• 10.796 nieuwsartikelen
  • 162.332 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.983 acteurs
  • 193.279 gebruikers
  • 8.985.897 stemmen
Avatar
 
banner banner

Terreur - Seizoen 1 (2019)

4,00 1 stemmen

Show titel: Terreur

Afleveringen: 6

Speelduur: 4 uur en 28 minuten

Oorsprong: Nederland

Eerst uitgezonden op: NTR (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Terreur

Een zesdelige documentaireserie over terrorisme waarin op zoek wordt gegaan naar antwoorden op vragen die bij iedere nieuwe aanslag steevast worden gesteld, maar nooit worden beantwoord. Waarom? Wat drijft deze mensen? Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat denkt de overheid/de wereld hier aan te gaan doen?

Afleveringen Seizoen 1 (2019)

  1. 1. Het Hotel

    22 Juli 1946. Het hoofdkwartier van de Britten in Palestina is gevestigd in het chique King David Hotel. De Joodse verzetsorganisatie Irgun smokkelt melkbussen met explosieven naar binnen en verstopt ze in de kelder van het hotel. Dertig minuten later doet een enorme explosie de gehele zuidvleugel van het hotel instorten. Er vallen eenennegentig doden. Twee jaar na de aanslag vertrekken de Britten uit Palestina en is de staat Israël een feit. Wat heeft de vriendschap tussen de leiders van de Irgun en de Ierse IRA betekend? En hoe heeft een beroemd toneelstuk, met in de hoofdrol Marlon Brando, bijgedragen aan de zionistische terreur?

  2. 2. De Bar

    10 april 2019 (45 minuten)

    30 september 1956. Algerije is al meer dan een eeuw een 'speciale provincie' van Frankrijk en de Algerijnen zijn het zat. Een jonge Algerijnse vrouw bezoekt een salon in het Europese kwartier in Algiers. Ze eet er een ijsje, laat een bom achter onder haar stoel en vertrekt. Er vallen drie doden en tientallen gewonden. President De Gaulle ziet het conflict escaleren en geeft het Algerijnse volk haar onafhankelijkheid. Dit tot ongenoegen van nationalistische Fransen. Zij verenigen zich in een geheim leger: de Organisation de l'Armée Secrète (OAS). Zijn daders en slachtoffers tot elkaar gekomen of zijn oude scheidslijnen nog altijd even actueel? Op welke manier leeft het gedachtegoed van de OAS voort in nieuwe extreem-rechtse organisaties?

  3. 3. De Spelen

    17 april 2019 (44 minuten)

    5 september 1972. Voor het eerst in de geschiedenis worden de Olympische Spelen live op televisie uitgezonden. In de vroege morgen van 5 september bestormen acht leden van de Zwarte September-beweging de appartementen van de Israëlische delegatie en doden onmiddellijk twee atleten. De televisiecamera's schakelen direct over van de sport naar het gijzeldrama. Dat was precies de bedoeling van de Palestijnen: de Palestijnse zaak op de wereldkaart zetten. Maar wat hebben de Palestijnen sindsdien bereikt? We kijken met betrokkenen terug op deze veelbesproken terreuraanslag en stellen na al die jaren vast dat ook bij terreuraanslagen public relations een belangrijk wapen kan zijn.

  4. 4. Het Station

    24 april 2019 (45 minuten)

    2 augustus 1980. In de wachthal van het Centraal Station van Bologna komt een achtergelaten koffer tot ontploffing. De enorme explosie splijt het stationsgebouw in tweeën en de wachtende trein met bestemming Chiasso wordt uiteengereten. 85 mensen vinden de dood en 200 mensen raken gewond. Een telefoontje dat de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist, blijkt vals en afkomstig te zijn van de militaire geheime politie. De aanslag wordt toegewezen aan een neofascistische organisatie, maar de veroordeelden ontkennen tot op de dag van vandaag iedere betrokkenheid bij de aanslag. Kloppen de geluiden dat de Italiaanse staat achter de aanslag zou zitten?

  5. 5. Het Schip

    1 mei 2019 (45 minuten)

    12 oktober 2000. Het Amerikaans marineschip de USS Cole komt aan in de haven van Aden in Jemen om te tanken. In een klein bootje varen twee mannen langszij. Ze zwaaien naar de bemanning, om vervolgens met volle kracht het schip te rammen. De daaropvolgende explosie doodt direct zeventien matrozen en de twee zelfmoordterroristen. De aanslag wordt opgeëist door Al-Qaida. Kort na de aanslag wijzen de Amerikanen al snel de 'mastermind' van de aanslag aan: de Jemeniet Al-Nashiri. Hij wordt opgepakt en jarenlang gemarteld en verhoord. Pas vier jaar na zijn arrestatie belandt hij zwaargetraumatiseerd in Guantanamo Bay, waar hij waarschijnlijk voor de rest van zijn leven zal blijven.

  6. 6. Het Eiland

    8 mei 2019 (45 minuten)

    22 juli 2011. Anders Breivik brengt een bom tot ontploffing in de regeringswijk van Oslo. Temidden van de chaos rijdt hij naar het eiland Utøya, waar jonge leden van de Arbeiderspartij net hun jaarlijkse zomerkamp zijn begonnen. Onafgebroken begint hij om zich heen te schieten. In totaal vinden die dag 77 mensen, waarvan veel jongeren, de dood. Terwijl je zou verwachten dat de overlevenden Breivik het liefst de doodstraf zouden willen geven, pleiten de Noren juist voor een eerlijke en humane berechting van de massamoordenaar. Alleen op die manier krijgen zij waar ze ten diepste naar verlangen: stilte. Maar wat is er nu, acht jaar later, nog over van het eensgezinde Noorwegen van vlak na de aanslagen?

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Raspoetin

Raspoetin

  • 204 berichten
  • 1550 stemmen

Leerzame serie. Enkel de muziek van het intro en op de achtergrond geeft de indruk van een licht en vrolijk onderwerp. Het verbaast me ook hoe sommige geïnterviewden (slachtoffers en daders) zo onbevangen hun verhaal doen.

De bomaanslag op het station in Bologna in de jaren tachtig (tijdens een periode die in Italië bekend staat als de jaren van lood) was een onbekende gebeurtenis voor mij.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.