• 10.798 nieuwsartikelen
  • 162.332 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.983 acteurs
  • 193.279 gebruikers
  • 8.985.940 stemmen
Avatar
 
banner banner

Reizen Waes - Seizoen 4 (2018-2019)

3,84 40 stemmen

Show titel: Reizen Waes

IMDb beoordeling: 8,3 (510)

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Tom Waes, Ben Crabbé en Cath Luyten

Met: Tom Waes

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 16 december 2018

Eerst uitgezonden op: één (België)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Reizen Waes

Kun je overal met vakantie gaan? Tom Waes vraagt het zich af. In Reizen Waes trekt hij naar bestemmingen die andere toeristen liever links laten liggen. Het aantal avonturen dat Tom Waes beleefde, is al lang niet meer op één hand te tellen. Toch is zijn honger naar het onbekende groter dan ooit. De reizen die Tom maakt, hebben bovendien stuk voor stuk een diepe indruk nagelaten. Hij bezoekt enkele avontuurlijke plekken die al lang op zijn verlanglijst staan, en reist naar landen met een uniek en fascinerend verhaal.

Afleveringen Seizoen 4 (2018-2019)

  1. 1. Spanje

    16 december 2018 (44 minuten)

    Toms eerste reis, naar de populaire vakantiebestemming Spanje, is meteen een heel verrassende. Jaarlijks trekken vijfenzeventig miljoen toeristen naar cultuursteden als Barcelona en Madrid of naar de zonnige Spaanse costa’s. Maar waar kom je in Spanje terecht als je de toeristische trekpleisters links laat liggen? In het westen, ook wel de achterkant van het land genoemd, ontdekt Tom een Spanje waar de meesten van ons nauwelijks iets van weten: een leeggelopen en wat achtergestelde streek met nog ongewone gebruiken.

  2. 2. Isle of Man

    23 december 2018 (44 minuten)

    Isle of Man is een ietwat slaperig eiland in de zee tussen Ierland en Engeland. Elk jaar wordt er de Tourist Trophy gehouden, de gevaarlijkste en dodelijkste motorrace ter wereld. Elk jaar valt er minstens één dode. Compleet onverantwoord volgens de tegenstanders, maar het mekka van de motorsport volgens de liefhebbers. Tom volgt de race al jaren maar maakte het evenement nog nooit in levenden lijve mee. Deze keer gaat hij ernaartoe, weliswaar met een dubbel gevoel. Hij volgt een jonge debutant, die zijn allereerste TT rijdt, en een topfavoriet. Hij praat ook met een fervente tegenstander van de race.

  3. 3. IJsland

    30 december 2018 (44 minuten)

    De reis die Tom het meest zal bijblijven is die naar IJsland. Hij wou het eiland al lang bezoeken en toen hij het bestaan ontdekte van het piepklein dorpje Mjoifjördur, liet dat hem niet meer los. Het dorpje ligt ver weg van de bewoonde wereld in het noordoosten van eiland. Er wonen maar elf mensen die door het barre IJslandse weer acht maanden per jaar zijn afgesloten van de rest van het land. Na een helse tocht weet Tom het dorp te bereiken, maar hij komt al snel te weten dat het er helemaal niet goed gaat.

  4. 4. Polen

    6 januari 2019 (44 minuten)

    Er leven en werken massaal veel Polen in ons land. Iedereen kent wel een Pool. Ook Tom, maar van hun land weet hij maar weinig af. Om Polen te leren kennen, rijdt Tom er dwars doorheen: van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten. Zijn roadtrip begint niet geheel toevallig in het kleine dorpje Siemiatycze, in Polen beter bekend als Little Belgium. Hij bezoekt ook de gigantische vervuilende bruinkoolmijn van Belchatow en neemt deel aan een oefening van een paramilitaire groepering die beducht is voor de nieuwe Russische expansiedrang.

  5. 5. Noord-Ierland

    13 januari 2019 (44 minuten)

    Tijdens zijn jeugd was Noord-Ierland voor Tom synoniem met bomaanslagen en geweld. Hoewel er intussen al twintig jaar vrede is, knettert het er nog één dag per jaar. Op 12 juli bereiken de legendarische Oranjemarsen hun hoogtepunt. Die dag herdenken de protestanten de overwinning op de katholieke koning Jacobus II in 1690. Bij de Oranjemarsen komen de spanningen tussen protestanten en katholieken opnieuw bovendrijven. Tom trekt op het hoogtepunt van het marsseizoen naar Belfast. Hij vraagt zich af hoe het gaat met Noord-Ierland, twintig jaar na het vredesakkoord.

  6. 6. Groenland

    27 januari 2019 (44 minuten)

    Groenland, officieel nog altijd een deel van Denemarken, is twee miljoen vierkante kilometer groot. Tom reist een week lang over dit gigantische eiland en ontdekt hoe de oorspronkelijke inwoners, de Inuit, worstelen met de opwarming van het klimaat en hoe moeilijk ze het hebben om hun prachtige cultuur te behouden. Hoewel hij honderd procent gekant is tegen de commerciële zeehondenjacht is, gaat Tom toch mee op jacht. Voor hen is het een kwestie van overleven.

  7. 7. Oekraïne (Deel 1)

    27 januari 2019 (44 minuten)

    Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land. Tom toert drie weken lang door een gigantisch land dat hij amper kent. En dat nog altijd in oorlog is. In de hoofdstad Kiev bezoekt hij het Maidan-plein waar het regeringsleger vijf jaar geleden meer dan honderd demonstranten doodschoot. En hij gaat logeren in Tsjernobyl, dat dertig jaar na de kernramp vreemd genoeg een toeristische topattractie is geworden.

  8. 8. Oekraïne (Deel 2)

    3 februari 2019 (44 minuten)

    In het tweede deel van zijn reis door Oekraïne, trekt Tom naar het oorlogsgebied in het oosten van het land. Daar staan het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten tegenover elkaar aan de frontlijn. Ondanks een wapenstilstand wordt er nog elke dag heen en weer geschoten. Toenadering tot Europa of tot Rusland, daar draait het conflict om. Tom duikt met Oekraïense soldaten de loopgraven in. En hij reist ook door naar de Krim, een schiereiland dat tot in 2014 nog Oekraïne was, maar nu geannexeerd is door Rusland.

  9. 9. Azerbeidzjan

    10 februari 2019 (44 minuten)

    Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land, maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken en liefst veel Europeanen. Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is, want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime.

  10. 10. Compilatieaflevering

    17 februari 2019 (44 minuten)

    Tom zet alle hoogtepunten van zijn reis door Europa nog eens op een rijtje. De mooiste plaatsjes en leukste momenten worden nogmaals getoond.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

DjFrankie schreef:

Topper Groenland. Ik wist dat de mensen depri waren maar 's morgens om 10 uur al knetterzat

Dat is een contrast met de geweldige beelden van de natuur.

Ook het beeld van de technologie die de geschiedenis heeft ingehaald is hier onmiskenbaar zichtbaar.

Toch wil ik dit land nog bezoeken, alleen al voor die geweldige natuur.

Inderdaad een prima aflevering. Het doden van het zeehondje had ik wel gruwelijker voorgesteld. In de pers was hier redelijk wat om te doen. Ik dacht dus dat ze dit beest echt gingen doodknuppelen of gingen spiesen. Eigenlijk op een heel humane manier gedood. Daar kunnen onze slachthuizen nog iets van leren. Die bevolking die al om zeven uur 's morgens gaat zuipen is inderdaad schrijnend.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Meen ik het maar of is de aflevering van Azerbeidzjan niet uitgezonden?


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Waarschijnlijk is Azerbeidzjan de laatste aflevering. (muv compilatie)


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

Spacejet schreef:

Waarschijnlijk is Azerbeidzjan de laatste aflevering. (muv compilatie)

Staat als enerlaatste op hun wiki site https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Reizen_Waes#Afleveringen_en_bestemmingen


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Opnieuw een prima seizoen. Veel meer valt daar niet meer over te zeggen.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Vind het persoonlijk wel het minste seizoen denk ik, concept lijkt klaar en afleveringen in Polen, Spanje, Oekraïne zijn bij de zwakste uit de vier seizoenen.

Positieve uitschieters: Isle Of Man en die van vandaag in Azerbeidzjan.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

GoodOldJack schreef:

Vind het persoonlijk wel het minste seizoen denk ik, concept lijkt klaar en afleveringen in Polen, Spanje, Oekraïne zijn bij de zwakste uit de vier seizoenen.

Positieve uitschieters: Isle Of Man en die van vandaag in Azerbeidzjan.

Ik denk niet dat het concept klaar is, maar dat ze meer terug moeten gaan naar echt onbekende landen. Daar lijkt mij veel meer te rapen. Jammer dat ze bijvoorbeeld ook Wit-Rusland links hebben laten liggen. Lijkt me ook heel interessant om daar iets rond te doen. Het was in mijn ogen ook minder dan andere seizoenen, maar het blijft in mijn ogen wel overeind.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Ja dan is de vraag natuurlijk hoeveel onbekende landen ga je nog vinden, misschien is de reden dat ze richting Europa gingen wel dat ze de meest interessante erbuiten gehad hebben (ik weet het ook niet zeker he).

In ieder geval, voor mij mag het absoluut wel terug de richting uit van eerste seizoenen, als dat niet meer zo vanzelfsprekend blijkt dan mag er wat mij betreft de stekker uit. Toen had ik ook veel minder de indruk dat er met het vingertje gewezen werd en dat het over één bepaald thema ging.

Enfin ja, Tom Waes blijft wel ideaal in deze rol, alleen jammer dat het meer en meer een rol lijkt.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

In de bovenstaande commentaren kan ik mij absoluut niet vinden.

Reizen Waes voelt helemaal niet als een concept. De negatieve connotatie die deze term met zich meebrengt, is wel het laatste dat je op dit programma kan kleven. Zodoende is het ook niet "klaar", gezien elke docu-aflevering een heel ander gebied belicht en het resultaat ook telkens heel anders is. Dat Tom Waes meer en meer een rol lijkt te spelen, gaat eveneens niet op. In tegendeel zelfs. Het is net in de beginperiode dat we een ingehouden Waes te zien kregen, hij was niet helemaal zichzelf. Hij durfde zich meer zoals gewoonlijk gedragen door de seizoenen heen. Dat is wie hij is, geen rol. Misschien zitten die eerdere seizoen verder in 't geheugen dan gedacht? Dat (imo afwezige) vingertje was er niet meer of minder dan anders. Het ging er ook nooit om "onbekende" landen te bezoeken, het ging er om eender waar het bij ons onbekende van een land in beeld te brengen. Dat waar toeristen geen oog voor hebben. En liefst zoveel mogelijk aspecten daarvan. Daar is ook dit seizoen met verve in geslaagd.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Spacejet schreef:

In de bovenstaande commentaren kan ik mij absoluut niet vinden.

Reizen Waes voelt helemaal niet als een concept. De negatieve connotatie die deze term met zich meebrengt, is wel het laatste dat je op dit programma kan kleven. Zodoende is het ook niet "klaar", gezien elke docu-aflevering een heel ander gebied belicht en het resultaat ook telkens heel anders is. Dat Tom Waes meer en meer een rol lijkt te spelen, gaat eveneens niet op. In tegendeel zelfs. Het is net in de beginperiode dat we een ingehouden Waes te zien kregen, hij was niet helemaal zichzelf. Hij durfde zich meer zoals gewoonlijk gedragen door de seizoenen heen. Dat is wie hij is, geen rol. Misschien zitten die eerdere seizoen verder in 't geheugen dan gedacht? Dat (imo afwezige) vingertje was er niet meer of minder dan anders. Het ging er ook nooit om "onbekende" landen te bezoeken, het ging er om eender waar het bij ons onbekende van een land in beeld te brengen. Dat waar toeristen geen oog voor hebben. En liefst zoveel mogelijk aspecten daarvan. Daar is ook dit seizoen met verve in geslaagd.

Het is niet dat ik het slecht vind. Ik heb weer opnieuw genoten. Ik ben alleen wat minder verbaasd dan de andere seizoenen. De eerste aflevering over Spanje en de tweede over The Isle of Man hebben mij wel kunnen verbazen, maar van Ijsland, Polen, Oekraïne en Noord-Ierland wist ikzelf al veel van af. Je hebt het ooit eens aangehaald dat een groot deel van het publiek dit niet wist, maar ik spreek gewoon voor mezelf. En over Groenland wist ik al veel omdat de pers het nodig vond om dit al allemaal op voorhand te bespreken. De laatste aflevering van Azerbeidzjan vond ik dan misschien ook wel de sterkste. Dit was terug meer op de manier zoals ik het van Waes wil zien. Kritisch en toch met de nodige humor onbekende zaken van een onbekend land laten zien.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Dat had ik ook zo begrepen, Jimmy. Ik denk dat mijn commentaar ook eerder een reactie is op de kijkervaring van Arevee.

Inderdaad, over wat we zelf al wisten hebben we het al eerder gehad. Voor mij weegt dat niet door, omdat programmamakers geen rekening kunnen houden met mensen die gewoon goed op de hoogte zijn van dergelijke zaken en zich constant inlezen. Dat is een minderheid. Op de promo vooraf hebben ze ook weinig vat, dat is allemaal opgelegd. Zo bracht, ik val in herhaling, 'Isle of Man' voor mij niets nieuws, omdat ik dat toevallig al wist. Maar het maakt de aflevering er niet minder sterk op. Wie vaak docu's kijkt als die van Simon Reeve en consoorten, zal vaker op dingen stuiten die elders al te zien waren. Maar 'Reizen Waes' richt zich dan ook in de eerste plaats op gemiddeld TV-kijkend Vlaanderen, waardoor ik dat allemaal niet meeneem in mijn beoordeling. Dat publiek blijkt namelijk massaal oprecht verrast te zijn door de inhoud. Missie geslaagd. En toch kan het programma makkelijk internationaal uitgezonden worden, 'Reizen Waes' hoeft niet onder te doen voor enkele grote conculega's.

'Azerbeidzjan' vond ik eveneens een sterke aflevering, het leek héél erg op een aflevering uit het eerste seizoen, inhoudelijk. Landen met een dubieus bestuur die met veel poeha inzetten op toerisme, maar waar alles desondanks nog leeg en verlaten is, hebben we meermaals gezien. Benieuwd of er nog gebieden zijn waar dit in dergelijke mate aanwezig is. Er valt nog genoeg te ontdekken. Laat seizoen 5 maar komen wat mij betreft.


avatar van jakkepoes_mm

jakkepoes_mm

  • 467 berichten
  • 0 stemmen

Op een godverlaten plek komt Tom uitgerekend een Nederlandse toerist tegen. Dat was wel weer apart vond ik. Het oliebad vond ik het hoogtepunt. Hij deed het met frisse tegenzin maar deed het toch maar. De laatste aflevering bevat niet uitgezonden beelden van onder andere de 'klankman' die ook een oliebad krijgt zag ik in de vooraankondiging. Hopelijk komt er nog een seizoen.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Van klankman Pascal Braeckman ben ik fan. Geweldige persoonlijkheid.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Spacejet schreef:

'Azerbeidzjan' vond ik eveneens een sterke aflevering, het leek héél erg op een aflevering uit het eerste seizoen, inhoudelijk. Landen met een dubieus bestuur die met veel poeha inzetten op toerisme, maar waar alles desondanks nog leeg en verlaten is, hebben we meermaals gezien. Benieuwd of er nog gebieden zijn waar dit in dergelijke mate aanwezig is. Er valt nog genoeg te ontdekken. Laat seizoen 5 maar komen wat mij betreft.

Ik denk dat dat de aflevering in Turkmenistan was. Dat was inderdaad een van de betere afleveringen van Reizen Waes. Daarom dat ik dit weer sterk vond.

Van klankman Pascal Braeckman ben ik fan. Geweldige persoonlijkheid.

Hij zit er volgens mij niet altijd in, maar het is toch altijd genieten met Pascal. Wat een topper.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Spacejet schreef:

In de bovenstaande commentaren kan ik mij absoluut niet vinden.

Reizen Waes voelt helemaal niet als een concept. De negatieve connotatie die deze term met zich meebrengt, is wel het laatste dat je op dit programma kan kleven. Zodoende is het ook niet "klaar", gezien elke docu-aflevering een heel ander gebied belicht en het resultaat ook telkens heel anders is. Dat Tom Waes meer en meer een rol lijkt te spelen, gaat eveneens niet op. In tegendeel zelfs. Het is net in de beginperiode dat we een ingehouden Waes te zien kregen, hij was niet helemaal zichzelf. Hij durfde zich meer zoals gewoonlijk gedragen door de seizoenen heen. Dat is wie hij is, geen rol. Misschien zitten die eerdere seizoen verder in 't geheugen dan gedacht? Dat (imo afwezige) vingertje was er niet meer of minder dan anders. Het ging er ook nooit om "onbekende" landen te bezoeken, het ging er om eender waar het bij ons onbekende van een land in beeld te brengen. Dat waar toeristen geen oog voor hebben. En liefst zoveel mogelijk aspecten daarvan. Daar is ook dit seizoen met verve in geslaagd.

Oekraïne wist je zo dat gaat gaan over milieuvervuiling, en t feit dat kernenergie uitermate gevaarlijk is, Noord-Ierland ging gaan over protestanten vs katholieken wist je zo, IJsland/Groenland over hoe het leven te leiden/lijden als je zo afgelegen woont en tegelijk de tegenstelling tussen beginnende (technologische) evolutie vs traditionele leven dat bedreigt wordt.

Om maar iets te zeggen aflevering over Oekraïne voor dat de aflevering online kwam werd dit gezegd:

Mijn voorspelling wat Tom Waes gaat doen:

- Bij dat monument met die plaatsnamen (dat zijn de namen van alle dorpjes die verdwenen zijn na de ramp) de compleet van de pot gerukte vergelijking met Doel maken.

- Een appartementsblok beklimmen (deden we ook) om de skyline van Pripyat te bezichtigen en vol verbazing tonen wat de natuur allemaal wel kan.

- Door de baan bij de red forest rijden en dan tonen hoe hoog de straling wel niet is, hoewel die helemaal niet zo hoog is zolang je in je voertuig blijft.

- Vlakbij de reactor gaan staan en vol verbazing tonen hoe knap en duur de nieuwe koepel errond wel niet is.

- Een paar van de populaire gebouwen bezichtigen, zoals het kinderdagverblijf (voor de sensatie en te tonen hoe slecht kernenergie wel niet is), ziekenhuis en het pretpark.

- Ook met zo'n resettler en/of een arbeider praten.

- Tonen hoe cool die oude stralingsdetectors uit de Sovjet-tijd (waar je verplicht door moet) wel niet zijn.

Ik denk dat je zo'n 5/7 haalt met klein beetje fanatasie misschien nog meer.

Is elke aflevering anders? Jazeker. Is het concept van reizen Waes verandert? Nog zekerder, de laatste aflevering van dit seizoen kwam véél meer in de buurt bij wat het programma oorspronkelijk was, plekken bezoeken die in de eerste plaats weinig bezocht worden door toeristen (in Tjernobyl is massatoerisme al langer een feit om maar iets te noemen, Island Of Man trekt al jaren duizenden en duizenden bezoekers tijdens die race, ... ).

Nee het concept is, naar mijn idee, meer en meer geworden, we nemen thema x en we maken daar zowat een hele aflevering rond. Voorspelbaar is het ook geworden, organiseer een drankspel waarbij je moet drinken iedere keer Tom Waes onwaarschijnlijk zegt en ik hoop dat je drank genoeg hebt koud gelegd want er gaat stevig mogen gedronken worden.

Het is met andere woorden gewoon (heel) voorspelbaar geworden, ik kon nagenoeg perfect voorspellen hoe de aflevering in IJsland ging zijn, hoe die in Oekraïne gingen zijn, ... .

Dat had ik toch nét (lees veel en veel) minder bij een Turkmenistan, een Paraguay een Tuvalu een ... .

Dat alles geeft mij dus wel degelijk het gevoel dat het concept klaar is (of op zijn minst stevig aan herziening toe is) want op deze manier is het al bijna meer op goed geluk een echt verrassende aflevering maken en verder wat zaken aan de mensen hun verstand proberen te brengen.

Concept heeft verder vind ik ook absoluut niet noodzakelijk een slechte connotatie, the simpsons maken al 30 jaar of wat is het gebruik van grotendeels hetzelfde concept, maar dat blijft, vind ik dan toch, wel prima werken. Net omdat er trouw wordt gebleven aan het concept en dat zeer goed wordt uitgevoerd.

Dan heel het stuk van: Dat Tom Waes meer en meer een rol lijkt te spelen, gaat eveneens niet op. In tegendeel zelfs. Het is net in de beginperiode dat we een ingehouden Waes te zien kregen, hij was niet helemaal zichzelf. Hij durfde zich meer zoals gewoonlijk gedragen door de seizoenen heen. Dat is wie hij is, geen rol.

Ik heb geen idee, ik ken de man niet persoonlijk, maar het lijkt me bijna richting het extreem Amerikaanse te gaan waarin ALLES onwaarschijnlijk moet zijn, waarin ALLES ongelooflijk moet zijn, waarin ALLES... . Op mij komt hij persoonlijk écht veel minder spontaan over vaak, lijkt veel meer gemonteerd en nog is opnieuw gedaan en ... dan in de eerste reeksen, wat ergens begrijpelijk is, in de eerste reeks(en) is het minder op routine dat lijkt me de evidentie zelve. Kan ik hier fout in zijn, absoluut maar het is wel een duidelijk gevoel dat ik heb, Waes is minder zichzelf en minder spontaan.

Dat vingertje vind ik dit seizoen duidelijk aanwezig, maar ik moet zeggen dat dat reeds begonnen is vroeger, het vorige seizoen voornamelijk, die aflevering over die epidemie van wat was het, cholera ofzoiets? Die eilanden in Oceanië gingen ook voor het overgrote stuk over de opwarming van de aarde. Vanaf dan is het precies vaker en vaker dat een aflevering gefocust wordt om een bepaald aspect aan de man te brengen, eerder dan het land of de plek zelf echt te bezoeken.

Dan dit: Het ging er ook nooit om "onbekende" landen te bezoeken, het ging er om eender waar het bij ons onbekende van een land in beeld te brengen. Dat waar toeristen geen oog voor hebben. En liefst zoveel mogelijk aspecten daarvan. Daar is ook dit seizoen met verve in geslaagd. :

Nee, daar is dit seizoen niet in geslaagd, iederéén die het eiland man kent, kent de motorrace, iedereen die een klein beetje interesse heeft in geschiedenis kent de geschiedenis van Tjernobyl, om dan nog niet over de afleveringen van Spanje en Polen te beginnen, wauw in Polen is oorlog gevoerd en zijn er veel kuisvrouwen te vinden, wat een verrassing .

Geef mij dan wederom maar een Turkmenistan waar ik van de ene verrassing in de andere viel (Vegas in de grote stad, plattelandsleven, die natuurpracht, die berg waar de gids amper opdurfde, de manier waarop de gewone man/vrouw daar leefde, ... . Geef mij dan maar Paraguay waar er beelden voorbijkwamen die ik nooit meer zal vergeten, die Duitse hotel/BNB eigenaar die gewoon met zijn eigen (tamme?) tapir in de beek zwom als hoogtepunt.

Enfin dit alles is slechts mijn (niet altijd even bescheiden) mening, niet meer niet minder maar ik ben het op mijn beurt helemaal niet eens met je post (wat logisch is ook natuurlijk).


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Wanneer ik hier dieper op in ga, zal ik vooral in herhaling vallen, rekening houdend met wat eerder werd gezegd. Dus ik ga het houden bij het feit dat ik jouw visie respecteer, maar het in de grote lijnen alles behalve eens ben. Niets mis mee, we kunnen niet allemaal hetzelfde denken.

NRT schreef:

Hij zit er volgens mij niet altijd in, maar het is toch altijd genieten met Pascal. Wat een topper.

Klopt, het is zeker niet altijd Pascal. Maar inderdaad een heel fijne man, die met beide voeten op de grond staat.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

[quote]Spacejet schreef:

Niets mis mee, we kunnen niet allemaal hetzelfde denken.

Het zou inderdaad maar saai zijn en sites als deze bijna onnodig maken .


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

Vanmorgen de ltste 2 afleveringen gezien. Vooral de Krim vond ik zeer de moeite waard.

Ik geniet al van de verhalen van Tom, maar hij mag van mij verder naar deel 5 Congo, Nigeria, Afghanistan, El Salvador / Honduras, Tristan Da Cunha, Nieuw Guinea er is nog genoeg te zien ?


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

GoodOldJack schreef:

(quote)

Oekraïne wist je zo dat gaat gaan over milieuvervuiling, en t feit dat kernenergie uitermate gevaarlijk is, Noord-Ierland ging gaan over protestanten vs katholieken wist je zo, IJsland/Groenland over hoe het leven te leiden/lijden als je zo afgelegen woont en tegelijk de tegenstelling tussen beginnende (technologische) evolutie vs traditionele leven dat bedreigt wordt.

Om maar iets te zeggen aflevering over Oekraïne voor dat de aflevering online kwam werd dit gezegd:

Mijn voorspelling wat Tom Waes gaat doen:

- Bij dat monument met die plaatsnamen (dat zijn de namen van alle dorpjes die verdwenen zijn na de ramp) de compleet van de pot gerukte vergelijking met Doel maken.

- Een appartementsblok beklimmen (deden we ook) om de skyline van Pripyat te bezichtigen en vol verbazing tonen wat de natuur allemaal wel kan.

- Door de baan bij de red forest rijden en dan tonen hoe hoog de straling wel niet is, hoewel die helemaal niet zo hoog is zolang je in je voertuig blijft.

- Vlakbij de reactor gaan staan en vol verbazing tonen hoe knap en duur de nieuwe koepel errond wel niet is.

- Een paar van de populaire gebouwen bezichtigen, zoals het kinderdagverblijf (voor de sensatie en te tonen hoe slecht kernenergie wel niet is), ziekenhuis en het pretpark.

- Ook met zo'n resettler en/of een arbeider praten.

- Tonen hoe cool die oude stralingsdetectors uit de Sovjet-tijd (waar je verplicht door moet) wel niet zijn.

Ik denk dat je zo'n 5/7 haalt met klein beetje fanatasie misschien nog meer.

Is elke aflevering anders? Jazeker. Is het concept van reizen Waes verandert? Nog zekerder, de laatste aflevering van dit seizoen kwam véél meer in de buurt bij wat het programma oorspronkelijk was, plekken bezoeken die in de eerste plaats weinig bezocht worden door toeristen (in Tjernobyl is massatoerisme al langer een feit om maar iets te noemen, Island Of Man trekt al jaren duizenden en duizenden bezoekers tijdens die race, ... ).

Nee het concept is, naar mijn idee, meer en meer geworden, we nemen thema x en we maken daar zowat een hele aflevering rond. Voorspelbaar is het ook geworden, organiseer een drankspel waarbij je moet drinken iedere keer Tom Waes onwaarschijnlijk zegt en ik hoop dat je drank genoeg hebt koud gelegd want er gaat stevig mogen gedronken worden.

Het is met andere woorden gewoon (heel) voorspelbaar geworden, ik kon nagenoeg perfect voorspellen hoe de aflevering in IJsland ging zijn, hoe die in Oekraïne gingen zijn, ... .

Dat had ik toch nét (lees veel en veel) minder bij een Turkmenistan, een Paraguay een Tuvalu een ... .

Dat alles geeft mij dus wel degelijk het gevoel dat het concept klaar is (of op zijn minst stevig aan herziening toe is) want op deze manier is het al bijna meer op goed geluk een echt verrassende aflevering maken en verder wat zaken aan de mensen hun verstand proberen te brengen.

Concept heeft verder vind ik ook absoluut niet noodzakelijk een slechte connotatie, the simpsons maken al 30 jaar of wat is het gebruik van grotendeels hetzelfde concept, maar dat blijft, vind ik dan toch, wel prima werken. Net omdat er trouw wordt gebleven aan het concept en dat zeer goed wordt uitgevoerd.

Dan heel het stuk van: Dat Tom Waes meer en meer een rol lijkt te spelen, gaat eveneens niet op. In tegendeel zelfs. Het is net in de beginperiode dat we een ingehouden Waes te zien kregen, hij was niet helemaal zichzelf. Hij durfde zich meer zoals gewoonlijk gedragen door de seizoenen heen. Dat is wie hij is, geen rol.

Ik heb geen idee, ik ken de man niet persoonlijk, maar het lijkt me bijna richting het extreem Amerikaanse te gaan waarin ALLES onwaarschijnlijk moet zijn, waarin ALLES ongelooflijk moet zijn, waarin ALLES... . Op mij komt hij persoonlijk écht veel minder spontaan over vaak, lijkt veel meer gemonteerd en nog is opnieuw gedaan en ... dan in de eerste reeksen, wat ergens begrijpelijk is, in de eerste reeks(en) is het minder op routine dat lijkt me de evidentie zelve. Kan ik hier fout in zijn, absoluut maar het is wel een duidelijk gevoel dat ik heb, Waes is minder zichzelf en minder spontaan.

Dat vingertje vind ik dit seizoen duidelijk aanwezig, maar ik moet zeggen dat dat reeds begonnen is vroeger, het vorige seizoen voornamelijk, die aflevering over die epidemie van wat was het, cholera ofzoiets? Die eilanden in Oceanië gingen ook voor het overgrote stuk over de opwarming van de aarde. Vanaf dan is het precies vaker en vaker dat een aflevering gefocust wordt om een bepaald aspect aan de man te brengen, eerder dan het land of de plek zelf echt te bezoeken.

Dan dit: Het ging er ook nooit om "onbekende" landen te bezoeken, het ging er om eender waar het bij ons onbekende van een land in beeld te brengen. Dat waar toeristen geen oog voor hebben. En liefst zoveel mogelijk aspecten daarvan. Daar is ook dit seizoen met verve in geslaagd. :

Nee, daar is dit seizoen niet in geslaagd, iederéén die het eiland man kent, kent de motorrace, iedereen die een klein beetje interesse heeft in geschiedenis kent de geschiedenis van Tjernobyl, om dan nog niet over de afleveringen van Spanje en Polen te beginnen, wauw in Polen is oorlog gevoerd en zijn er veel kuisvrouwen te vinden, wat een verrassing .

Geef mij dan wederom maar een Turkmenistan waar ik van de ene verrassing in de andere viel (Vegas in de grote stad, plattelandsleven, die natuurpracht, die berg waar de gids amper opdurfde, de manier waarop de gewone man/vrouw daar leefde, ... . Geef mij dan maar Paraguay waar er beelden voorbijkwamen die ik nooit meer zal vergeten, die Duitse hotel/BNB eigenaar die gewoon met zijn eigen (tamme?) tapir in de beek zwom als hoogtepunt.

Enfin dit alles is slechts mijn (niet altijd even bescheiden) mening, niet meer niet minder maar ik ben het op mijn beurt helemaal niet eens met je post (wat logisch is ook natuurlijk).

Maar viel het dan zo tegen arrevee? Ik vond het ook iets minder, maar nog altijd goed.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Goh nee hoor vandaar ook nog de 3/5, ik vond het gewoon in zijn geheel stuk(je) minder dan de eerste twee a 2,5 seizoenen en dat is wel jammer want goedgemaakte reisprogramma's zijn zeldzaam in België en Nederland vind ik (kan er natuurlijk altijd gemist hebben). Vroeger keek ik echt uit naar reizen waes nu was het eerder och ja reizen waes straks op tv.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Vanaf 23 mei start het nieuwe seizoen: "Reizen Waes : Japan". 3 afleveringen. Benieuwd naar.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.