• 10.795 nieuwsartikelen
  • 162.330 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.274 gebruikers
  • 8.985.711 stemmen
Avatar
 
banner banner

Reizen Waes - Seizoen 4 (2018-2019)

3,84 40 stemmen

Show titel: Reizen Waes

IMDb beoordeling: 8,3 (510)

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Tom Waes, Ben Crabbé en Cath Luyten

Met: Tom Waes

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 16 december 2018

Eerst uitgezonden op: één (België)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Reizen Waes

Kun je overal met vakantie gaan? Tom Waes vraagt het zich af. In Reizen Waes trekt hij naar bestemmingen die andere toeristen liever links laten liggen. Het aantal avonturen dat Tom Waes beleefde, is al lang niet meer op één hand te tellen. Toch is zijn honger naar het onbekende groter dan ooit. De reizen die Tom maakt, hebben bovendien stuk voor stuk een diepe indruk nagelaten. Hij bezoekt enkele avontuurlijke plekken die al lang op zijn verlanglijst staan, en reist naar landen met een uniek en fascinerend verhaal.

Afleveringen Seizoen 4 (2018-2019)

  1. 1. Spanje

    16 december 2018 (44 minuten)

    Toms eerste reis, naar de populaire vakantiebestemming Spanje, is meteen een heel verrassende. Jaarlijks trekken vijfenzeventig miljoen toeristen naar cultuursteden als Barcelona en Madrid of naar de zonnige Spaanse costa’s. Maar waar kom je in Spanje terecht als je de toeristische trekpleisters links laat liggen? In het westen, ook wel de achterkant van het land genoemd, ontdekt Tom een Spanje waar de meesten van ons nauwelijks iets van weten: een leeggelopen en wat achtergestelde streek met nog ongewone gebruiken.

  2. 2. Isle of Man

    23 december 2018 (44 minuten)

    Isle of Man is een ietwat slaperig eiland in de zee tussen Ierland en Engeland. Elk jaar wordt er de Tourist Trophy gehouden, de gevaarlijkste en dodelijkste motorrace ter wereld. Elk jaar valt er minstens één dode. Compleet onverantwoord volgens de tegenstanders, maar het mekka van de motorsport volgens de liefhebbers. Tom volgt de race al jaren maar maakte het evenement nog nooit in levenden lijve mee. Deze keer gaat hij ernaartoe, weliswaar met een dubbel gevoel. Hij volgt een jonge debutant, die zijn allereerste TT rijdt, en een topfavoriet. Hij praat ook met een fervente tegenstander van de race.

  3. 3. IJsland

    30 december 2018 (44 minuten)

    De reis die Tom het meest zal bijblijven is die naar IJsland. Hij wou het eiland al lang bezoeken en toen hij het bestaan ontdekte van het piepklein dorpje Mjoifjördur, liet dat hem niet meer los. Het dorpje ligt ver weg van de bewoonde wereld in het noordoosten van eiland. Er wonen maar elf mensen die door het barre IJslandse weer acht maanden per jaar zijn afgesloten van de rest van het land. Na een helse tocht weet Tom het dorp te bereiken, maar hij komt al snel te weten dat het er helemaal niet goed gaat.

  4. 4. Polen

    6 januari 2019 (44 minuten)

    Er leven en werken massaal veel Polen in ons land. Iedereen kent wel een Pool. Ook Tom, maar van hun land weet hij maar weinig af. Om Polen te leren kennen, rijdt Tom er dwars doorheen: van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten. Zijn roadtrip begint niet geheel toevallig in het kleine dorpje Siemiatycze, in Polen beter bekend als Little Belgium. Hij bezoekt ook de gigantische vervuilende bruinkoolmijn van Belchatow en neemt deel aan een oefening van een paramilitaire groepering die beducht is voor de nieuwe Russische expansiedrang.

  5. 5. Noord-Ierland

    13 januari 2019 (44 minuten)

    Tijdens zijn jeugd was Noord-Ierland voor Tom synoniem met bomaanslagen en geweld. Hoewel er intussen al twintig jaar vrede is, knettert het er nog één dag per jaar. Op 12 juli bereiken de legendarische Oranjemarsen hun hoogtepunt. Die dag herdenken de protestanten de overwinning op de katholieke koning Jacobus II in 1690. Bij de Oranjemarsen komen de spanningen tussen protestanten en katholieken opnieuw bovendrijven. Tom trekt op het hoogtepunt van het marsseizoen naar Belfast. Hij vraagt zich af hoe het gaat met Noord-Ierland, twintig jaar na het vredesakkoord.

  6. 6. Groenland

    27 januari 2019 (44 minuten)

    Groenland, officieel nog altijd een deel van Denemarken, is twee miljoen vierkante kilometer groot. Tom reist een week lang over dit gigantische eiland en ontdekt hoe de oorspronkelijke inwoners, de Inuit, worstelen met de opwarming van het klimaat en hoe moeilijk ze het hebben om hun prachtige cultuur te behouden. Hoewel hij honderd procent gekant is tegen de commerciële zeehondenjacht is, gaat Tom toch mee op jacht. Voor hen is het een kwestie van overleven.

  7. 7. Oekraïne (Deel 1)

    27 januari 2019 (44 minuten)

    Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land. Tom toert drie weken lang door een gigantisch land dat hij amper kent. En dat nog altijd in oorlog is. In de hoofdstad Kiev bezoekt hij het Maidan-plein waar het regeringsleger vijf jaar geleden meer dan honderd demonstranten doodschoot. En hij gaat logeren in Tsjernobyl, dat dertig jaar na de kernramp vreemd genoeg een toeristische topattractie is geworden.

  8. 8. Oekraïne (Deel 2)

    3 februari 2019 (44 minuten)

    In het tweede deel van zijn reis door Oekraïne, trekt Tom naar het oorlogsgebied in het oosten van het land. Daar staan het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten tegenover elkaar aan de frontlijn. Ondanks een wapenstilstand wordt er nog elke dag heen en weer geschoten. Toenadering tot Europa of tot Rusland, daar draait het conflict om. Tom duikt met Oekraïense soldaten de loopgraven in. En hij reist ook door naar de Krim, een schiereiland dat tot in 2014 nog Oekraïne was, maar nu geannexeerd is door Rusland.

  9. 9. Azerbeidzjan

    10 februari 2019 (44 minuten)

    Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land, maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken en liefst veel Europeanen. Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is, want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime.

  10. 10. Compilatieaflevering

    17 februari 2019 (44 minuten)

    Tom zet alle hoogtepunten van zijn reis door Europa nog eens op een rijtje. De mooiste plaatsjes en leukste momenten worden nogmaals getoond.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Het vierde seizoen, dat 'Reizen Waes Europa' als titel draagt, beperkt zich ditmaal tot bestemmingen binnen dat gebied. Ik kijk er alvast naar uit.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Spacejet schreef:

Het vierde seizoen, dat 'Reizen Waes Europa' als titel draagt, beperkt zich ditmaal tot bestemmingen binnen dat gebied. Ik kijk er alvast naar uit.

Buiten Spanje, Polen en misschien Noord-Ierland en Ijsland blijven het natuurlijk locaties die de gemiddelde westerling links laat liggen.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

En binnen de populaire bestemmingen gaat hij op zoek naar de plekken waar niemand heen gaat. Komt dus goed, zoals verwacht.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Heb net de inhoud van alle afleveringen even bekeken. Dit komt goed. Je zou verwachten dat Spanje een redelijk ontwikkeld Europees land is, maar blijkbaar zijn daar toch wat rare gebruiken in het binnenland. In IJsland zou blijkbaar een zeer aangrijpend verhaal in een klein dorpje plaatsvinden blijkt uit de interviews met Tom Waes. Op het eiland Man wordt dan weer een van de meest controversiele races van de wereld georganiseerd. In polen bereiden burgermilities zich voor op een Russische invasie. In Groenland knuppelen ze zeehondjes dood, maar uit noodzaak. Azerbeidzjan wordt over een paar jaar onze nieuwe reisbestemming. In Noord-Ierland blijven de katholieken en protestanten met elkaar clashen. And last but not least: Oekraïne. Daar vindt nog steeds een conflict plaats dat enkele jaren geleden vaak in het nieuws kwam, maar ondertussen bijna vergeten wordt.

Ik kijk er naar uit!


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Ik ben opnieuw erg onder de indruk. Hoe dat Tom Waes telkens die kleine, maar spectaculaire dingen kan vinden blijft mij verbazen. Nu zal hij wellicht een heel sterke redactie hebben, maar Tom is gewoon de man om dit soort programma's te maken. Hij heeft humor, kan kritisch zijn en hij is heel avontuurlijk en niet bang om zich vuil te maken. Heel wat anders dan Vlaanderen Vakantieland . Ook nu zaten er weer vier interessante verhalen in deze reportage. Knap gedaan! Ik kijk uit naar volgende week.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Een gevoel dat ik grotendeels deel, terug in 2013 mocht je mij dan ook onder de instant-fans van het programma rekenen. Al is het natuurlijk niets nieuws wat hij en z'n entourage hier doen, zoals Vlaanderen wel eens denkt.

Simon Reeve en zijn team bijvoorbeeld, zijn échte krakken wat dit opzet betreft. En toch wel de overtreffende trap. Straffe docu's boordevol onwaarschijnlijke verhalen, groot en klein, en vondsten die in andere reeksen helemaal niet aan bod komen. 'Tropic of Cancer', 'Tropic of Capricorn', 'Indian Ocean' en 'Caribbean with Simon Reeve' zijn absolute aanraders op dat vlak. Het is ook al voorgekomen dat Reizen Waes verrassende onderwerpen bevatte die bij Reeve reeds voorbij kwamen. Kan gebeuren.

Noem Tom Waes gerust de Vlaamse Simon Reeve, wat als een gigantisch compliment mag gezien worden. Ook een pluspunt is de persoonlijkheid van Waes. Waar hij in de eerste reeks nog meer ingetogen was, toen best verrassend, is hij langzaamaan terug volledig naar de voorgrond gekomen, zonder dat het stoort. Meer nog, het geeft zijn programma een eigenheid. Thumbs up.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Spacejet schreef:

Een gevoel dat ik grotendeels deel, terug in 2013 mocht je mij dan ook onder de instant-fans van het programma rekenen. Al is het natuurlijk niets nieuws wat hij en z'n entourage hier doen, zoals Vlaanderen wel eens denkt.

Simon Reeve en zijn team bijvoorbeeld, zijn échte krakken wat dit opzet betreft. En toch wel de overtreffende trap. Straffe docu's boordevol onwaarschijnlijke verhalen, groot en klein, en vondsten die in andere reeksen helemaal niet aan bod komen. 'Tropic of Cancer', 'Tropic of Capricorn', 'Indian Ocean' en 'Caribbean with Simon Reeve' zijn absolute aanraders op dat vlak. Het is ook al voorgekomen dat Reizen Waes verrassende onderwerpen bevatte die bij Reeve reeds voorbij kwamen. Kan gebeuren.

Noem Tom Waes gerust de Vlaamse Simon Reeve, wat als een gigantisch compliment mag gezien worden. Ook een pluspunt is de persoonlijkheid van Waes. Waar hij in de eerste reeks nog meer ingetogen was, toen best verrassend, is hij langzaamaan terug volledig naar de voorgrond gekomen, zonder dat het stoort. Meer nog, het geeft zijn programma een eigenheid. Thumbs up.

Dan ga ik dringend eens naar een reeks van Simon Reeve kijken. Ik ben grote fan van dit soort programma's. Natuurlijk kan hij ook tegenvallen. Tom Waes maakt inderdaad met zijn persoonlijkheid een groot deel van de reeks.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Simon Reeve is wel iets meer ingetogen qua persoonlijkheid, maar ook een zeer aangenaam iemand met de nodige kwaliteiten om het programma interessant, leerrijk en entertainend te houden.

'Tropic of Cancer' en 'Indian Ocean' vond ik het best. Veel kijkplezier alvast.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Spacejet schreef:

Simon Reeve is wel iets meer ingetogen qua persoonlijkheid, maar ook een zeer aangenaam iemand met de nodige kwaliteiten om het programma interessant, leerrijk en entertainend te houden.

'Tropic of Cancer' en 'Indian Ocean' vond ik het best. Veel kijkplezier alvast.

Ik heb even zijn programma's opgezocht. Een indrukwekkende lijst. Ik zal alvast met de twee reeksen beginnen die je hier aanbeveelt.

Trouwens, ik zie nu pas dat Cath Luyten en Ben Crabbé aan het programma meewerken. Verbaasd me een beetje. Alhoewel dat Ben Crabbé ook al de prachtige serie Karakters heeft gemaakt.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Moest (veel) te snel gaan imo, beter ofwel de afl langer gemaakt ofwel zeker één ding minder laten zien.

Beetje veel sensatie ook, die mannen die hun zee delicatesse proberen te pakken zullen heus niks extreem levensgevaarlijks doen anders zou Waes (zelfs met zijn ervaring als duiker en onderwaterlasser etc) nooit mogen meedoen, die kerels met hun king crab nemen volgens mij veel meer risico, dat met die drugs was ofc wel "bijzonder" dat het zo open en bloot gebeurd, maar dan wel weer overdreven verslaggeving in de zin van: "ELKE DAG KOMT ER HIER HASJ BINNEN", ja wow, in de haven van Antwerpen komt ongetwijfeld iedere dag kilo's cocaïne en al de rest van het spul binnen, alleen doen de smokkelaars daar iets meer moeite omdat ze daar niet met kilo's werken maar met tonnen of toch honderden kilo's.

Nee, laat hem maar naar Pitcairn, Turkmenistan, Noord-Korea, Spitsbergen, Bangladesh, Paraguay, ... gaan daar valt imo tien keer meer uit te halen.

Edit: Al ben ik wél benieuwd naar Isle Of Man, compleet gestoorde gekken zijn het daar die meedoen aan iets waar nagenoeg jaarlijks doden vallen in het circuit (zijn meer races dan enkel Isle Of Man al is die wel het meest bekend). Wereld waar nog niet zo gek veel mensen echt zijn in geïnfiltreerd al is er hier en daar wel een docu die probeert.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Oneens. Geen gratuit spektakel hier. Het voelde helemaal niet opgeklopt aan. Het waren ook onderwerpen die -met uitzondering van de drugshandel- geen lange segmenten konden verdragen, al het essentiële is aan bod gekomen.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

GoodOldJack schreef:

Moest (veel) te snel gaan imo, beter ofwel de afl langer gemaakt ofwel zeker één ding minder laten zien.

Beetje veel sensatie ook, die mannen die hun zee delicatesse proberen te pakken zullen heus niks extreem levensgevaarlijks doen anders zou Waes (zelfs met zijn ervaring als duiker en onderwaterlasser etc) nooit mogen meedoen, die kerels met hun king crab nemen volgens mij veel meer risico, dat met die drugs was ofc wel "bijzonder" dat het zo open en bloot gebeurd, maar dan wel weer overdreven verslaggeving in de zin van: "ELKE DAG KOMT ER HIER HASJ BINNEN", ja wow, in de haven van Antwerpen komt ongetwijfeld iedere dag kilo's cocaïne en al de rest van het spul binnen, alleen doen de smokkelaars daar iets meer moeite omdat ze daar niet met kilo's werken maar met tonnen of toch honderden kilo's.

Nee, laat hem maar naar Pitcairn, Turkmenistan, Noord-Korea, Spitsbergen, Bangladesh, Paraguay, ... gaan daar valt imo tien keer meer uit te halen.

Edit: Al ben ik wél benieuwd naar Isle Of Man, compleet gestoorde gekken zijn het daar die meedoen aan iets waar nagenoeg jaarlijks doden vallen in het circuit (zijn meer races dan enkel Isle Of Man al is die wel het meest bekend). Wereld waar nog niet zo gek veel mensen echt zijn in geïnfiltreerd al is er hier en daar wel een docu die probeert.

Tja. Ik snap je mening, maar toch heeft Waes wel op een bepaalde manier de andere kant van Spanje laten zien en dat was toch zijn opzet. Ik vond het wel speciaal dat jonge mannen met gewone rubberen bootjes de oversteek wagen en dat ze met grote pakken hasj vlug het dorpje in rennen. Ik vond het vreemd om te zien. Het stierenvechten vond ik dan ook weer indrukwekkend en veel mooier om te zien dan die gruwelijke stierengevechten in Spanje die je normaal ziet. Die traditie in dat dorp verwonderde mij ook: je laat je door een heel dorp bont en blauw gooien met rapen. Hij mag dan een pak hebben, volgens mij komt dit wel aan. En over de mosselvissers: mij leek het toch niet ongevaarlijk. En ook al is het niet gevaarlijk, ik ga toch echt niet iedere dag in een wilde zee staan om wat mosselen te vangen. Het was nog niet eens supergoed betaald.

Voor de eerste aflevering vond ik het wel goed. Ik kijk ook heel anders naar tv dan jou. En ik merk dat hier ook veel meer mensen zijn die kritischer dan mij zijn. Ik kijk in de eerste plaats om mij te vermaken. Ieder zijn mening. Ik ben blij dat Reizen Waes na twee jaar weer terug is.


avatar van jakkepoes_mm

jakkepoes_mm

  • 467 berichten
  • 0 stemmen

Tot nu toe heb ik Isle of Man en IJsland gezien omdat ik ten tijde van de uitzending van Spanje zelf in Thailand zat. gelukkig zendt de NPO hem binnenkort ook uit. De aflevering vanuit het eiland Man draaide alleen om de controversiële TT-race die er ieder jaar wordt gehouden en waarbij regelmatig doden vallen. Ik kan begrijpen dat er tegenstanders van zijn, alleen is het wel zo dat een ieder vrijwillig op de motor stapt. Ik heb zelf diverse marathons gelopen waar ook doden bij zijn gevallen dat kan nou eenmaal gebeuren en is de risico van het vak. De aflevering in IJsland was een van de mooiste afleveringen die ik gezien heb. Tom bezoekt een geïsoleerd dorp in met maar 11 bewoners. Hoe die mensen daar wonen en (over)leven ver weg van alles en iedereen, vooral in de winters, maakte wel indruk. Als ik zelf de mogelijkheid zou hebben zou ik dat ook stiekem wel willen alleen dan in een wat warmere omgeving. Geen geluiden, alleen de sounds of nature", zoals een IJslander dat verwoordde. Het raakte hem zelf ook en dat maakte het tot een mooie aflevering. Ben benieuwd naar de resterende afleveringen.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Moet zeggen dat ik aflevering twee en drie wel héél stuk beter vond dan aflevering één. Twee keer de ogen uitgekeken.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Ik vond eigenlijk de eerste twee afleveringen beter, maar ik moet zeggen dat ik dit wat laat op de avond heb gekeken na een zwaar weekendje. Misschien eens opnieuw bekijken.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

IJsland aflevering was te gek. Die TT aflev ering veel te eenzijdig, had graag nog een andere kant van Man gezien.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

DjFrankie schreef:

Die TT aflev ering veel te eenzijdig, had graag nog een andere kant van Man gezien.

Succes om die te vinden op een eiland van 500km² met 85.000 inwoners, wat nipt het het driedubbele is van de "stad" (kleine stad met veel landelijk gebied ook nog) waar ik woon en zo'n 7-8 keer minder dan bv het aantal mensen dat in Rotterdam woont .


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

GoodOldJack schreef:

(quote)

Succes om die te vinden op een eiland van 500km² met 85.000 inwoners, wat nipt het het driedubbele is van de "stad" (kleine stad met veel landelijk gebied ook nog) waar ik woon en zo'n 7-8 keer minder dan bv het aantal mensen dat in Rotterdam woont .

Gaat meer om hoe de mensen daar leven ook na en voor de TT. Ook Mark Cavendish komt er vanaf. Daar hadden ze ook nog iets mee kunnen doen.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Zoals het overgrote deel van de mensheid denk ik . Veel spectaculairs ga je daar niet te zien krijgen gok ik, dat er zo hier en daar een bekende kop van afkomstig is klopt natuurlijk wel (Gimbli uit Lord Of The Rings ook bijvoorbeeld geloof ik), maar dan krijg je ook weer meteen een heel ander soort programma als je daarop gaat focussen .

Nu goed ieder het zijne uiteraard, ik vond het prima dat ze zich op dat eiland focusten op de TT omdat er volgens mij verder nauwelijks iets te zien of beleven valt, maar ik kan altijd mis zijn.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

De TT-aflevering was gefocust op één aspect en in dat opzicht, een bewuste keuze, prima gemaakt.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Wat kan ik over aflevering 4 zeggen? Reizen Waes blijft voor mij een ideaal programma om het weekend af te sluiten, maar deze aflevering heeft mij niet volledig kunnen bevredigen.

Dat Belgisch dorpje in Polen was een leuk vertrekpunt, maar ik had het allemaal al eens gelezen in de krant dat dit dorp bestond. Dat van die 'heksen' vond ik zelfs helemaal niet interessant. Waarschijnlijk kun je in België of Nederland ook van die vrouwen vinden die wat onzin prevelen om je te beschermen. De mijn vond ik wel interessant. Hallucinant dat dit nog kan terwijl je ziet dat het klimaat verandert. Maar opnieuw: ik had al eens ergens gelezen dat Polen een heel vervuilend land is. Die milities opnieuw: we hebben het al eens eerder gezien. Vaker in de Verenigde Staten, maar er zijn ook wel documentaires geweest over Poolse en Russische milties. En dan de nazi-trein. Al veel in het nieuws geweest. En dat grapje op het einde: Flauw!

Het mooie aan Reizen Waes is dat het programma mij vaak kan verbazen en verwonderen. Dat miste ik deze aflevering een beetje.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

Prima aflevering van alternatief Polen. Niet de gangbare plekken maar een echte Waes aflevering.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Vermakelijke aflevering over Noord-Ierland, maar dit hebben we natuurlijk al tig keer gezien. Er zijn denk ik al honderden reportages gemaakt over het geweld in dit land. Tom Waes is heel verrast over het feit dat er een hoge muur staat tussen de katholieken en de protestanten, maar dit is toch redelijk algemeen geweten.

Ik hoop dat de afleveringen in Azerbeidzjan, Groenland en Oekraïne toch wat beter gaan zijn. Tijdens de afleveringen van Spanje en Isle of Man kregen we toch nog wat nieuwe dingen te zien. Ijsland, Polen en Noord-Ierland heb ik toch al gezien. Hopelijk wordt het wat beter.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Goh, ik kan mij daar niet helemaal in vinden, Jimmy, die hoop dat het "beter" zou worden. Dat lijkt mij namelijk niet nodig.

Toeval wil dat jij over deze situatie in Ierland wist. Als je de reacties op sociale media even doorneemt, is al snel duidelijk dat de massa hier grotendeels uit de lucht komt gevallen. En dat blijkt toch te gelden voor zowat alle afleveringen. Reizen Waes moet de gemiddelde Vlaming bereiken en informeren, daar slagen ze toch echt wel met verve in via dit programma. Mij vertelde bijvoorbeeld de Isle of Man aflevering niets nieuws, maar ze was wel goed gemaakt en schetste een duidelijk overzicht. Daar komt het op neer, imo. Zelf zag ik verscheidene onderwerpen reeds bij Simon Reeve langskomen. En toeval wil dat Simon Reeve onlangs iets bracht wat Tom Waes al gecoverd had. Wie veel over dergelijke zaken leest of tal van documentaires bekijkt, zal uiteraard op onderwerpen stuiten die elders eens aan bod gekomen zijn. Maar bij het merendeel van het publiek is dit niet het geval. En elke docu heeft z'n eigen stem of benadering. Het maakt het programma voor mij niet 'minder goed'.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Spacejet schreef:

Goh, ik kan mij daar niet helemaal in vinden, Jimmy, die hoop dat het "beter" zou worden. Dat lijkt mij namelijk niet nodig.

Toeval wil dat jij over deze situatie in Ierland wist. Als je de reacties op sociale media even doorneemt, is al snel duidelijk dat de massa hier grotendeels uit de lucht komt gevallen. En dat blijkt toch te gelden voor zowat alle afleveringen. Reizen Waes moet de gemiddelde Vlaming bereiken en informeren, daar slagen ze toch echt wel met verve in via dit programma. Mij vertelde bijvoorbeeld de Isle of Man aflevering niets nieuws, maar ze was wel goed gemaakt en schetste een duidelijk overzicht. Daar komt het op neer, imo. Zelf zag ik verscheidene onderwerpen reeds bij Simon Reeve langskomen. En toeval wil dat Simon Reeve onlangs iets bracht wat Tom Waes al gecoverd had. Wie veel over dergelijke zaken leest of tal van documentaires bekijkt, zal uiteraard op onderwerpen stuiten die elders eens aan bod gekomen zijn. Maar bij het merendeel van het publiek is dit niet het geval. En elke docu heeft z'n eigen stem of benadering. Het maakt het programma voor mij niet 'minder goed'.

Ik vind het zeker niet slecht. Ik kijk nog altijd met plezier naar Reizen Waes. Het is de ideale afsluiter op een zondag. Maar voor mij persoonlijk is het minder verrassend. Over Noord-Ierland verschijnen regelmatig documentaires. En over de gebeurtenissen in Polen zijn regelmatig items in het nieuws gekomen en op het journaal. Ook over Ijsland heb ik al veel gezien over de natuur en over de afgelegen dorpjes.

Het blijft voor mij een goed programma, maar het mag iets meer zijn. Ik verwacht vooral veel van de afleveringen die nu nog gaan komen. Ik denk ook dat hij het interessantste voor het laatste heeft gehouden.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Ik begrijp het. Als het iets meer mag zijn, kan ik nogmaals de Simon Reeve docu's aanraden. Probleem is wel dat zijn eerste grote reeksen ondertussen bijna 10 jaar oud zijn en vele onderwerpen ondertussen wél bekend geworden zijn, mede dankzij zijn verslaggeving.

Wat Waes betreft, het énige wat mij heel lichtjes tegenvalt (al is dat een te zwaar woord) is dat het "Reizen"-aspect wat verdwenen is. Waar hij vroeger toch ook veel oog had voor wat je als toerist in deze minder bekende of toegankelijke gebieden wél nog kon bezoeken of ervaren, is dat nu voor een deel weggevallen.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

Ik vond N - Ierland een top aflevering. Ben er zelf in 1996 geweest (2 maanden na Omagh bomb) en mochten toen niet eens in de buurt van West Belfast komen, levensgevaarlijk. Ook de grens was toen nog dicht. Vond het toen ook heel bizar wat ik meemaakte in het westen van Europa.

Ik dacht dat de muren weg waren nu, niet dus, vijandigheid blijft. Met zeer veel interesse deze aflevering gezien.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Spacejet schreef:

Wat Waes betreft, het énige wat mij heel lichtjes tegenvalt (al is dat een te zwaar woord) is dat het "Reizen"-aspect wat verdwenen is. Waar hij vroeger toch ook veel oog had voor wat je als toerist in deze minder bekende of toegankelijke gebieden wél nog kon bezoeken of ervaren, is dat nu voor een deel weggevallen.

Dat was me zelfs nog niet opgevallen. De focus ligt inderdaad minder op het reizen en meer op verhalen in die gebieden. Het stierenvechten, de race op man en het goud zoeken in Polen zouden nog als toeristisch beschouwd kunnen worden.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

Topper Groenland. Ik wist dat de mensen depri waren maar 's morgens om 10 uur al knetterzat

Dat is een contrast met de geweldige beelden van de natuur.

Ook het beeld van de technologie die de geschiedenis heeft ingehaald is hier onmiskenbaar zichtbaar.

Toch wil ik dit land nog bezoeken, alleen al voor die geweldige natuur.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

'Groenland' vond ik tot nu toe de beste aflevering. Op alle vlakken.

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.