervet opus

Fervet opus

  • 152 berichten
  • 272 stemmen

Er is al genoeg geschreven over deze serie tot nu toe. Ik wil alleen even aangeven waarom ik het zo'n apart goede serie vind.

Ik vind het mooi hoe deze serie de schoonheid EN tragedie van het leven weergeeft. Het geeft goed aan hoe verlies echt aanvoelt. Je accepteert het nooit echt 100%. De pijn gaat nooit compleet weg. Het enige wat er gebeurt is dat je doorgaat met leven, that's it. Want je hebt geen keus.

En natuurlijk: het einde; geweldig! Persoonlijk hou ik niet van een open einde; dat is zo gemakzuchtig van de makers.

Six feet under geeft aan de kijker een mooie closure van het geheel.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.