menu
Mijn Series +

True Detective - Seizoen 3 (2019)

mijn stem
3,96 (77)
77 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Mystery

ontwikkeld door Nic Pizzolatto
met Mahershala Ali, Stephen Dorff en Carmen Ejogo

Het derde seizoen van True Detective speelt zich af in het Ozarkgebergte. Verspreid over drie verschillende tijdsperioden worden detectives Wayne Hayes en Roland West gevolgd. Ze onderzoeken een macabere misdaad waarbij twee vermiste kinderen betrokken zijn.

  1. The Great War and Modern Memory
  2. Kiss Tomorrow Goodbye
  3. The Big Never
  4. The Hour and the Day
  5. If You Have Ghosts
  6. Hunters in the Dark
  7. The Final Country
  8. Now Am Found
zoeken in:
avatar van brawljeff
Vanaf 13 januari terug op HBO, met dit keer een hoofdrol voor Mahershala Ali.

avatar van Dorstigjimmyke
3,0
Hier kijk ik weer enorm naar uit. Seizoen 1 vond ik echt ontzettend sterk. Seizoen 2 was qua verhaal wat minder, maar de acteerprestaties waren top. Hopelijk kan dit seizoen weer wat beter doen. Weet iemand waar het precies over gaat?

avatar van Vinck
Nog nooit zo hard naar een seizoen van een tv-reeks uitgekeken als naar seizoen 3 van True Detective. De reviews stemmen me alvast weer hoopvol: het niveau zou weer aanleunen bij de gloriedagen van seizoen 1, en ook enkele van de vertrouwde ingrediënten uit het eerste seizoen worden blijkbaar weer smaakvol toegepast. Zo enorm benieuwd...

avatar van Bottleneck
Vinck schreef:
en ook enkele van de vertrouwde ingrediënten uit het eerste seizoen worden blijkbaar weer smaakvol toegepast.

Mooi! Welke ingrediënten bedoel je, setting bijvoorbeeld?

avatar van Vinck
Setting, kleurenpalet, ook het centrale mysterie roept blijkbaar associaties op met S1, maar ik wil hier natuurlijk niet te veel spoilen voor diegenen die liever niks weten op voorhand. Het lijkt weer meer de southern gothic tour op te gaan met hints naar kosmische horror, volgens enkele reviews die ik gelezen heb. Dit seizoen zou echter andere interessante thema's zoals racisme (vrij obvious) en de Vietnamoorlog verkennen. Ook is er sprake van een sterk en realistisch uitgewerkt vrouwelijke personage, iets dat in de vorige seizoenen ofwel afwezig ofwel iets te geforceerd aanwezig was....spannend. Morgen is het al zover!

avatar van Bottleneck
Vinck. Hoop ‘m ook snel te kunnen zien.

avatar van Dorstigjimmyke
3,0
Het wordt wel wennen om dit week per week te moeten kijken. We worden verwend door Netflix. Maar geen probleem om het nog eens old skool week per week te bekijken. Dat zal de spanning alleen maar doen toenemen en de discussies zullen ook levendiger zijn.

4,0
Geweldig op zitten wachten !!

4,5
Tot nu toe echt genieten dit.

avatar van Dorstigjimmyke
3,0
IP050.

Waar heb je de serie gevonden?

jakkepoes
Hij staat oa op KPN. Serie 1 ben ik halverwege mee gestopt en deze ga ik vrees ik ook niet kijken. Terwijl ik toch dol ben op politieseries. Het was mij te langdradig en bepaalde dingen konden gewoon niet als je in het wereldje thuis bent.

avatar van Dorstigjimmyke
3,0
Prima begin. Ze grijpen terug naar seizoen 1. De slachtoffers zijn nu kinderen i.p.v. hoeren. Ze gaan opnieuw naar een klein Amerikaans stadje en dat komt ook de sfeer ten goede. Veel beter dan in een miljoenenstad zoals L.A. Voorlopig is het wel nog wat traag, maar dat was dacht ik in seizoen 1 ook.

avatar van renzoroy
Seizoen 1 was een meesterwerk. Seizoen 2 moet ik ooit nog eens gaan kijken die ik dan nu mooi kan combineren met seizoen 3. 2 scheen wel wat minder dan 1 te zijn, vandaar dat ik die nog niet heb gekeken.

avatar van Vinck
Review: True Detective (S3: The Great War And Modern Memory + Kiss Tomorrow Goodbye)

14 januari was het eindelijk zover: het nieuwe seizoen van 'True Detective' ging in première en was ook in Vlaanderen meteen te bekijken via de dienst Play More van Telenet. De verwachtingen waren hooggespannen na een tweede seizoen dat bijna unaniem als teleurstellend werd bestempeld. Zelf heb ik best genoten van het tweede seizoen, maar dat er sprake was van een daling in kwaliteit viel niet te ontkennen: de personages waren minder sterk uitgewerkt, het verhaal ging alle kanten op en wist de aandacht absoluut niet vast te houden zoals het magistrale eerste seizoen dat wel kon. Aanvankelijk dacht ik dat HBO 'True Detective' stilletjes ten grave zou dragen, maar de franchise bleek te waardevol om meteen af te voeren. Een terechte beslissing, want Pizzolatto is wat mij betreft één van de meest interessante scenaristen die HBO tegenwoordig 'on payroll' heeft.

Goed, over naar de eerste twee afleveringen: het centrale mysterie van dit seizoen handelt over de plotse verdwijning van twee jonge kinderen (broer en zus) in het hartje van de Ozarks in Arkansas. Rechercheur Wayne Hays en zijn partner Roland West worden ter plaatse geroepen en ontfermen zich vervolgens over de zaak. Echo's van seizoen 1 dringen zich op dankzij de sinistere sfeer die bijna meteen wordt opgeroepen, en ook de soundtrack draagt hier mooi toe bij. Bovendien wordt nog een narratief 'trucje' van weleer opnieuw toegepast: dit seizoen zal zich ook afspelen in drie verschillende tijdsperiodes, namelijk 1980 (het jaar van de verdwijning), 1990 (wanneer de zaak heropend wordt naar aanleiding van nieuwe informatie) en 2015 (het jaar waarin een bejaarde Hays, in de vroege fases van Alzheimer, terugblikt op de zaak naar aanleiding van een tv-documentaire). Toch wil ik benadrukken dat dit seizoen geen klakkeloze kopie is of ongeïnspireerd overkomt, er worden namelijk genoeg nieuwe thema's verkend en andere accenten gelegd. Mahershala Ali speelt nu al zijn rol van het jaar als de enigmatische Hays. Hij is minder openlijk filosofisch en lijkt iets minder gekweld dan zijn beruchte voorganger Rust Cohle, maar het mag duidelijk zijn dat Hays ook een aantal dingen op zijn kerfstok heeft en over genoeg intellectuele capaciteiten en charisma beschikt om zich in het geheugen van de kijker te nestelen. Hays (ook wel 'Purple Hays' genoemd in Vietnam, wat een verwijzing is naar een Jimi Hendrix nummer) was tijdens de Vietnamoorlog een LRRP (long-range reconaissance patrol) wat betekent dat hij een uiterst getalenteerd spoorzoeker is en bovendien ook het één en ander meegemaakt heeft in de jungle, iets dat we later ongetwijfeld nog te weten zullen komen. Het zorgt ook voor een mooie, onuitgesproken band met collega-veteraan Brett Woodard, de lokale verdachte indiaan van dienst die door iedereen wordt gewantrouwd vanwege zijn merkwaardig beroep.
Ook Stephen Dorff mag gerust vermeld worden, want hij schittert ook aan de zijde van Ali als 'sidekick' Roland West. West is nog meer ingetogen dan zijn collega (op de occasionele uitspatting na) maar ik vermoed dat zijn demonen later ook nog meer zullen bovendrijven, ook al ligt de focus duidelijk op het personage van Hays.
Carmen Ejogo heeft een mooie rol als één van de meest interessante vrouwelijke personages uit de reeks tot nu toe: een lerares Engels die les heeft gegeven aan de ontvoerde kinderen, later de vrouw van Hays zal worden en een boek zal schrijven over de zaak. In de dialogen met Hays wordt duidelijk dat ook zij op z'n minst een beetje verknipt is en al een hobbelig parcours heeft afgelegd.

Wat dit verhaal voor mij bijzonder interessant maakt, is het feit dat er een onbetrouwbare verteller aanwezig is, namelijk de vergeetachtige Hays: 'my mind's a bunch of missing pieces'. Ook Rust in seizoen 1 deed soms de wenkbrauwen fronsen en niet alles dat verteld werd bleek te kloppen (de moord op Regi Ledoux bijvoorbeeld), maar de manier waarop het nu wordt aangepakt opent nog veel meer mogelijkheden. Ik ben dan ook razend benieuwd naar de komende afleveringen!

Voor de die-hards nog enkele zaken die ik opgemerkt heb en mogelijke theorieën:

- Eerst en vooral zeggen de kinderen in het begin van de aflevering dat ze naar de speeltuin gaan om naar de hond van vriendje Ronnie te gaan kijken. Later vertelt Ronnie aan zijn vader dat de kinderen geen plannen hadden gemaakt om naar de hond te komen kijken, en al zeker niet in de speeltuin. De kinderen hebben dus bewust gelogen.

- Ten tweede is er het creepy kijkgat dat ontdekt wordt in de kleerkast van Will en die lijkt uit te geven op de slaapkamer van de moeder of het zusje. Hoe dit nu precies zat was me niet helemaal duidelijk maar het was in ieder geval enorm verdacht, zeker als blijkt dat de oom van de kinderen in die kamer tijd heeft doorgebracht en er Playboy boekjes achtergebleven zijn.

- Wanneer het over Brett Woodard gaat breekt Hays het interview snel af en lijkt hij ongemakkelijk. Er wordt naar gealludeerd dat er met hem iets vreselijks gebeurd is. Mijn theorie: de bevolking is zodanig in paniek en wantrouwig dat men van hem snel een zondebok zal maken en hem lynchen.

- De moeder van de kinderen houdt blijkbaar niet echt meer van haar man en is nogal losbandig. Door haar schoonouders wordt dan ook de theorie geopperd dat minstens één van de kinderen niet van haar man zijn. Dit opent uiteraard ook nieuwe ontvoeringspistes.

- In 2015 merkt de journaliste op dat er 'iets' plaatsgevonden heeft in 1990 met Julie Purcell en haar vader. Wat dit is weten we uiteraard nog niet, maar het betekent wel dat er een uiterst interessante confrontatie zal plaatsvinden. Op het einde van aflevering 2 leek het ouderlijk huis van de kinderen ook afgebrand of afgebroken te zijn? Was me niet helemaal duidelijk.

- De 'task force' die door de FBI wordt opgericht en de zaak mee zal onderzoeken roept ook verdachte associaties op met seizoen 1, waar de intrede van de 'task force' eigenlijk zoveel betekende als: de corrupte mannen komen zich er nu mee moeien en alle gevoelige informatie moet naar boven.

- De spooky popjes doen denken aan de twijgenfiguurtjes uit seizoen 1. Deze werden blijkbaar uitgedeeld tijdens Halloween, waar de kinderen blijkbaar gepraat hebben met 'spoken' (verklede volwassenen). Heel vreemd allemaal, bovendien komt er een aflevering genaamd 'If You Have Ghosts', volgens mij niet toevallig.

- De documentairemaakster verwijst ook naar de popjes en de symboliek die gehanteerd werd door pedofiliekringen (ook de spiraal van S1 komt naar boven en verwijst blijkbaar naar een occulte groepering waar hooggeplaatsten bij betrokken waren). Hays wordt gevraagd of hij in de richting van deze piste denkt, maar dit ontkent hij, wat me doet vermoeden dat we inderdaad geen recyclage krijgen van de occulte plot van seizoen 1.


Nog veel kijkplezier allemaal en aarzel niet om mee te speculeren!

avatar van Dorstigjimmyke
3,0
jakkepoes schreef:
Hij staat oa op KPN. Serie 1 ben ik halverwege mee gestopt en deze ga ik vrees ik ook niet kijken. Terwijl ik toch dol ben op politieseries. Het was mij te langdradig en bepaalde dingen konden gewoon niet als je in het wereldje thuis bent.


Ik zeg het wel vaker: maar ik zou het echt nog eens een kans geven. Ik heb de reeks in ieder geval uitgekeken en ik vind dit echt een van de beste dingen die ik ooit heb gezien. Nu weet ik niet meer hoe ik de eerste afleveringen de eerste keer heb ervaren, maar het kwam inderdaad dacht ik wat traag op gang. Ieder zijn keuze natuurlijk.

avatar van Kos
3,5
Kos
1e 2 episodes zijn echt al stukken fijner dan het voerige seizoen. Kan best wel heel sterk worden dit!

avatar van Dorstigjimmyke
3,0
Kos.

Inderdaad beter dan seizoen 2 tot nu toe, maar ondertussen sta ik toch al 3 afleveringen achter. Dat was me bij seizoen 1 nooit gebeurd, want daar kon ik gewoon niet stoppen met kijken. Toch weer eens de draad oppikken.

avatar van Kos
3,5
Kos
Einde viel toch wel behoorlijk tegen helaas

avatar van legian
4,5
Wat een dijk van een seizoen is dit geworden zeg. Er zat een klein dipje bij aflevering 3 & 4, maar dat wist zich snel te herpakken. Verder zit het seizoen, zoals altijd vol met prachtige beelden en zijn hier de sterke dialogen weer terug. Tevens zet Mahershala Ali hier wel een briljante rol neer als Wayne Hays. Maar ook Carmen Ejogo en Stephen Dorff zijn geweldig bezig.

Voor mij tot nu toe de beste uit de reeks. Voornamelijk omdat de zweverigheid van het eerste seizoen er niet zo dik opligt. En omdat de drie tijdlijnen hier erg goed gebruikt worden. Daarnaast is het is erg gaaf om te zien hoe de zaak invloed heeft op zijn hele leven en dat van zijn gezin en de mensen om hem heen. Daarmee lijkt de zaak er gaandeweg steeds minder toe te doen, maar draait het steeds meer om zijn leven en geschiedenis. Waar het einde met de vele aandacht voor zijn geschiedenis ook aan bijdraagt.

Ik heb hier in ieder geval van genoten, tijd om de vorige seizoenen weer eens te gaan zien.

4,5
Absoluut een top seizoen!

avatar van james_cameron
4,0
Na het rommelige en nogal tegenvallende tweede seizoen had ik de hoop bijna opgegeven, maar deze derde reeks heeft mijn vertrouwen volledig hersteld. Er wordt duidelijk teruggegrepen naar de formule die het eerste seizoen zo sterk maakte, namelijk de wisselwerking tussen twee zeer verschillende karakters en het spelen met verschillende tijdlagen, maar het gebeurt op zo'n mooie en indrukwekkende manier dat dit geen seconde stoort. En Mahershala Ali en Stephen Dorff zetten hier de beste rollen uit hun carrière neer, dat is wel duidelijk. Het is een genot om naar beiden te kijken. De plot om hen heen is eigenlijk niet eens zo heel boeiend en/ of spannend, maar het maakt eigenlijk weinig uit. Subliem.

avatar van DionneDarko
4,5
1e seizoen was fenomenaal. 2e seizoen uitermate teleurstellend maar seizoen 3 was weer gigantisch genieten gelukkig.

avatar van DionneDarko
4,5
Oh en die rol van Stephen Dorff. Heerlijk! Vooral de laatste paar afleveringen lag ik dubbel. Echt de rol van zijn leven dit.

avatar van ZAP!
DionneDarko.

Leuk dat die erin zit, dat had ik niet door. Zag hem onlangs nog in Blood and Wine en City of Industry en ook al zijn dat geen meesterwerken, ik heb me er dik mee vermaakt.

4,0
Geweldig seizoen weer dit hoe verzinnen ze het !!

avatar van -SprayIt-
3,0
Ik ben in tegenstelling tot de meeste stemmers hier weer teleurgesteld. Ik vond het maar een gezapig langdradig heen-en-weer gerommel tussen de 3 periodes. Een matig uitgewerkt verhaal wat uitdooft als een kaars. Eigenlijk nergens opgeveerd, verdenkingen gehad of benieuwd geweest naar het precieze verloop. Ook vond ik de ouders van de verdwenen kinderen erg irritant en ook Ali wist mij in zijn rol niet echt te overtuigen. Daarnaast vond ik ook de interviewster, de zoon van Hays en zijn vrouw geen fijne karakters. Dat lange strakke gestaar en introverte karakter van Hays is in veel films en series een stuk beter neergezet als je het mij vraagt. Ook het geforceerde racisme en het voorspelbare verloop (je weet dat ze het zullen overleven en er in al die jaren niet achter zijn gekomen, maar dan wel gaan doen, gezien de tijdssprong naar voren) maakten het voor mij een lange zit. Nee, niet overtuigend, wat mij betreft is seizoen 1 geweldig en hadden zowel seizoen 2 als 3 achterwege gelaten kunnen worden. De serie zakt ook een stuk in mijn top 10, want over hele linie begint het nu vervelend te worden.

avatar van Dorstigjimmyke
3,0
Dank u wel voor de spoilertags. Moet echt eens dringend gaan kijken

avatar van Thomas83
3,5
Mooie comeback na het erg tegenvallende tweede seizoen, al staat er nog altijd geen maat op het seizoen waarmee het allemaal begon. Mahershala Ali en Dorff (een enorme verrassing voor mij) benaderen wel het niveau van McConaughey en Harrelson, maar hoe ontroerend hun vriendschap ook is, en hoe mooi hun onderlinge chemie, de personages op zichzelf weten toch net niet helemaal te beklijven.

Dat is een probleem dat voor het gehele seizoen wel opgaat. De moordzaak is niet uitgesproken boeiend, met een ontknoping die zelfs vrij dom genoemd zou kunnen worden, en alles kabbelt vrij traag voort. Op het spel van Ali en Dorff na kan ik eigenlijk maar weinig echte hoogtepunten aanwijzen.

Wel weer mooie dialogen (zonder pretentie ditmaal), met een oneindige reeks aan prachtige oneliners voor Ali. Vond het ook zeer indrukwekkend hoe overtuigend hij en Dorff eruit zien als oudere mannen. Niet alleen door hun spel, maar ook door de make-up. 3.5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:10 uur

geplaatst: vandaag om 06:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.