menu
Mijn Series +

Game of Thrones - Seizoen 8 (2019)

mijn stem
3,36 (204)
204 stemmen

Verenigde Staten
Fantasy / Drama

ontwikkeld door David Benioff en D. B. Weiss
met Emilia Clarke, Peter Dinklage en Kit Harington

Geïnspireerd op de sage van de succesvolle fantasieboeken Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin, speelt deze HBO dramaserie zich af in een fantasiewereld waar zomers jaren kunnen duren en winters zelfs een heel leven lang. Dwars door de intrigerende aarden van het zuiden, de wilde gronden van het oosten, het bevroren noorden en tot aan de oude Muur die het rijk beschermt tegen het mysterieuze obscure van hierboven, vechten de machtige families van het Zeven Koninkrijken om de Troon van Westeros te veroveren.

  1. Winterfell
  2. A Knight of the Seven Kingdoms
  3. The Long Night
  4. The Last of the Starks
  5. The Bells
  6. The Iron Throne
  1. Game of Thrones: The Last Watch (special)
zoeken in:
5,0
Dat beloofd wat de derde aflevering goede spanningsopbouw

avatar van John Barry
4,0
Season 8- Episode 2

Voor deze tweede aflevering hoopte ik op wat meer actie. Ik heb (gelukkig?) niet mijn zin gekregen. Deze tweede aflevering is nog rustiger dan de eerste, maar tegelijkertijd nog iets sterker. Bijna de gehele aflevering staat in het teken van de voorbereiding op nadere strijd tegen de White Walkers. Alle personages bereiden zich (psychologisch) voor op de strijd wettende dat de kans groot is dat ze binnenkort zullen sterven. Erg mooi en interessant om dit te zien en hoe verschillende personages samenkomen.

De aflevering zit vol mooie momenten. Hoogtepunten zijn de scenes tussen Arya en Gendry (hoewel hierna toe is gewerkt, toch redelijk onverwachts wat er in deze aflevering tussen die twee gebeurd), Brienne die door Jaime tot ridder wordt geslagen en het lied wat Podrick zingt. Overigens ook erg leuk dat we een scene kregen tussen Lyanna en Jorah.

Tijdens de aflevering komt een paar keer de vraag aan de orde wat er na de strijd met White Walkers gaat gebeuren. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat Jon en Daenerys tegenover elkaar komen te staan. Interessant wordt wat Jorah gaat doen. Sam zal natuurlijk de kant van Joh kiezen en Jorah van Daenerys, maar tegelijkertijd is Jorah Sam wat verontschuldigd..... In ieder geval zullen denk ik deze vier personages de aflevering van volgende week wel overleven.

De eerste twee afleveringen bieden een hoop potentie voor het vervolg. Het zijn afleveringen waar de relaties tussen verschillende personages centraal staan en verder vooral erg opbouwend zijn. Erg sterk dat hier de tijd voor wordt genomen. De vraag is wel: Is er niet teveel tijd besteed aan de opbouw? Er zijn nog maar vier (wel extra lange) afleveringen over. Dit is niet erg veel. Ik hoop niet dat na een mooie rustige opbouw zaken onbevredigend worden afgeraffeld.

4,5*

avatar van The Oceanic Six
3,0
Ik ben geen extreme GoT-fan, maar vind het wel vrij goed. Aflevering 2 maakte niet heel veel bij me los. Net als de eerste een inleider naar het grotere werk dat zo te zien aan de slotseconden volgende week plaats gaat vinden. Ben erg benieuwd.

avatar van Animosh
2,5
Net als John Barry vond ik deze aflevering een flinke stap omhoog ten opzichte van de première. Veel van de problemen die ik met die aflevering had werden hier (minstens deels) gecorrigeerd. Neem Sansa: in de eerste aflevering keek ze iedereen boos aan, want oh wat is iedereen toch dom, en zocht ze ruzie met Daenerys zonder enig alternatief voor haar "fire power" te bieden. In deze aflevering gaat ze daarentegen het gesprek aan met Daenerys (op het initiatief van Daenerys, maar toch), en hoewel er nog steeds grote politieke verschillen tussen de twee zijn erkent Sansa dat het Noorden Daenerys dank verschuldigd is voor haar hulp, en toont ze in ieder geval respect voor haar. Daarnaast verdedigt ze hier Tyrion als één van de weinigen die haar kant kozen in King's Landing, waar ze in de vorige aflevering nogal ondankbaar overkwam, hoe terecht het ook was dat ze Tyrion bekritiseerde vanwege zijn vertrouwen in Cersei.

Of neem de talloze reünies in de eerste aflevering. Een aantal waren er best leuk, maar het waren er te veel, ze kregen te weinig tijd om te bloeien, en je kunt simpelweg niet van je publiek verwachten dat ze na een lange pauze nog steeds zodanig emotioneel geïnvesteerd zijn in de personages dat een simpele ontmoeting genoeg is om hun emoties te roeren. In deze aflevering kregen de meeste reünies echter wél de tijd die ze nodig hebben (Sansa en Theon waren een uitzondering). Jaime en Bran, Jaime en Tyrion, Jaime en Brienne (een hoop Jaime, ik weet het), Arya en The Hound, het gesprek rond het vuur - allemaal prima scènes, die niet alleen rustten op het werk van eerdere seizoenen (zoals de vorige aflevering), maar ook vol goede observaties en/of karakterontwikkeling zaten, van Tyrion's opmerking dat Jaime niet gemanipuleerd werd door Cersei maar zelf voor haar koos, ondanks al haar gebreken, tot de "knighting" van Brienne.

Nog een aantal losse observaties:
- Jon blijft net als zijn (adoptie)vader een "honorable fool". Heeft de beste man dan niets geleerd van dat mes in zijn hart? Ik begrijp dat hij Daenerys de waarheid wil vertellen, maar er moet toch een betere tijd en plaats zijn dan, je weet wel, vlak voor een grote strijd waarin haar trouw essentieel is? Anderzijds ben ik blij dat het niet eindeloos uitgerekt wordt, en gezien het feit dat Jon makkelijk in de strijd kan sneuvelen (vanuit zijn perspectief in ieder geval) is het begrijpelijk dat hij het nu doet. Ook vreemd was trouwens dat we Jon helemaal niet zien reflecteren op de grote onthulling. Alles wat hij dacht te weten blijkt een leugen, en hij praat er met niemand over? Dat had minstens een scène verdiend.
- Dat de reünie van Bran en Jaime niet aan het begin van de aflevering plaatsvond vond ik aanvankelijk erg vreemd. Bran wachtte dag en nacht op zijn aankomst, en dan ... gaan ze meteen naar zijn receptie zonder iets met hun ontmoeting te doen? Vreemd. Maar misschien zag 'ie in een visioen dat het voor een goede cliffhanger zou zorgen. Zijn snarky oneliners ("the things we do for love") blijven trouwens on point.
- De Arya/Gendry scène liet me koud. Leuk dat hun "ship" uitgevaren is en zo, maar ze hadden nul chemie.
- Het was leuk om kort een gesprek tussen de Mormonts te zien (Jorah en Lyanna). Ook leuk: Ghost is terug! Al lijkt hij wel een puppy in vergelijking met Nymeria. Ik vrees echter dat hij binnenkort dood zal gaan, als symbool voor Jon's "dood" als een Stark en "geboorte" als een Targaryen (met een draak als vervanger).
- We kregen zo vaak te horen dat de crypt superveilig is dat er gegarandeerd iets goed mis gaat. Het is een grafkelder, dus misschien krijgen we Stark wights? Kan Jon eindelijk zijn moeder ontmoeten...

Tot slot nog een aantal voorspellingen voor de komende strijd. Eerst de waarschijnlijke sterfgevallen:
- Grey Worm. "Na de oorlog gaan we terug naar Essos en leven we lang en gelukkig" bla bla ... dood.
- Brienne en Podrick. Ze is erkend als een ridder én heeft het respect verdiend van Jaime, dus haar ontwikkeling is nu zo'n beetje compleet. Daarnaast heeft ze niet echt plotrelevantie meer, want Arya en Sansa zijn veilig (van hun menselijke vijanden althans). Podrick heeft buiten zijn rol als haar partner geen belang voor het plot en had deze aflevering zijn grote moment (met het lied). Allebei dood.
- Davos. Hij heeft nog altijd spijt dat hij de dood van Shireen niet heeft kunnen voorkomen, en laat er nu net een meisje zijn dat heel erg op haar lijkt. Hij zal zich dus waarschijnlijk voor haar gaan opofferen. Daarnaast werden er zoveel referenties gemaakt aan zijn eerdere geluk dat er nu wel iets mis moet gaan. Dood.
- Jorah. Hij erkent Tyrion als een capabele "Hand", wat betekent dat hij nu niet meer bang hoeft te zijn om Daenerys' zijde te verlaten, én er waren een aantal death flags, zoals Sam's opmerking dat 'ie levend terug moet komen. Hij zal zeker een white walker verslaan, maar zich uiteindelijk opofferen.
- Ghost: zie hierboven.

50/50:
- Tormund en Beric. Tormund heeft belang als de "vertegenwoordiger" van de Wildlings en Beric's dood moet een belangrijke rol spelen in de strijd (gezien al zijn herrijzenissen), maar geen van beide is veilig.
- Gendry. Enerzijds is het typisch Game of Thrones om hem precies na zijn liefdesscène met Arya te laten sterven, maar anderzijds zie ik hem ook wel gered worden door Arya als hij op punt van sterven is, om hem te laten realiseren hoe badass zijn vriendin is en zo. Of misschien krijgen we gewoon allebei. En als we het over Arya hebben: ik ben benieuwd of we Nymeria nog gaan zien.
- Bran. Als lokaas loopt hij aanzienlijk risico, en dit zou een logisch punt zijn om hem uit de weg te werken. Alle belangrijke onthullingen zijn nu bekend, hij heeft zijn reünie met Jaime gehad ... wat kan Bran nog meer doen in dit verhaal? Daarnaast verwacht ik dat hij als een vertegenwoordiger van de "tijd van magie" sowieso de eindstreep niet zal halen, en zijn dood zou deze strijd extra gewicht geven.

En ten slotte personages die de strijd waarschijnlijk zullen overleven:
- Jon, Daenerys, Tyrion, Jaime, Sansa en Arya. Hebben allemaal nog te veel te doen in het verhaal.
- Theon. Ik verwacht dat het Noorden de strijd zal verliezen en daarna zal vluchten naar de Iron Islands, en daar hebben ze Theon voor nodig. Daarnaast is hij nog nodig om Euron om te brengen.
- The Hound. Nodig voor Cleganebowl.
- Missandei. Daenerys moet toch iemand overhouden uit haar inner circle, en het is helaas een cliché om de "weduwe" te laten overleven om over te brengen hoe erg alle offers wel niet zijn.
- Sam en Gilly. Noem me gek, maar ik verwacht dat ze de serie zullen overleven, als de "gewone mensen" tussen alle grootse personages. Maar het is uiteraard ook mogelijk dat Sam zich opoffert of zo.

John Barry schreef:
De vraag is wel: Is er niet teveel tijd besteed aan de opbouw?

Mijns inziens niet. Zonder een goede spanningsopbouw betekent een climax niets, zeker na zo'n jarenlange pauze. Als er in de rest van het seizoen belangrijke zaken worden afgeraffeld komt dat doordat er te weinig tijd voor ingeruimd is, niet doordat er nu tijd voor opbouw gemaakt werd.

avatar van Jordy
2,5
Ik vind deze serie, eigenlijk al sinds ze de boeken voorbij zijn, helaas een soort invuloefening geworden. Elk openstaand verhaallijntje wordt op de meest voor de hand liggende manier afgerond of samengevoegd met "het eindverhaal". Dit was hier weer een goed voorbeeld van.

We hebben nog maar 4 afleveringen. Ben erg bang dat het 2 afleveringen zijn voor een cliche "episch" eindgevecht met de white walkers, gevolgd door 2 afleveringen met wat soap-achtig geneuzel om de verhaallijnen met Cersei en Jon/Dany af te ronden. En dat dat het dan is.

Hoop zo dat ik het mis heb, en dat er nog wat ontwikkelingen in het verschiet liggen die de serie nog een keer helemaal op z'n kop gooien. Zoals dat in de eerdere seizoenen enkele malen gebeurde.

avatar van J.Ch.
4,0
Och och och, wat een fijne aflevering weer! Ik zou het bijna hartverwarmend willen noemen, ware het niet dat ik Game of Thrones ken, en het donkerbruine vermoeden heb dat ze ons juist allemaal mooie scènes geven die personages van hun beste kant laten zien, zodat het straks extra pijnlijk is als ze doodgaan in de komende aflevering. Op de laatste paar minuten na investeerde deze aflevering volledig in het drama in plaats van het spektakel. En uitstekend gedaan!

Sterkste punten:
- Podricks lied. Afgekeken van The Lord of the Rings, sowieso, maar beter goed gejat dan slecht bedacht.
- Jaime en Brienne. Helaas ben ik het wat betreft de laatste wel eens met Animosh:
Animosh schreef:

Eerst de waarschijnlijke sterfgevallen:
...
- Brienne en Podrick. Ze is erkend als een ridder én heeft het respect verdiend van Jaime, dus haar ontwikkeling is nu zo'n beetje compleet. Daarnaast heeft ze niet echt plotrelevantie meer, want Arya en Sansa zijn veilig (van hun menselijke vijanden althans). Podrick heeft buiten zijn rol als haar partner geen belang voor het plot en had deze aflevering zijn grote moment (met het lied). Allebei dood.

- sowieso Jaime. Zijn interactie met Bran was niet heel spannend maar op zich wel prima. En een goed gesprek met Tyrion ook!
- Sansa laat weer zien hoeveel ze geleerd heeft. Naast Tyrion denk ik dat zij de meeste kans maakt om de serie te overleven, en dat lijkt me goed ook.
- alle scènes met Jorah. Ook hier weer eens met Animosh; mijn voorspelling is dat hij Heartsbane (ha, had ik het niet voorspeld dat hij dat zwaard in handen zou krijgen?) gebruikt om een White Walker te doden, gadegeslagen door zijn nichtje, waarmee hij voor eens en altijd zijn eer terugverdiend heeft, waarna hij in vrede kan sterven.

Minder sterk:
- ik vond de spanning tussen Gendry en Arya wel vermakelijk, maar van mij had het niet hierin hoeven te eindigen. Liever niet zelfs.

Heel benieuwd naar:
- Jon en Daenerys, natuurlijk (als ze beiden nog leven, maar dat denk ik wel). Wordt de onthulling over Jons afkomst openbaar gemaakt? Zo ja, wiens kant zullen de mensen kiezen? (Jon.)
- Ik vind het heel passend dat Theon heeft aangeboden om Bran te beschermen. Zijn redemption arc, die toch altijd met horten en stoten was (en net iets minder interessant dan die van Jaime), zou hier kunnen eindigen. Maar goed, in het vorige seizoen had dat ook gekund, en toen ging hij er toch weer vandoor.
- misschien niet héél relevant voor het plot, maar gaat iemand nog een boekje open doen over hoe Jaime het land gered heeft door the Mad King te doden? Een beetje eerherstel heeft hij toch wel verdiend?

Meest waarschijnlijk om het loodje te leggen:
- Jorah, zie hierboven.
- Beric Dondarrion, omdat hij nou eenmaal een betekenisvolle dood moet sterven en dit lijkt een goede gelegenheid.
- Brienne, zie hierboven.
- Grey Worm, als straf voor het feit dat hij toekomstplannen durfde te maken met Missandei.

Al met al denk ik dat deze aflevering uitstekend in zijn opzet geslaagd is. Als volgende week het grote, epische gevecht komt, zal ongeveer elk sterfgeval indruk maken, daar hebben ze nu alvast voor gezorgd. In vergelijking met seizoen 7 vind ik dat de makers, tot nu toe, veel beter zijn in het verdelen van plotontwikkeling, drama en spektakel over de afleveringen.

avatar van J.Ch.
4,0
Jordy schreef:
cliche "episch" eindgevecht met de white walkers

Is dat een probleem?

avatar van DjFrankie
3,5
Zo 2 afleveringen hebben we nu gehad met herenigen, vrijpartijen en vergevingen. Nu gaat het beginnen, mooi laatste shot, ben heel benieuwd naar volgende week.

avatar van Jordy
2,5
J.Ch. schreef:
(quote)

Is dat een probleem?

Als we een uur lang alleen maar zo’n standaard “groots” CGI feest krijgen te zien, een soort Helms Deep (Lord of The Rings) aangevuld met een paar vliegende draken, dan zou me dat wel tegenvallen ja. Hopelijk krijgen we meer dan dat.

avatar van Animosh
2,5
Jordy schreef:
Ben erg bang dat het 2 afleveringen zijn voor een cliche "episch" eindgevecht met de white walkers, gevolgd door 2 afleveringen met wat soap-achtig geneuzel om de verhaallijnen met Cersei en Jon/Dany af te ronden.

Ik verwacht persoonlijk dat die twee verhaallijnen gecombineerd worden: eerst een grote nederlaag voor het Noorden, daarna gaan de White Walkers richting King's Landing, en ten slotte een grote conclusie waar alle verhaallijnen samenkomen. Daenerys had dat visioen van een bevroren King's Landing, dus ik verwacht niet dat alles rondom het ondode leger in het Noorden opgelost zal worden.

Wat betreft de serie op zijn kop gooien: er zullen dit seizoen sowieso een heleboel personages doodgaan. Maar nu verwacht iedereen dat, dus onvoorspelbaarheid brengt dat misschien niet direct.

Hoewel het conflict met de White Walkers me ook niet zo interesseert heb ik overigens wel goede hoop voor het einde van de serie. Dat komt immers direct van George R. R. Martin, dus als je zijn hand miste in de latere seizoenen moet dit seizoen minstens enige beterschap gaan bieden.

avatar van Esteban
Even tussendoor, ik vond deze intro-versie door de Compact Disk Dummies wel fijn klinken.

Compact Disk Dummies - Game Of Thrones (Main Theme) - YouTube

avatar van The Oceanic Six
3,0
Jordy schreef:
(quote)

Als we een uur lang alleen maar zo’n standaard “groots” CGI feest krijgen te zien, een soort Helms Deep (Lord of The Rings) aangevuld met een paar vliegende draken, dan zou me dat wel tegenvallen ja. Hopelijk krijgen we meer dan dat.


Haha, ik hoop juist op wat jij hoopt te vermijden

3,5
Ik kan momenteel alleen maar zeggen dat de hype voor deze aflevering véél te groot was.

5,0
wow wat een derde aflevering zeg echt van genoten vol actie en spanning

3,5
Mnja, het zag er zeer knap uit en er zaten een aantal zeer coole scenes in: die brandende zwaarden van de Dothraki's die één voor één uitdoven!.

Maar mijn gevoel bij deze is er één van absolute teleurstelling. Het verhaal is om te janken zo cliché. En laat het ontbreken en het spelen met clichés net hetgene zijn dat GoT zo sterk maakte. Zowat iedereen overleeft het gewoonweg. Dat is dan die enorme dreiging waar 7 seizoenen lang voor gewaarschuwd werd. Steek de grote baas neer en zijn hele leger gaat er plots aan. Meer cliché dan dat wordt het toch niet meer.

En kon er op één of andere manier niet een beetje backstory over de Night King gegeven worden. Nu was het niet meer dan een hersenloze personificatie van "het slechte". En WTF was het nut van Bran en het hele 3 eyed raven gebeuren. Dit kan toch echt niet zijn zoals George RR Martin het gewild had.

avatar van Animosh
2,5
Licht teleurstellend.

De aflevering doet een hoop goed. De spanning werd uitstekend opgebouwd, met het stille begin, de komst van Melisandre, de charge van de Dothraki (een dubieuze strategie, maar oké) waarbij de lichten één voor één uit gaan ... niets op aan te merken. Daarnaast had de strijd een aantal geweldige momenten, zoals de scène waarin Jon (à la Battle of the Bastards) richting Bran rent terwijl Winterfell compleet in chaos is, en een aantal mooie doodsscènes: vooral die van Lyanna en Jorah (die zich opoffert voor Daenerys - de perfecte dood voor hem) waren uitstekend, maar die van Theon en Beric waren ook prima. En meer in het algemeen was het gewoon een erg spectaculaire aflevering: beter dan dit ga je het op televisie niet zien.

Waarom dan toch de teleurstelling? In de eerste plaats: de aflevering was te donker. Zelfs met de helderheid van mijn beeldscherm flink opgeschroefd was de actie vaak moeilijk om te volgen. De strijd vond natuurlijk plaats in de nacht, en er was nog een sneeuwstorm ook, dus deels was dat waarschijnlijk de bedoeling. Maar daardoor voelde de aflevering vaak nogal chaotisch aan, en deden de vechtscènes zelden meer dan keer op keer herhalen hoe de levenden overrompeld werden: individueel waren ze weinig memorabel.

Mijn tweede probleem met de aflevering is dat er te weinig belangrijke personages doodgingen. Enerzijds is dat begrijpelijk: hoe kunnen Jon en Daenerys tegenstand bieden aan Cersei als al hun beste strijders worden uitgeroeid? Maar dit was "The Great War", het gevecht tegen de aartsvijand van de mensheid, en de enige doden zijn een aantal randpersonages? Zelfs Grey Worm en Brienne overleefden de strijd ondanks alle death flags! Voor een gevecht waar zeven seizoenen naartoe is gewerkt is dat gewoon teleurstellend.

En ten slotte, het (verwacht ik) meest polariserende moment van de aflevering: de dood van de Night King. Wat was dat anticlimactisch. Arya die compleet uit het niets komt, terwijl de Night King omringd werd door hordes van wights en white walkers, om een dolk in zijn hart te steken. Zeven seizoenen werd hij opgebouwd als de final boss, en hij wordt uit de weg geruimd door Arya in een verrassingsaanval, terwijl ze geen enkele geschiedenis met hem heeft. Jon is nota bene herrezen uit de dood, en hij is zo goed als irrelevant in dit gevecht. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het zo ook gaat eindigen in de boeken (als die er nog komen) - die hele Azor Ahai prophecy kan nu ook wel de prullenmand in. Aan de andere kant heb ik de strijd tegen de doden altijd tot de minst interessante verhaallijnen van de serie vinden behoren, dus dat we nu drie afleveringen volledig aan de menselijke conflicten kunnen besteden is een pluspunt.

Nog een aantal losse opmerkingen:
- De schrijvers geven duidelijk geen prioriteit aan de direwolves. Aan het begin van de aflevering zie je Ghost deelnemen aan de charge van de Dothraki, maar vervolgens zien we niets meer van hem. Hij is in de preview van de volgende aflevering te zien, dus blijkbaar heeft hij de strijd toch overleefd, maar ik dacht aanvankelijk dat hij offscreened was. En leeft Rhaegal eigenlijk nog? Ook niet duidelijk.
- Wat was Bran in 's hemelsnaam aan het doen in deze aflevering? Toen hij in de wargstand ging dacht ik aanvankelijk dat hij een plan had, maar blijkbaar hield hij alleen de bewegingen van de Night King in de gaten? Een personage met zulke mysterieuze krachten had een grotere rol verdiend.
- Melisandre was top deze aflevering: ze deed alles wat ze kon om Winterfell te helpen, en gaf vervolgens haar leven op om te boeten voor alle foute beslissingen die ze gemaakt heeft. Ik had eigenlijk een grotere rol verwacht voor de red priests (is de Night King niet hun ultieme vijand? en waar was Melisandre de hele tijd als ze niet in Essos was om hen in te lichten?), maar voor Melisandre was dit het perfecte einde.

rafke pafke schreef:
En kon er op één of andere manier niet een beetje backstory over de Night King gegeven worden. Nu was het niet meer dan een hersenloze personificatie van "het slechte".

Ik zie de Night King meer als een metafoor voor massavernietigingswapens, en hoe die tot de ondergang van de wereld kunnen leiden als we niet oppassen. Maar verder eens dat het een saai personage is hoor. Ik heb de menselijke conflicten in Game of Thrones, met hun emotionele diepgang en morele complexiteit, altijd veel boeiender gevonden. De Night King is een zwart-wit personage in een grijze wereld.

avatar van John Barry
4,0
Season 8- Episode 3

Een geweldig spectaculaire en epische aflevering. Maar toch ook een beetje onbevredigend.

Mijn favorieten momenten op een rij:

1 Geweldig moment als Melisandre plots verschijnt en de zwaarden van the Dothraki in vuur laat oplichten. De scene die volgt als als je van een afstand ziet dat Dothraki the night army aanvalt is echt episch. Ik kreeg de rillingen van het toen je alle lichten één voor één zag uitgaan. Hierna volg nog een geweldig moment van Melisandre als ze een linie van vuur laat ontstaan. Wat leverde dit mooie beelden vanuit de lucht op!

2 Jon, daenerys en Night King in de lucht was ook erg spectaculair. Opnieuw hele mooie beelden. Al ging één en ander best snel en moet ik het nog een keer terug zien wat er precies gebeurde. Een sterk moment dat het niet lukte om the Night King met drakenvuur te doden (wel voorspelbaar). De truc van van the Night King dat hij een nieuw leger rekruteerde was ook enigszins voorspelbaar, maar toch weer een episch moment. Het lijkt voor de levende heel slecht af te lopen. Ik verwachte wel dat er op de één of andere manier een redding zal volgen, maar op dat moment zat ik toch echt te gissen naar de afloop.

3 Een erg mooi opvallend moment in de crypten van Winterfell vind ik dat Sansa en Tyrion troost tot elkaar zoeken. Het is duidelijk dat de twee personages toch behoorlijk wat voor elkaar voelen. Dat de doden in the crypten door the night King werden gerekruteerd was te verwachten, maar toch ook een erg spectaculair moment.

4 De dood Jorah Mormomt kwam voor mij enigszins onverwachts. ( Ik dacht hij nog een rol in het verhaal te vervullen had). Maar het is toch een heel mooie dood. Hij sterft om zijn geliefde drakenqueen te redden. De dood die hij mischien wel had gewenst. Het is wel de vraag hoe het nu verder moet met huis Mormomt. Want ook Lyanna Mormont komt om. (In een overigens erg sterke scene waarin ze een ijs reus mag uitschakelen).

5 De meeste indruk op mij maakte de dood van Theon. De cirkel is rond wat betreft zijn personage. Zijn dood had niet passender kunnen zijn. Het moment dat Bran Theon bedankte was erg ontroerend.

6 Nog een dood die erg veel indruk maakte was die van Melisandre. Zij speelt in deze hele battle een erg belangrijke rol. Aan het eind is haar rol vervuld, ze doet haar ketting af en sterft als de oude vrouw die ze is. Eén kippenvel moment. Wat de scene nog beter maakte was Davos die het zag gebeuren en die haar eigenlijk zelf wilde executeren.


Het meest controversiële moment van de hele aflevering is de uitschakeling van The Night King. Het loopt denk ik heel anders dan vele hadden verwacht. Maar persoonlijk ben ik er wel tevreden mee. Allereerst had ik verwacht dat The Night King later in dit seizoen nog een rol van betekenis zou spelen. Maar naar alle waarschijnlijkheid is dit dus niet het geval. Het is denk ik wel beter zo. We hebben nu een episch gevecht met de doden gehad en nu is er denk ik genoeg tijd om de rest van de verhaallijnen goed af te sluiten.

Wat betreft de manier waarop de The Night King wordt verslagen. Ik had niet verwacht dat Arya de persoon was die The Night King zou verslaan. Maar ik ben toch wel blij hij wordt verslagen door iemand waarvan je het niet verwacht. Een aantal puzzelstukjes komen achteraf gezien toch wel op zijn plek. Ik moet na deze aflevering terug denken aan de ontmoeting tussen Melisandre en Arya in seizoen 3. Voorzag Melisandre toen al (of vermoede ze) welke rol Arya zal gaan spelen? (volgens mij wel). Ook wordt duidelijk waarom Beric Dondarrion constant uit de dood werd terug gehaald. Hij moest zich op offeren om te Arya reden. (zodat zij de gelegenheid had om the Night King te doden.) Ik had het niet verwacht, Beric behoorde zeker niet tot mijn favoriete personages. Maar zijn dood deed mij toch wel wat.

Het is overigens wel ironisch met welk wapen Arya the The Night King verslaat. Ik kan het mis hebben. Maar volgens mij verslaat Arya de The Night King met de dolk wat ooit bedoeld was om Bran te doden. Toch ook wel weer apart hoe dezelfde dolk nu het leven van Barn (en van de andere levende) weet te redden. De plek waarop Aray the Night King verslaat is overigens de zelfde plek waar Barn haar de dolk geeft. Waar ik overigens ook aan moest terug denken is dat Arya in de vorige aflevering iets zei in de trant van dat ze dood in vele gezichten kende (ik weet niet meer precies wat haar exacte woorden waren). Achteraf gezien ook al een vooruitblik op wat zou gaan komen.

Nee ik ben niet teleurgesteld in het lot van The Night King. Er is éen ding waar wel ik teleurgesteld over ben en dat is dat te weinig personages zijn omgekomen. Er zijn net genoeg personages gestorven om het geloofwaardig te houden. Maat toch, dit is toch wel het gevecht de serie. Het had meer impact gehad als er meer personages waren gestorven. De vorige twee afleveringen waar grotendeels opbouw. Vooral de tweede aflevering voelde aan als een afscheidsaflevering. Maar meer in het algemeen is er seizoenen lang naar dit gevecht toegewerkt. Dat er zo weinig personages zijn gestorven is na zo lange opbouw toch wel een anti climax. Hopelijk krijgen de personages die het hebben overleefd een belangrijke rol de komende afleveringen en hebben ze het niet voor niks overleefd.

Achteraf kan je ook constateren dan Jon en Bran maar een bijrol in dit hele gevecht hebben gespeeld. Nu is Jon net als Beric denk ik met een reden teruggehaald uit de dood. Dus ik neem aan dat zijn moment nog wel ergens in de volgende afleveringen komt. Ook van Barn verwacht in de komende afleveringen nog wel meer.

Ik wil nog een groot compliment maken aan componist Ramin Djawadi. Hij heeft zich deze aflevering echt overtroffen. Vooral de piano muziek aan het einde zorgde echt voor kippenvel.
Ik ben nu heel benieuwd hoe de serie afloopt. Het verhaal gaat zich denk ik nu naar king's landing verplaatsen. In ieder geval gaat men proberen Cersei van de troon te stoten. Ik ben vooral benieuwd hoe het tussen Jon en Daenerys gaat aflopen.

Al met al een erg goede en epische aflevering. Maakt wat mij betreft de verwachtingen grotendeels waar. Wel een beetje een anti climax. Niet vanwege de manier waarop the The Night King eraan gaat, maar wel doordat door er relatief weinig (belangrijke) personages sneuvelen. De battle maakt hierdoor niet de volledige impact die het zou moeten hebben.

4,5*

avatar van Jordy
2,5
Als je mij had gevraagd om een zo teleurstellend mogelijk laatste seizoen van GoT te bedenken, dan had het waarschijnlijk veel geleken op wat we tot nu toe te zie krijgen. Aan werkelijk elk mysterie wordt op de meest infantiele en voor de hand liggende een eind gebreid, en we krijgen (waar ik al bang voor was) inderdaad een anderhalf uur duren clichegevecht, met een onthutsende anticlimax, als "beloning" voor 7 jaar lang zorgvuldig opgebouwde spanning.

Deze serie lijkt echt in niets meer op de serie (en boeken) waar ik een paar jaar geleden zo gek op was.

avatar van Ataloona
2,5
Het mooie is wel dat ik door het gepruts van D&D over de afgelopen seizoenen niet bepaald bang ben voor eventuele spoilers over hoe de boeken ten einde komen (als ze nog ten einde komen). Dit lijkt echt in weinig opzichten nog op de wereld die Martin in A Dance of Dragons voorlopig heeft achtergelaten. De vraag is überhaupt of de white walkers wel zo'n dusdanig grote rol gaan spelen in de laatste twee boeken. De serie lijkt er in alle opzichten veel meer rondom heen gebouwd.

Gelukkig nog wel redelijk genoten van de aflevering en het spektakel dat erin verwerkt zat. De fanservice, matige karakteruitdieping, de continue stroom aan Marvel-achtige oneliners ipv dialoog etc. Het zit al vanaf seizoen 5 aan de serie gekleefd (en is alleen maar verergerd) zodat ik mij er inmiddels ook niet meer danig aan kan storen. Wat dan overblijft is een prettig chaotische adrenalineboost van een aflevering.

De climax was alleen wel een drama. Die inside the episode filmpjes van de makers op Youtube laat ook mooi zien dat de makers echt geen fuck meer geven om de boeken (het hele Azor Ahai gebeuren wordt hard genegeerd) of hoe Martin zoiets zou aanpakken. Ze hebben ooit een outline gekregen van Martin hoe het allemaal een beetje zal eindigen en vullen dat dan maar naar eigen believen in. Dat Arya degene is die de Night King beëindigd is eigenlijk maar een beetje random gekozen, "omdat Jon al zo vaak de redder in nood is". Letterlijk wat ze zeggen. Tsja. Het zal wel. Het is hun goed recht als showrunners, maar ze zijn weinig bedachtzaam of subtiel in hun keuzes. Prima als Arya als aap-uit-de-mouw de killing blow geeft, maar niet op deze goedkope manier.

Nog een paar afleveringen met wat leuk vermaak te gaan, maar de echte binding heb ik met de boeken. Vanaf de laatste aflevering ga ik heel hard hopen dat die boeken er ooit nog eens gaan komen.

Om toch nog met een positieve noot te eindigen: Wat ik ik dan toch mooi vond verwerkt in de serie was de comeback van Melisandre. Die komt echt vanuit het niets aangereden (waar is ze al die tijd geweest? Kon ze niet wat meer red priests werven in Essos?), maar vervult een mooie rol. Altijd prettig als de belangrijkste personen in veldslagen degenen zijn waarop je vooraf niet rekent. Idem met Beric wiens rol in de boeken allang is uitgespeeld, maar in de serie voorbij dat punt een mooie rol is blijven spelen.

avatar van brawljeff
4,0
Ik denk dat ik zelden serie of film met zoveel spanning gekeken heb. Zelf ben ik ook zeer verrast door het einde, maar denkt iemand werkelijk dat we de resterende drie afleveringen gaan kijken hoe Jon en Dany op weg gaan naar Kings Landing om Cercei te verslaan? Er komt echt nog wel een grotere twist.

avatar van Ataloona
2,5
Overigens deel ik niet de massale online teleurstelling dat er weinig doden zijn gevallen. Het zou pas echt opvallend zijn als er uit een leger van 30.000 man nou nét die 15 man omkomen die je wél kent. Dat zou nog eens pech zijn. Dat er überhaupt al een stuk of 5 van sterven is relatief gezien meer dan genoeg. Enkel de manier waarop kun je over twisten. Normaliter ben je in die penibele situaties waarin Jaime, Brienne, Pod, Tormund en Sam zich continu bevonden al 100 keer neergestoken. Zeker als er eentje tussenzit met 1 hand en eentje die nauwelijks een zwaard kan vasthouden. Maar hé, fijn dat ze het overleefd hebben.

avatar van J.Ch.
4,0
Oké, ook van mij weer een lang verhaal, maar als ik in één woord de aflevering samen moet vatten: overrompelend.

Even wat dingen buiten de spoiler tags om:
- los van de daadwerkelijke gebeurtenissen deze aflevering, complimenten aan de makers voor de pacing. Met zoveel actie is het moeilijk om de aandacht van je publiek vast te houden, maar ze zijn erin geslaagd de spanningsboog tot op het eind strakgespannen te houden.
- muziek: heel lang geen, zodat je alleen het hijgen van de levende personages hoort (en je eigen hartslag), pas tegen het eind een vrij ingetogen stuk dat de beelden zoveel meer lading geeft.
- ook als je de aflevering clichématig/saai/onbevredigend vindt, moet je toch bewondering hebben voor de toewijding waarmee dit gemaakt is.

Ennn hier komen de spoilers!

Animosh schreef:
de charge van de Dothraki (een dubieuze strategie, maar oké) waarbij de lichten één voor één uit gaan ...

Dat zag er inderdaad fantastisch uit, en wat een goede manier om de spanning op te bouwen! En over die dubieuze strategie gesproken: ik denk dat het deels bedoeld was om aan te tonen hoezeer iedereen The Army of the Dead nog steeds onderschat. Wat ik wel weer slim vond was onder andere dat Dragon Glass op die kruizen, of het heldere idee om Melisandre ook het vuur in de greppel aan te laten steken. Helaas is The Night King dan weer zo slim om het vuur te doven door zijn soldaten zich in het vuur te laten werpen.

Waar ik het mee eens ben, is dat het dodental wat tegenvalt. Aan de andere kant is het binnen de context van GoT misschien juist wel clichématig als iedereen doodgaat op het moment dat je het verwacht? En we hebben wel een aantal mooie sterfscènes gekregen:
- Edd: weinig opvallend, toch op een bepaalde manier veelbetekenend, zoals zijn hele personage eigenlijk.
- staande ovatie en postume onderscheiding voor Lyanna Mormont. Genoeg gezegd.
- Theon sterft de best mogelijke dood voor hem. Gelukkig kwam Bran nog even bij uit z’n stupor om Theon te bedanken. Zo rond je een redemption arc af.
- ook Jorah sterft een goede dood, vechtend tot het einde en zelfs nog daarna, à la Boromir. Het was één van de weinige momenten dat de aflevering niet alleen echt spectaculair was, maar ook echt tragisch (en één van de weinige momenten dat ik me volledig kon inleven in Daenerys).

Beetje teleurgesteld over:
- Ghost.
- ik vond het gedoe met de draken niet erg overzichtelijk en in vergelijking met wat er de grond gebeurde ook niet heel boeiend.
- dit:
Animosh schreef:

- Wat was Bran in 's hemelsnaam aan het doen in deze aflevering? Toen hij in de wargstand ging dacht ik aanvankelijk dat hij een plan had, maar blijkbaar hield hij alleen de bewegingen van de Night King in de gaten? Een personage met zulke mysterieuze krachten had een grotere rol verdiend.


Niet verwacht: de terugkeer van en onverwachte heldenrol voor Melisandre. Niets op aan te merken. Zij en Beric Dondarrion vervullen beiden hun lotsbestemming om Arya in staat te stellen de Night King te doden. Wat controversieel, dat laatste…

Animosh schreef:

Arya die compleet uit het niets komt, terwijl de Night King omringd werd door hordes van wights en white walkers, om een dolk in zijn hart te steken. Zeven seizoenen werd hij opgebouwd als de final boss, en hij wordt uit de weg geruimd door Arya in een verrassingsaanval, terwijl ze geen enkele geschiedenis met hem heeft. Jon is nota bene herrezen uit de dood, en hij is zo goed als irrelevant in dit gevecht.

rafke pafke schreef:
Steek de grote baas neer en zijn hele leger gaat er plots aan. Meer cliché dan dat wordt het toch niet meer.

Jordy schreef:
Aan werkelijk elk mysterie wordt op de meest infantiele en voor de hand liggende een eind gebreid

There’s just no pleasing you, is there? Als Jon het had gedaan was het een cliché geweest ja. Dat Arya het doet is in dat opzicht niet 'de meest voor de hand liggende manier om aan dat mysterie een einde te breien', maar terugkijkend naar alle aanwijzingen uit eerdere seizoenen en deze aflevering zelf, toch niet raar. En een mooie verwijzing naar The Lord of the Rings (Éowyn versus The Witch King: ’No man can kill me’’I am no man’ ).

Wat ik zelf dan weer uitstekend vond, en hier nog weinig over lees: de scènes in de crypten. Sansa komt binnen, iedereen kijkt haar verwachtingsvol aan maar niemand durft haar wat te vragen. Je voelt mee met de personages die daar opgesloten zijn, en hun eigen hulpeloosheid/nutteloosheid onder ogen moeten zien. In deze volgestouwde aflevering is er nog wat ruimte voor een mooi gesprek tussen Sansa en Tyrion, zonder dat het geforceerd aanvoelt. Dan gaan de graven open, natuurlijk (hoewel het me eigenlijk wat tegenviel dat we geen herkenbare zombies te zien kregen. Rickon bijvoorbeeld ligt er toch ook sinds kort?), en krijgen we misschien wel het ontroerendste moment van de aflevering: de woordeloze uitwisseling tussen Sansa en Tyrion. Uitstekend geacteerd door Turner en Dinklage!


Niet een aflevering zonder fouten, maar desalniettemin in veel opzichten zeer geslaagd. Rest de vraag: hoe nu verder? Ik ga eerst dit nog maar even laten zakken voordat ik daar over na ga denken.

1,5
Wat ze met de verhaallijn van Dorne hebben gedaan zal ik ze nooit vergeven, maar wat kan een mens anders dan toch gewoon te blijven kijken om te zien hoe het af loopt?

Deze laatste aflevering was op zich zeer goed gemaakt (wel wat té donker), zolang je de plot maar volledig weg denkt. De charge van de Dothraki was bijvoorbeeld een waanzinnige tactische blunder, maar het levert wel goeie tv op. Pluspunten ook voor de scène van Arya in de bibliotheek, daar zat ik echt op het puntje van mijn stoel. Tijdens de rest van de aflevering ook, dus spanning creëren kunnen ze wel.

De cliché spanningsboog (stilte voor de storm |wie weet maken ze toch nog een kans | alle hoop is vervlogen |dan toch nog door het oog van de naald gekropen) was te verwachten en daar heb ik me niet aan gestoord. Ik moet me wel aan sluiten bij de algemene commentaar dat er te weinig grote personages dood gaan. Ik ging er vooraf van uit dat er op zijn minst één iemand van de Starks of Lannisters ging sterven, maar dat blijkt toch niet. Tijdens het meest penibele moment van de strijd dacht ik dat Brienne, Jaime, Tormund en Sam nu toch echt wel bedolven en neergestoken moesten zijn, maar dan blijken ze op het einde toch nog gewoon te leven. Komt Davos ook ineens nog levend en wel aangewandeld, wat gaat zijn rol eigenlijk nog zijn? De grootste vissen die wel sterven, zijn Jorah Mormont en Theon. Die dan wel weer het perfecte einde krijgen.

Ik hoop dat de Night King in de boeken meer nuance krijgt en dat de reden waarom hij naar het zuiden trekt iets diepgaander behandeld wordt. Daar bestaan echt honderden theorieën over en het zou gigantisch teleurstellen moest het enkel maar om een 'gefaald experiment wil de gehele mensheid uitroeien' soort verhaaltje gaan zoals nu in de serie.

De manier waarop hij hier de pijp uit gaat is ook best teleurstellend, maar ik moet toegeven dat ik niet zat te wachten op een half uur durend gevecht tussen de Night King en Jon, waarin die laatste verloren lijkt maar op het laatste nippertje toch nog wint. En dat Arya het uiteindelijk doet, daar heb ik wel vrede mee (in de boeken zal het gezien de Azor Ahai profetieën wrs anders zijn, maar dat zien we dan wel weer). Je kon het van de serie niet meer verwachten dat ze Azor Ahai er nog bij gingen sleuren. De climax was wel epischer geweest, had na de staring contest tussen Bran en de Night King, Arya ineens het gezicht van Bran afgetrokken om zich dan recht te stellen en een verwarde Night King dood te steken.

Tot slot nog even de bedenking dat Cersei best wel goed gegokt heeft tot dusver. Haar leger is intact en in Winterfell blijft hoop en al 15 man over die kan vechten. Het lijkt me een zekerheid dat Cersei dit seizoen sterft maar op dit moment staat ze er wel even goed voor.

avatar van rep_robert
4,5
Het feit dat mensen al teleurgesteld zijn zegt veel over het feit dat de serie je zo adembenemend in de greep houdt. Er valt genoeg te nitpicken, maar ik denk dan van....Wat wil je nou van de serie? Dit is een mooi einde van een bepaald verhaallijn. Bovendien zit er zoveel moois in deze aflevering: Tyrion en Sansa, Melisandre, het drakengevecht, de dood van Theon Greyjoy, de spanningsopbouw, de magistrale muziek... En ja, ik vraag me ook af hoe het zal gaan met Bran, is dit nou echt zijn rol? Maar dat een aflevering zoveel moois kan brengen geeft mij voldoening. Dat ik überhaupt van een aflevering van een serie zoveel mooie dingen kan opnoemen is al uniek. Dan ga ik niet vallen over 1,2 of 3 dingen die me niet bevielen.


Ik deel de mening hierboven dat men niet te teleurgesteld moet zijn met het bepaald aantal doden van bekende personages. Het zou pas toeval zijn als net de hoofdpersonen telkens doodgaan. Daarnaast ligt er nog een groot slagveld in het verschiet. Er gaan nog genoeg koppen rollen. Ik vind dat echt zeiken om het zeiken.

avatar van Animosh
2,5
J.Ch. schreef:
Als Jon het had gedaan was het een cliché geweest ja. Dat Arya het doet is in dat opzicht niet 'de meest voor de hand liggende manier om aan dat mysterie een einde te breien', maar terugkijkend naar alle aanwijzingen uit eerdere seizoenen en deze aflevering zelf, toch niet raar.

Nee, Jon was mijns inziens een veel betere keuze geweest. De strijd tegen de doden was zíjn strijd. Hij was één van de eersten die de urgentie van het probleem zag, vocht tegen ze in Hardhome, maakte vrede met de wildlings om de dreiging te kunnen weerstaan, verenigde vervolgens het Noorden en wist tenslotte de hulp van Daenerys te verdienen zodat ze samen ("ice and fire") voor de overleving van de mensheid konden strijden. Dan komt eindelijk de grote finale, de culminatie van zeven seizoenen opbouw - en Jon is volstrekt irrelevant. Dat is gewoon teleurstellend. Hij was niet eens betrokken bij de dood van de Night King! Arya's doel is altijd geweest om namen van haar lijst te vinken: ze weet nota bene pas een paar weken (?) dat de Night King bestaat. Haar dan toch de hoofdrol geven in dit conflict is ontzettend onbevredigend.

Het is verder waar dat Jon de Night King laten verslaan een voorspelbaardere keuze zou zijn geweest, maar onvoorspelbaarheid moet geen doel op zich zijn. Neem de Red Wedding: had ik niet verwacht. Maar het was het logische gevolg van de keuzes die Robb & co gemaakt hadden, en paste perfect in de logica van de wereld. Dat Arya de Night King verslaat mist beide elementen. De Night King is een eeuwenoud mythisch wezen. Hij is immuun voor drakenvuur. Hij kan doden laten herrijzen. Hij is zelfs voorzichtig genoeg om zijn wights het vuile werk te laten doen om Jon te doden. En dan laat hij zich verrassen door een gewonde Arya, terwijl hij omringd is door zijn leger? Dat kan ik met de beste wil niet geloofwaardig noemen.

En wat de aanwijzingen betreft: ik weet niet wat Melisandre in het derde seizoen zag, maar toen geloofde ze nog heilig dat Stannis de messias was, dus ik neem niet aan dat ze toen al wist dat Arya deze rol op zich zou nemen (de schrijvers zelf maakten deze keuze blijkbaar pas zo'n drie jaar geleden, dus zij kunnen dat ook niet in gedachten hebben gehad). En daarna was het Jon waarin ze al haar hoop plaatste. Maar nu is Arya opeens de redder van de mensheid, zonder enige opbouw of uitleg? Voor mij kwam dat echt uit het niets.

Ataloona schreef:
Overigens deel ik niet de massale online teleurstelling dat er weinig doden zijn gevallen. Het zou pas echt opvallend zijn als er uit een leger van 30.000 man nou nét die 15 man omkomen die je wél kent. Dat zou nog eens pech zijn.

Maar van wat we zagen is dat leger vrijwel gedecimeerd (al lijken er in de preview flink wat overlevenden te zijn). Alle Dothraki? Dood. De Unsullied? Compleet omver gelopen. En de rest voerde een chaotische terugtocht uit en werd tenslotte in Winterfell alsnog overrompeld. Maar op de een of andere manier overleven de meeste randpersonages en alle (!) hoofdpersonages dit, terwijl een groot deel op de frontlijnen vocht, zonder vechtervaring vastzat in de crypts, of niet eens een wapen had (Davos). Maar belangrijker nog is dat dit een conflict is waar zeven seizoenen naartoe gewerkt is: de strijd voor de overleving van de mensheid, een strijd die doorwinterde veteranen zoveel angst inboezemde dat we een hele aflevering besteedden aan hun mentale voorbereidingen. Vervolgens de cast met een paar kleerscheuren weg laten komen is dan absurd. Voor een grote overwinning moet een grote prijs betaald worden: zo werkte de wereld van Game of Thrones voorheen. Nu lijken de hoofdpersonages overal mee weg te komen.

Edit: en het is uiteraard een optelsom. Arya deelt de laatste stoot uit én ze doet het op een volstrekt ongeloofwaardige manier én zonder enige opbouw én zonder de offers die nodig zijn om zo'n belangrijke dood gewicht te geven. Als haar verrassingsaanval geloofwaardiger zou zijn geweest (als ze het bijvoorbeeld zou hebben gedaan terwijl de Night King in gevecht was met Jon en andere personages, en bestookt met raven door Bran - heeft die ook wat te doen - en als het niet een paar minuten eerder vastgesteld was dat rondsluipen in Winterfell zelfs voor Arya onmogelijk is omdat er simpelweg te veel doden rondwaren), als het beter opgebouwd zou zijn (ik geef toe, dit is het minst belangrijk, maar de nerd in mij vindt het negeren van alle hints en prophecies toch ergerlijk) en als de nodige offers gemaakt zouden zouden zijn (laten we zeggen dat Arya bijvoorbeeld net te laat is om Bran te redden en/of haar leven moet opofferen om de Night King ten val te brengen), dan zou ik er waarschijnlijk meer vrede mee gehad hebben.

avatar van legian
1,0
Laat ik ermee beginnen dat ik er best van genoten heb. Het waren mooie beelden en de actie was bij vlagen erg tof. Maar mijn god wat duurde dit lang zeg. Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee en toen moest ik nog zo'n 30 minuten. Het feit dat er in die tijd niemand sterft terwijl ze volgens de regels van de eerste paar seizoenen al lang leeggebloed waren maakt de spanning niet beter.
Maar uiteindelijk gaan vallen er toch dooie. Theon vond ik daarin wel de mooiste, hij heeft zich bewezen en geboet voor wat hij gedaan heeft. Dat hij dan zo de dood tegemoet rent was bijzonder om te zien. Hij deed eindelijk wat hij nooit kon. Ook Lyanna was tof, je weet dat ze eigenlijk niets kan uitrichten maar neemt dan wel even een giant mee. Jammer dat we haar als wight niet meer hebben teruggezien. Jorah en die andere kerel vond ik niet zo boeiend en gaan op de manier die je verwacht.

Verder is het eigenlijk wel gelopen zoals ik verwacht had, nu krijgen we de opruim/reis aflevering, daarna de troon oorlog en dan is het allemaal over. Het is jammer dat het allemaal zo spectaculair en voorspelbaar moet zijn. De helft van de overlevende had allang dood moeten zijn, maarja iets met plot armor...

Oh en de Night King, wat is dat nou voor onzin? Hij is het grote kwaad, het einde van de wereld, er zit allerlei mysterie om hen heen met zijn doel en hoe/waarom hij gemaakt is. Nee het is uiteindelijk maar een domme gast die te maken krijgt met een deus ex machina van jewelste. Dit doet de eerdere seizoenen en het opgezette mysterie echt geen recht aan. Vond het ook helemaal niet passen dat Arya daar ineens tussendoor kwam. Ja ze kan erg stil sneaky doen, maar langs een leger aan wights en meerdere Walkers sneaken en dan nog naar de King toe springen is volstrekt ongeloofwaardig. Hij stond volledig afgezonderd in het midden, de Walkers hadden haar allang gezien. Of springt ze toevallig van een eagle af die door Gandalf is opgeroepen?? . En dan zeggen dat LotR erg is met zijn deus ex machina's.

Het is wel duidelijk dat de serie in zijn tweede helft een volledige andere serie is geworden. Erg triest dat ze zo zijn afgedwaald. D&D zijn blijkbaar toch niet zo bijzonder goed in het maken van sterke verhalen zonder de invloed van George.

*Edit
Ik bedenk me net dat we nu dus die cleganebowl nog gaan krijgen ook. Verrekte fanservice.

avatar van legian
1,0
rep_robert schreef:
Het feit dat mensen al teleurgesteld zijn zegt veel over het feit dat de serie je zo adembenemend in de greep houdt. Er valt genoeg te nitpicken, maar ik denk dan van....Wat wil je nou van de serie?


Dat de serie zich aan zijn eigen opgestelde regels en Lore houd. En niet besluit om alles zomaar door de plee te spoelen om maar wat mooie beelden te maken.
Jamie, Brienne en podrick staan een half uur lang tegen een muur met horde's wight die ze belagen. Sam ligt tussen de doden, kan nauwelijks vechten en wordt constant belaagt. Was dat in seizoen 4 gebeurd dan waren die mors en morsdood geweest. Maar nu niet. En dat is het probleem. Ze hebben in de eerste seizoenen regels opgesteld voor deze wereld maar houden zich er nu zelf niet meer aan. En dat heeft ook niets met nitpicken te maken maar is gewoon een keihard feit. Aan elke actie zitten consequenties, elke winst heeft enorme verliezen. Nu is er niets aan de hand voor de helden want die moeten allemaal nog een keer in actie komen. Probleem is dat als ze straks wel doodgaan het ook geen impact meer heeft. Ze zijn te vaak op een onmogelijke manier ontkomen om nog geloofwaardigheid over te hebben.

avatar van Ataloona
2,5
Animosh schreef:

(quote)

Maar van wat we zagen is dat leger vrijwel gedecimeerd (al lijken er in de preview flink wat overlevenden te zijn). Alle Dothraki? Dood. De Unsullied? Compleet omver gelopen. En de rest voerde een chaotische terugtocht uit en werd tenslotte in Winterfell alsnog overrompeld. Maar op de een of andere manier overleven de meeste randpersonages en alle (!) hoofdpersonages dit, terwijl een groot deel op de frontlijnen vocht, zonder vechtervaring vastzat in de crypts, of niet eens een wapen had (Davos). Maar belangrijker nog is dat dit een conflict is waar zeven seizoenen naartoe gewerkt is: de strijd voor de overleving van de mensheid, een strijd die doorwinterde veteranen zoveel angst inboezemde dat we een hele aflevering besteedden aan hun mentale voorbereidingen. Vervolgens de cast met een paar kleerscheuren weg laten komen is dan absurd. Voor een grote overwinning moet een grote prijs betaald worden: zo werkte de wereld van Game of Thrones voorheen. Nu lijken de hoofdpersonages overal mee weg te komen.


Ik had die preview eerder nog niet gezien, maar dat zijn inderdaad al meer overlevenden dan dat we tijdens het gevecht in Winterfell zagen. Toen de wights opnieuw tot leven kwamen zagen we weliswaar ook een aantal levende soldaten weer opstaan, maar ik had al met al toch het idee dat bijna het hele leger gedecimeerd was. Ze hadden wat mij betreft net even wat meer moeite moeten doen om aan te tonen dat niet enkel Jaime en co. in leven waren, maar ook grote aantallen voetsoldaten in hun squads.

Overigens ben ik, zoals in mijn eerdere bericht ook aangehaald, met je eens dat de belangrijkste castleden op haast absurde wijze overleven. Jaime en co. haalde ik al aan, maar inderdaad Davos is ook compleet offscreen geweest. Wat is hem wel niet allemaal overkomen? Enfin. Mijn punt is alleen dat het vanaf ''the outset'' niet noodzakelijk is om je belangrijkste karakters te pas en te onpas te slachtofferen. Ook niet in zo'n grote veldslag. Dat liet bijvoorbeeld Lord of the Rings ooit ook niet gebeuren en daar merkte ik een stuk minder verzet tegen onder de kijkers. Ik snap niet zo goed waarom de fans die grote bloedlust lijken te hebben. Alsof iets alleen nog maar indruk maakt als de belangrijkste personages *hupsakee* worden omgelegd. Misschien dat GoT het zichzelf daarmee wel te moeilijk heeft gemaakt, maar ik heb er echt een hekel aan als personages voor simpel emotiebejag moeten worden omgebracht. De verslagen, murw geslagen blikken van onder meer Jaime en Sam, de aftocht van de Dothraki en de reactie daarop van de frontlinie vond ik bijvoorbeeld meer indruk maken dan als een Brienne als zoveelste personage met 100 zwaardsteken ten onder was gegaan. Dan ga je echt betekenisloos personages afvinken.

Het grootste probleem is echter dat de makers het overleven van de belangrijke karakters toch tamelijk belachelijk maken door ze aan de meest benarde situaties te doen ontkomen. Het was geen punt geweest als ze bijvoorbeeld Jaime en co. langer zij aan zij met de Unsullied hadden laten vechten zodat ze pas tegen het einde écht in het nauw worden gedreven en was er na de dood van de Night King eindelijk redding geweest. Daarin kan ik mij meer inleven dan dat Jaime ergens halverwege tegen een muur wordt gedrukt door 6 wights en het doodleuk overleeft. Of een Sam die bedolven wordt onder hordes zombies. Alsof het zo moeilijk is om dan een zwaard in iemands buik te prikken... Hoe dan?


Ik blijf het overigens humor vinden hoe deze grote oorlog voornamelijk plaatsvindt door de domste GoT plottwist ooit (de expeditie beyond the wall). Of was het uitgangspunt van een potentiële alliantie met Cersei de domste plottwist ooit? Maakt niet uit. Ik kon dat hele seizoen 7 fiasco tijdens de aflevering moeilijk vergeten. Voor mij persoonlijk draaide dat de (geloofbaarheid van de) oorlog met de Night King al redelijk de nek om, dus deze aflevering kon op dat vlak weinig verergeren. Met het verstand op 0 heb ik mij zo toch prima vermaakt. Al mis ik wel de tijd dat ik mij helemaal gek kon theoretiseren over de serie. Ik snak door deze laatste twee seizoenen echt meer dan ooit naar een nieuwe van GRRM.

avatar van Kos
Kos
Social media zijn best vermoeiend als je deze serie niet volgt

avatar van rep_robert
4,5
legian schreef:
(quote)


Dat de serie zich aan zijn eigen opgestelde regels en Lore houd. En niet besluit om alles zomaar door de plee te spoelen om maar wat mooie beelden te maken.
Jamie, Brienne en podrick staan een half uur lang tegen een muur met horde's wight die ze belagen. Sam ligt tussen de doden, kan nauwelijks vechten en wordt constant belaagt. Was dat in seizoen 4 gebeurd dan waren die mors en morsdood geweest. Maar nu niet. En dat is het probleem. Ze hebben in de eerste seizoenen regels opgesteld voor deze wereld maar houden zich er nu zelf niet meer aan. En dat heeft ook niets met nitpicken te maken maar is gewoon een keihard feit. Aan elke actie zitten consequenties, elke winst heeft enorme verliezen. Nu is er niets aan de hand voor de helden want die moeten allemaal nog een keer in actie komen. Probleem is dat als ze straks wel doodgaan het ook geen impact meer heeft. Ze zijn te vaak op een onmogelijke manier ontkomen om nog geloofwaardigheid over te hebben.


Ik snap het. Daar lag in eerste instantie ook de kracht van de serie. Maar ik vind personages die binnen 1,2 of 3 seizoenen eraan gaan een ander verhaal dan na 8 seizoenen. Belangrijke personages doden onder het mom van dat het in de eerste seizoenen ook gebeurde, is iets waar ik niet meer op zit te wachten. Als we nu het canon van de eerste seizoenen aan gaan houden zitten we straks met een enorm kuteinde van de serie die ons met een zwaar ombevredigend gevoel achterlaat. Misschien komt dat ook door de weg die na S4 is ingeslagen, alleen kan je daar moeilijk opeens weer 180 graden in draaien. Ik vind dat als je nu nog steeds fanatiek naar de serie kijkt dat dit niet meer iets moet zijn om continu naar te verwijzen, over moet klagen en vooral over verrast moet zijn. Want als je iets anders verwacht dan wat je nu te zien krijgt dan heb je de afgelopen 4/5 jaar niet opgelet. Ik kijk nu liever naar de zaken die me wel bevallen dan dat ik continu loop te bedenken hoe het in seizoen 2 eruit zou zien.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:54 uur

geplaatst: vandaag om 06:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.