• 10.795 nieuwsartikelen
  • 162.332 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.983 acteurs
  • 193.277 gebruikers
  • 8.985.851 stemmen
Avatar
 
banner banner

80 Jaar Oorlog (2018)

Documentaire | Miniserie
4,00 3 stemmen

Show titel: 80 Jaar Oorlog

Genre: Documentaire

Afleveringen: 7

Speelduur: 5 uur en 15 minuten

Met: Hans Goedkoop

Oorsprong: Nederland

Datum van release: vrijdag 28 september 2018

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot 80 Jaar Oorlog

Eind zestiende eeuw komen Nederlandse onderdanen in opstand tegen het wettige Spaanse gezag. Wat begint met ontevredenheid van een minderheid groeit uit tot een oorlog die meer dan een mensenleven zal gaan duren. Van Groningen tot Brussel, van Den Briel tot Groenlo, overal barst de strijd los en vaak doet die strijd merkwaardig modern aan. Terrorisme, propaganda, executies, radicalisering, shock and awe; allemaal thema’s die moeiteloos terug zijn te vinden in de oorlog die van 1568 tot 1648 werd gevoerd.

Externe links

Afleveringen

  1. 1. Voorspel

    28 september 2018 (45 minuten)

    In 1568 worden de graven Egmont en Van Horne op de markt in Brussel onthoofd. Het is het voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en onze vorst Philips II van Spanje. En het begin van een oorlog die tachtig jaar zou gaan duren. De strijd gaat om macht en vrijheid van geloof. Het dagboek van een non geeft een dramatisch beeld van de Beeldenstorm, de schedel van Egmont wordt onderzocht om te zien of zijn gezicht na zijn onthoofding nog extra is geschonden en de zoektocht naar het graf van Van Horne in Weert eindigt voorlopig op de binnenplaats van een klooster.

  2. 2. Terreur

    5 oktober 2018 (45 minuten)

    Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker zijn de Watergeuzen die, o.a. vanuit het Duitse Emden, de kusten onveilig maken. Ze plunderen schepen, terroriseren burgers en weten uiteindelijk in 1572 vaste grond onder de voeten te krijgen in Den Briel. Op 1 april wordt daar nog altijd grootscheeps feest gevierd. Maar ook de katholieken, die in datzelfde Den Briel door de Geuzen zijn opgehangen, worden nog jaarlijks als martelaren herdacht.

  3. 3. Burgeroorlog

    12 oktober 2018 (45 minuten)

    Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naarden aan de beurt: een groot deel van de bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, ook tussen burgers in de Nederlanden onderling. Sommigen kiezen de kant van het wettig gezag, de Spaanse koning, terwijl anderen zich aansluiten bij de opstand. In Haarlem leveren de Oranjegezinden maandenlang een dapper gevecht om hun stad uit handen van de Spanjaarden te houden. Maar honger dwingt ze uiteindelijk op de knieën. Pas bij Alkmaar 'begint de victorie'; daar moet het Spaanse leger afdruipen.

  4. 4. Geloof

    19 oktober 2018 (45 minuten)

    Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag waarbij de verschillende gelovigen de handen ineen slaan om samen tegen de Spaanse vorst op te trekken. Het credo is: tolerantie. Maar lang duurt die verbroedering niet. In Gent grijpen fanatieke protestanten de macht waarbij de katholieken het moeten ontgelden. Amsterdam, dat relatief lang rooms-katholiek blijft, zwicht in 1578 voor de protestanten.

  5. 5. Discipline

    26 oktober 2018 (45 minuten)

    Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opstand er niet erg goed voor. Philips II is nog steeds de machtigste man ter wereld, zijn rijk strekt zich over de hele aardbol uit. Hét symbool voor die macht is het Escorial bij Madrid, dat in 1584 wordt voltooid. Maurits blijkt een gewiekste en vakkundige militair. Misschien wel omdat hij al als jonge knaap met tinnen soldaatjes speelde. Zijn triomftocht begint met de beroemde list met het Turfschip, waardoor Breda op de Spanjaarden wordt veroverd. Daarna gaat hij systematisch aan het werk met hervormingen van het leger.

  6. 6. Boerenverdriet

    2 november 2018 (45 minuten)

    In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik Hendrik, de bevelhebber van het Staatse leger, en zijn volle neef Hendrik van den Bergh, commandant van het Spaanse leger. Zo weet Frederik Hendrik in 1627 Groenlo te veroveren, terwijl neef Hendrik het nakijken heeft. De slag bij Groenlo wordt tegenwoordig om de twee jaar met talloze vrijwilligers, paarden en kanonnen nagespeeld.

  7. 7. Vrede

    9 november 2018 (45 minuten)

    Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Met name de veroveringen in Brazilië spreken tot de verbeelding van de Hollandse burgers die de ontwikkelingen daar op de voet volgen. Maar er komen scheuren in het fundament als de WIC minder succesvol blijkt dan gehoopt. En ook de grote wens van Frederik Hendrik om Antwerpen te veroveren kan niet op bijval rekenen.

Reviews & comments

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.