• 10.800 nieuwsartikelen
  • 162.332 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.983 acteurs
  • 193.279 gebruikers
  • 8.985.990 stemmen
Avatar
 
banner banner

Matroesjka's - Seizoen 1 (2005)

3,99 92 stemmen

Alternatieve titel: Matrioshki

IMDb beoordeling: 8,1 (2.490)

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Guy Goossens en Mark Punt

Met: Axel Daeseleire, Peter Van den Begin en Evgenia Brik

Oorsprong: België

Datum van release: woensdag 5 januari 2005

Eerst uitgezonden op: VTM (België)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Matroesjka's

Matroesjka's gaat over Raymond Van Mechelen, een Belgische vrouwenhandelaar, die in Vilnius met de hulp van lokale talentscouts jonge Russische en Litouwse vrouwen rekruteert. Oost Europese vrouwen zijn immers erg in trek bij westerse bordeelbezoekers. België is een gedroomd transitland. De politie is er traag en de immigratiedienst corrupt. Wie durft, kan er altijd wel wat ritselen. Op Cyprus krijgen de meisjes in plaatselijke stripclubs eerst een 'dansopleiding'. Daarna gaat de reis naar België, waar ze worden ondergebracht in de nachtclub van de bende van Van Mechelen om vervolgens te worden doorverkocht aan zakenrelaties in België en Nederland. De politie houdt zich afzijdig. 'Russische hoeren' zijn immers 'geen prioriteit'. Het is lange tijd een goed draaiende handel geweest, maar de laatste lichting meisjes bezorgt de bende een hoop kopzorgen. En dan zijn er nog een spijtoptant met schulden en een vervelende onderzoeksjournalist. Wanneer de zaken plots minder gaan, loopt de spanning tussen de bendeleden onderling hoog op.

Afleveringen Seizoen 1 (2005)

  1. Aflevering 1

    5 januari 2005 (50 minuten)

    Begint in Litouwen, in het Haidis-theater, waar Ray van Mechelen samen met zijn (werk)partner Marc Camps op zoek gaat naar meisjes om vervolgens in België te gaan werken als danseres. Ze beloven een toekomst in België, Nederland en Duitsland. De beste meisjes krijgen een contract aangeboden in het Grieks. Vele ouders staan afwijzend tegenover het contract. Ze denken dat de meisjes worden gebruikt om in de prostitutie te gaan. Ondertussen verschijnt er in België een nieuwsartikel over 2 vermoorde meisjes die in het kanaal van Doel zijn gevonden. Voor het vertrek komt het nog tot incidenten tussen de vrouwen onderling.

  2. Aflevering 2

    12 januari 2005 (50 minuten)

    Op Cyprus krijgen de meisjes een ‘dansopleiding’ en meteen zijn alle illusies verdwenen. Ze worden door Van Mechelens handlangers verplicht om te strippen in een lokale nachtclub. Olga en Deborah kunnen echter ontsnappen. Mike Simons heeft zich bij de politie gemeld als spijtoptant. Inspecteur De Donder blijft echter opvallend sceptisch. Hij weigert Simons bescherming te verlenen. Journalist Nico Maes pakt uit met een onthullend artikel over vrouwenhandel en de laksheid van de Belgische politie. Vincent Dockx, zoon van peetvader John Dockx, wordt gearresteerd in verband met de moord op twee Russische prostituees. Ray Van Mechelen wordt zenuwachtig. Hij grijpt in.

  3. Aflevering 3

    19 januari 2005 (50 minuten)

    De spijtoptant Mike Simons wordt in zijn caravan gedood door een explosie. Esther gaat Mike Simons begraven en moet noodgedwongen intrekken bij Jan Verplancke. De meisjes komen aan in Antwerpen in de nachtclub "69". Ze worden ontvangen door Eddy Stoefs. Tijdens de uitleg gegeven door Ray van Mechelen worden er eisen gesteld. Hoe meer dat ze werken, hoe groter de betaling. Tijdens een tombolaverkiezing door middel van een lotje duikt een van de mannen in bed met de prostituee die gekozen wordt.

  4. Aflevering 4

    2 februari 2005 (50 minuten)

    Deborah wordt verkocht aan een buurman die losgeld betaald heeft, en daarom seks wil met Deborah, Deborah weigert en zit opgesloten op zolder. De man probeert de vrouw maar te verkrachten en raakt dodelijk gewond door het verzet van Deborah. Ondertussen probeert Daria via Nico Maes een brief buiten te smokkelen. Maar aan de uitgang wordt Nico Maes tegengehouden en moet hij de brief weer afgeven. Vincent en Danny proberen tevergeefs aan te bellen bij de contractovernemer van Deborah. Ze gaan naar binnen en treffen de eigenaar dood aan.

  5. Aflevering 5

    9 februari 2005 (50 minuten)

    De bende wil zes meisjes verkopen aan een Nederlanse clubeigenaar. Marc Camps moet onderhandelen over de prijs. Hij laat zich omkopen. De politie valt Studio 69 binnen, maar de bende was blijkbaar getipt. Kalinka en Inga worden meegeno-men voor verhoor. De positie van Clem De Donder wordt stilaan on-houdbaar. Zelfs Laura vertrouwt hem niet langer. Esther haalt haar spullen op bij Jan Verplancke. Die zint op wraak.

  6. Aflevering 6

    16 februari 2005 (50 minuten)

    Irina duikt onder bij Peter Jones. De vrouw van Peter laat duidelijk merken dat ze niet welkom is en belt de politie. Wanneer ook Vincent en Danny weet hebben van de politie, ondervragen ze Peter Jones. Vincent is er helemaal niet tevreden over en slaat Peter in mekaar. Ze stellen voor om losgeld te betalen voor de verdwijning van Irina. Peter kiest om Irina naar Duitsland te sturen. Het afscheid valt zwaar. Bij de politie wordt de functie van Clem de Donder afgenomen. Hij wordt verdacht van tipgever te zijn voor Studio 69. Tijdens een etentje tussen Esther en Nico, gaat Esther naar de toiletten om de bendeleden te informeren over Nico Maes die meer wil weten over de vrouwenhandel.

  7. Aflevering 7

    23 februari 2005 (50 minuten)

    Na 3 maanden besluiten de meisjes om Luna te bezoeken in een kliniek nadat zij werd aangevallen door een man en daarna in shock naar het ziekenhuis werd gebracht. Vincent zoekt zijn vader John op om te praten over de toekomst van de 69. Hij vindt het niet meer leuk en vertelt dat "het in de tijd met de Fillipijnen veel beter was dan met de vrouwen van het Oostblok". Vincent komt er achter dat hij onder leiding van Ray moet werken en dat zint hem niet. Daarbij lopen de rekeningen voor Luna torenhoog op, omdat ze onverzekerd in het ziekenhuis ligt. Ze willen Luna uit het ziekenhuis hebben. Omdat de bende in geldnood terechtkomt, beginnen ze opnieuw met een escortservice, waarvoor ze Jan Verplancke terug aannemen.

  8. Aflevering 8

    2 maart 2005 (50 minuten)

    Er is onenigheid tussen Vincent en Ray omdat het slecht gaat in de 69. Daria is jarig en wenst dat Luna beter wordt, maar dan blijkt dat Luna is overleden. Er ontstaat ruzie onder de meisjes, ook omdat Deborah vermoedelijk het spaargeld van Daria heeft gestolen. Wim Wilson neemt Eva mee naar haar ouders, maar als bekend wordt dat Eva in een stripclub werkt, is ze niet meer welkom. Eva bespreekt met Wim dat 'wat zij hebben toch geen liefde kan zijn'. Wim gaat dan naar Eddy om te vragen of hij de koop terug kan draaien, maar Eddy wil het geld dezelfde dag nog hebben. Als Wim het niet op de afgesproken tijd heeft, dwingen ze hem geld te lenen bij zijn vader.

  9. Aflevering 9

    9 maart 2005 (50 minuten)

    Drie maanden later heeft Eva een job in een snackbar. Nico Maes probeert via Eva meer te weten te komen over de club 69 en de bendeleden. Maar Eva wil de waarheid niet toegeven. De relatie tussen Vincent en Ray is bekoeld. Het pleziertje van Eddy Stoefs wordt verstoord door een inval van de politiemannen die Eddy Stoefs, Ray van Mechelen en enkele meisjes vastnemen wegens valse papieren. Daria komt onverwacht oog in oog te staan met haar ouders. Van hen komt Daria te weten dat Kasandra in opdracht van de bendeleden is vermoord. Tijdens een bijeenkomst tussen de bendeleden en John Dockx gebeurt iets onverwachts...

  10. Aflevering 10

    16 maart 2005 (50 minuten)

    John Dockx komt te sterven. Alle bendeleden rouwen om de dood van de oprichter van de bende. Vincent komt alleen te staan in het huis van John. Vincent vraagt aan Ray om Kalinka buiten te gooien omdat hij het niet alleen meer kan. Binnen de studio 69 zelf zijn er gigantische problemen met de boekhouding. Eddy komt in nauwe schoentjes. Er wordt van alles in het zwart aangekocht. Daria besluit om terug naar Litouwen te gaan naar haar familie. De moeder van Daria is opgetogen terwijl de andere familieleden teleurgesteld zijn. Eddy, Ray en Vincent bevinden zich in de bureau van studio 69.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van stinissen

stinissen (crew series)

  • 22196 berichten
  • 66792 stemmen

Super spannend met veel drama , top serie.


avatar van joolstein

joolstein

  • 9157 berichten
  • 7611 stemmen

Voor Nederlandse begrippen was dit wel een leuke serie! Netjes gemonteerd waardoor de vaart erin blijf! Helaas geen duistere sfeer maar de gebruikelijk Hollandse aanmodder stijl. Ook doet het geheel ondanks het over prostituees gaat erg preuts aan!


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Vlaamse poging om in te haken op het succes van de duistere misdaadseries uit die tijd. Van wat ik mij herinner is het een tikkeltje fragmentarisch: veel kleine losstaande verhaaltjes in plaats van echt een sterke opbouw. Veel functioneel naakt en gratuit geweld.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Heel erg fijn, deze serie. Beter dan 'Smeris'!

P.s.: s1 en 2 samen verkrijgbaar bij Bol.com voor meer geld dan beide (2) losse seizoenen (eveneens bij die dikke winkel).


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Oneerlijke vergelijking. Jeroen van Koningsbrugge kan sowieso niet op tegen de extreem smakelijk ogende cast.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Op die manier zeker niet, nee, al loopt er af en toe ook wel wat moois rond in Smeris. Maar beide misdaad, Nederlandstalig (zo ongeveer...), kan je best vergelijken vind ik.


avatar van thomzi50

thomzi50

  • 1967 berichten
  • 2397 stemmen

Donkerwoud schreef:

Vlaamse poging om in te haken op het succes van de duistere misdaadseries uit die tijd.

Vind dat je Matroesjka's hiermee toch iets tekort doet: vind het juist zo krachtig van deze serie dat het, hoewel sommige van de actielijntjes een onvermijdelijk voorspelbaar verloop hebben, verhaal verteld wordt op een manier die ik amper in andere series ben tegengekomen. Wat ik het knapst vindt, is dat Matroesjka's zonder ook maar even te vervallen in moralistische bespiegelingen, in eenzijdig goed vs. fout, in overdreven spectaculaire actiescènes of al te nadrukkelijke linkjes met de werkelijkheid, heel overtuigend alle aspecten van een wezenlijk maatschappelijk probleem laat zien: de vrouwenhandel. We krijgen mee hoe dat ontstaat, hoe het in zijn werk gaat, hoe het voor de slachtoffers is, en hoe iedereen zich daarin anders gaat gedragen. Heel knap dat zo veel personages, ook alle geronselde vrouwen, tot bloei komen, dat je allerlei verschillende levenslopen en mogelijkheden ziet, zonder dat het warrig wordt of het geheel schematisch gaat aandoen. Ook vrij stoer vond ik de talen waarin wordt gesproken: Russisch, Vlaams, (gebroken) Engels, allemaal door elkaar, wat de onderlinge verbondjes en afstanden alleen maar versterkt. En het werkelijkheidsgehalte voor mij flink vergrootte. In hoeveel duistere Amerikaanse series worden drie talen door elkaar gesproken? En hoe vaak worden er overtuigende tijdssprongen van maanden gemaakt? Matroesjka's heeft me in positieve zin verrast en houdt me ook nu ik klaar ben met s1 nog bezig. Ook dankzij de voortreffelijke cast, trouwens.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Het is echt te lang terug om hierop in te gaan, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel erg fan ben van 'The Sopranos' en 'The Wire' en het is niet bepaald eerlijk om deze productie daartegen af te zetten. Ik moet zeggen dat jouw reactie wel uitnodigt om het eens te herzien vanuit een ander perspectief, want het klinkt absoluut alsof er meer inzit dan ik er toen uithaalde.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

  • 1206 berichten
  • 4492 stemmen

Legendarische personages als Ray Van Mechelen, fantastische dialogen en gesprekken, al even legendarische nevenpersonages van onder andere Manou Kersting en Tom Van Dijck, geweldige scenario's, kortom tragikomedie op zijn best. Jammer wel dat het tweede seizoen bijlange niet het niveau haalt van dit fantastische eerste seizoen.


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

De cast alleen al. Prachtige serie!


avatar van Scarafax

Scarafax

  • 103 berichten
  • 514 stemmen

Goede serie. Vond seizoen 2 wel stuk beter als 1.


avatar van hatebreeder

hatebreeder

  • 906 berichten
  • 712 stemmen

Inderdaad goede serie


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Vandaag weer opnieuw te bekijken op 2BE. Prima serie met een heel goede cast. Tom van Dyck en Peter van den Begin in een glansrol. Wim Opbrouck en Axel Daeseleire zijn natuurlijk ook geweldige acteurs.


avatar van AOVV

AOVV

  • 347 berichten
  • 1917 stemmen

Ik heb de herhalingen op 2BE alvast geprogrammeerd. Een hele tijd geleden al eens (met een half oog) bekeken, maar nu toch maar eens serieus werk van maken, want wat ik me ervan herinner was toch wel sterk.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

Zeker geen slechte serie, maar af en toe een te hoog soap gehalte.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

"Gij weet precies nie veel, hè?"

In de herhaling. Heel erg sterk, fantastische cast - met extra pluim voor Tom Van Dyck als Vincent Dockx. En dan nog Eddy - allez, jonguh. Hooguit gaat het allemaal iets te snel, wat hier allemaal gebeurt hadden ze wat mij betreft over twee seizoenen uit mogen smeren. Bv. de lijn van Deborah (die 'rosse furie'): die wordt (uiteindelijk) wel heel makkelijk als inhalige h**r weg/uitgezet en zo zijn er meer lijnen. Maar verder zal ik niet klagen. Misschien nog wel een halfje erbij binnenkort.

DjFrankie schreef:
...af en toe een te hoog soap gehalte.
Drama en misdaad wisselen elkaar in moordend tempo af - nergens vond ik het op een soap lijken. Heb je ook een vb van zo'n soap-scène?

P.s. Indre Jaraite deed me regelmatig erg denken aan Sacha de Boer... en Saartje vandendriessche aan... uiteindelijk gewoon Saartje zelf.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

  • 3001 berichten
  • 3097 stemmen

DjFrankie schreef:

Drama en misdaad wisselen elkaar in moordend tempo af - nergens vond ik het op een soap lijken. Heb je ook een vb van zo'n soap-scène?

Raymond Van Mechele en zijn lief. De relatie van Ray en Vincent en het is allemaal vrij braaf deze serie, terwijl de realiteit veel harder is helaas voor de vrouwenhandel. Ik heb met plezier gekeken maar soms was het iets te lief en teveel op de persoonlijke relaties.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

DjFrankie schreef:
Raymond Van Mechelen en zijn lief. De relatie van Ray en Vincent en het is allemaal vrij braaf deze serie, terwijl de realiteit veel harder is helaas voor de vrouwenhandel. Ik heb met plezier gekeken maar soms was het iets te lief en teveel op de persoonlijke relaties.
Het was toch vaak hard genoeg - zie bv. de bus-intro op Cyprus, en noem eigenlijk maar op. Dat Raymond een (soort van) lief tussen de dames vindt lijkt me ook niet onwaarschijnlijk, hij wordt namelijk als 'hoofd nieuwe generatie' ook als te soft gezien door de anderen - en voor hem is het meer tactiek, om ze te paaien. Bovendien zet hij Kalinka met weinig moeite aan de kant als het hem uitkomt. En tussen Ray en Vincent loopt het nou niet bepaald lekker af... Nee, ik zie geen soap-gehalte. Wel veel klootzakken die bij momentjes zowaar een menselijk kantje blijken te hebben, maar vooral omdat Vincent de negatieve norm stelt als losgeslagen psychopaat - en zelfs hij komt sneu over op het einde in zijn rolstoel.

-edit- Plus dat ik denk (ben geen ingewijde) dat de criminele wereld ná de tijd waarin deze serie speelt pas (veel verder) verhard is, met meer en meer georganiseerde misdaad en liquidaties en wat dies meer zij. Hier lijkt het wel een bijna ingeburgerd familiebedrijf te zijn, veel groter is het niet. En dan nog blijft het een bij tijd en wijle flink gewelddadige serie.


Interessant weetje van Imdb: Amnesty International will be using scenes from "Matroesjka's" in a documentary to be screened at schools in eastern Europe to warn girls for these malpractices.


top serie

maar waarom duurt het intro een paar minuten?


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.