• 10.797 nieuwsartikelen
  • 162.332 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.983 acteurs
  • 193.279 gebruikers
  • 8.985.921 stemmen
Avatar
 
banner banner

Hier Zijn de Van Rossems - Seizoen 5 (2019)

3,64 11 stemmen

Show titel: Hier Zijn de Van Rossems

IMDb beoordeling: 7,7 (45)

Afleveringen: 6

Speelduur: 3 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Bernard van den Bosch

Met: Maarten van Rossem, Sis van Rossem en Vincent van Rossem

Oorsprong: Nederland

Datum van release: dinsdag 22 januari 2019

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Hier Zijn de Van Rossems

In deze serie verkent historicus Maarten van Rossem samen met zijn zus Sis en zijn broer Vincent iedere week een stad in Nederland of directe omgeving. De drie Van Rossems laten elkaar plekken of objecten zien die de anderen nog niet (zo goed) kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur. De Van Rossems zijn alle drie uitstekende verhalenvertellers. Daarnaast staan ze bekend om hun relativerende toon en droge humor. De drie zijn het lang niet altijd met elkaar eens.

Afleveringen Seizoen 5 (2019)

  1. 1. Almere

    22 januari 2019 (35 minuten)

    Op het eerste gezicht is Almere misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor een bezoek door de Van Rossems. Het is immers een nieuwe stad, waar de geschiedenis en kunst van vervlogen eeuwen niet voor het oprapen liggen. Toch valt er meer dan genoeg te zien en meer dan genoeg over te vertellen. Maarten heeft het bijvoorbeeld over de tijd dat de zeespiegel meters lager lag dan nu en er ook al mensen woonden in Almere. Sis ontdekt spectaculaire, nieuwe landschapskunst die toch aan vroeger doen denken. En voor Vincent is Almere helemaal een feest want op het gebied van architectuur is er veel geëxperimenteerd in de stad. Elk decennium bracht weer nieuw inzichten voort over wonen en bouwen.

  2. 2. Zwolle

    29 januari 2019 (35 minuten)

    Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. De Sassenpoort bijvoorbeeld is een hoogtepunt van 15e-eeuwse bouwkunst, waar de Van Rossems echt van kunnen genieten. Ook de kerken vinden ze zeker een bezoekje waard, ook voor niet-gelovigen, maar onderweg daar naartoe komen ze wel een kunstwerk tegen waar ze alle drie niets van moeten hebben: een treurige engel van glas. Ook over de kunst van vader en zoon Voerman is hun mening eensluidend: maar die zien ze juist wel heel graag. Zwolle is eveneens de stad waar een van de historisch helden van Maarten is geboren: Johan Rudolph Thorbecke.

  3. 3. Düsseldorf

    5 februari 2019 (35 minuten)

    Maarten grijpt het bezoek aan Düsseldorf vooral aan om een pleidooi te houden voor meer belangstelling en waardering voor het moderne Duitsland, onze belangrijkste handelspartner en de steunpilaar van heel Europa. Ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden, constateren Sis en Vincent. Van oudsher is het een centrum van schilderkunst, maar ook de fotografie kwam er tot grote bloei. Natuurlijk blijft het duistere verleden van Düsseldorf niet onbelicht. Zo bezoeken de Van Rossems een park dat als propagandatoneel door de nazi's werd aangelegd. En waar, tot verbazing van de Van Rossems, nog twee enorme beelden zijn blijven staan die zonder meer een fascistoïde indruk maken. Vincent zoekt naar resten van typisch Duitse architectuur van vóór de Tweede Wereldoorlog en constateert tot zijn blijde verrassing dat zijn broer en zus daar net zo onder de indruk van zijn als hijzelf.

  4. 4. Breda

    12 februari 2019 (35 minuten)

    Breda is de aangewezen stad voor Maarten om uit te leggen waarom ons koningshuis 'van Oranje' is en waarom koning Willem Alexander 'van Nassau' als een van zijn achternamen draagt. De familie Nassau woonde honderdvijftig jaar lang op het Kasteel van Breda, waar nu de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. Het Kasteel is niet vrij toegankelijk voor het publiek, maar voor de Van Rossems gaat de poort wel open, want Vincent wil er een verhaal vertellen over de architectuur van het gebouw en Maarten wil het ook nog over de daar gesloten Vrede van Breda hebben. Met Sis bezoeken ze de Grote Kerk met het indrukwekkende praalgraf, waar onder anderen de eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Buren, is bijgezet. Als Breda destijds niet in Spaanse handen en dus katholiek was gebleven, was Breda de laatste rustplaats geweest van alle Oranjes. Volgens sommigen was Breda dan zelfs de hoofdstad van Nederland geworden. Wat vinden Maarten, Sis en Vincent van die gedachte?

  5. 5. Alkmaar

    19 februari 2019 (35 minuten)

    Toeristen komen vooral naar Alkmaar voor de beroemde kaasmarkt, maar voor de Van Rossems is die bijzaak. Veel mooier en interessanter zijn het Waaggebouw, het orgel in de Grote Kerk of het schilderij van het interieur van die kerk met dat orgel van Saenredam. Sis vertelt het buiten Alkmaar niet zo bekende verhaal van het Bloedwonder dat zich hier heeft afgespeeld. Het verhaal van het Spaanse beleg van de stad in 1573 en het verrassende ontzet van de stad is misschien beter bekend. Het zal zeker beklijven nadat Maarten het nog eens heeft verteld en toegelicht. Tenslotte bezoeken de Van Rossems ook nog een buitenwijk van de stad, die volgens Vincent woningbouwtechnisch de moeite waard is, maar waar Maarten zich helemaal niet op zijn gemak voelt. Het is wel een leerzaam uitstapje voor hem.

  6. 6. Luik

    26 februari 2019 (35 minuten)

    De Van Rossems weten dat Luik, dertig kilometer onder Maastricht, nog niet zo lang geleden een arme en vervuilde industriestad was, die dat verleden inmiddels heeft afgeschud. Dat klopt ook. Overal in de stad zijn en worden architectonische hoogstandjes gebouwd, die de stad een nieuwe status en een modern aanzien moeten geven. Met als spectaculair hoogtepunt het futuristische station. Maar de Van Rossems beginnen hun verkenning van Luik onder de grond. Daar liggen de fundamenten en de oorsprong van de bloei van de stad. Alleen hebben zowel Sis als Vincent last van claustrofobie. Het interessante verhaal van Maarten ontgaat ze, want ze willen zo snel mogelijk weg uit de duistere en bedompte kelder. Gelukkig is er in de open lucht ook erg veel te zien, hoewel ook iets waar de Van Rossems zich hevig aan ergeren: overal auto's.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van brawljeff

brawljeff

  • 2772 berichten
  • 3163 stemmen

Het vijfde seizoen Hier Zijn de Van Rossems is vanaf 22 januari te zien op NPO 2. Dit seizoen bezoeken zij Almere, Zwolle, Düsseldorf, Breda, Alkmaar en Luik.


avatar van Toontje_mm

Toontje_mm

  • 183 berichten
  • 0 stemmen

Vijf seizoenen nodig om een keertje naar Breda te gaan.

Schande.


avatar van Raspoetin

Raspoetin

  • 204 berichten
  • 1550 stemmen

Eens zal de laatste de eerste zijn...


avatar van brawljeff

brawljeff

  • 2772 berichten
  • 3163 stemmen

Als Almerenaar (sinds kort) was ik heel erg benieuwd hoe de stad het er vanaf zou leggen. Een "voorzichtig positief" van Maarten is dan nog niet zo verkeerd voor een stad zonder monumenten en kathedralen


avatar van jakkepoes_mm

jakkepoes_mm

  • 467 berichten
  • 0 stemmen

Maarten was voor zijn doen best positief. Alleen die afzichtelijke woontoren moeten ze meteen slopen vond hij. Het uitzicht zal wel prachtig zijn als je bovenin woont denk ik dan maar. Ik ga er wel eens eten Jeff bij Breed, Atlantis en Onderweg. Zal Maarten ook wel niets vinden die All You can Eat Restaurants.


avatar van brawljeff

brawljeff

  • 2772 berichten
  • 3163 stemmen

Vernieuwd voor een zesde seizoen met o.a. Zutphen en Antwerpen als locaties.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

jakkepoes_mm schreef:

Maarten was voor zijn doen best positief. Alleen die afzichtelijke woontoren moeten ze meteen slopen vond hij. Het uitzicht zal wel prachtig zijn als je bovenin woont denk ik dan maar. Ik ga er wel eens eten Jeff bij Breed, Atlantis en Onderweg. Zal Maarten ook wel niets vinden die All You can Eat Restaurants.

All You Can Eat klinkt wel als iets voor de Van Rossems.

'Luik' helaas gemist, maar misschien zie ik die nog wel es.

Dus einde s5 voor de inmiddels tamelijk uitgemolken formule die toch overeind blijft omdat ze gedrieën (bij mij tenminste) altijd weer de nodige sympathie weten op te wekken en er toch altijd weer ‘nieuwe’ leuke steden / stadjes te vinden zijn. Het kachelt lekker door met allerhande lessen die me hier en daar bekend voorkomen, maar veel vaker ook niet.

Zwolle ken ik een beetje en het verbaasde me dat het nieuwe beeld van de Michaël niet met Brood in verband gebracht werd... de beste groenblauwe engel werd zelfs behoorlijk de grond in gepraat, terwijl ik het toch helemaal niet onaardig vond - "Ouwe junk dit en dat", werd er gepreveld. O wacht, toch Brood! In Almere was ik wel gecharmeerd van die eenzame klassieke deur die, aan de overkant van een kanaal o.i.d. naar een stukje natuur leidde, maar het trio was onverbiddelijk negatief. Het zij zo.

Grappig detail is dat Maarten met zijn omvangrijke kennis van de vaderlandse geschiedenis qua kunst de voorkeur geeft aan vredige landschapsschilderijtjes met veel koetjes en gras e.d.. Sis hem raadde hem dan ook dringend aan eens een cursus kunstgeschiedenis te volgen…

Onveranderd dik 3,5*.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.