menu
Mijn Series +

Black Mirror - Seizoen 5 (2019)

mijn stem
3,12 (64)
64 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Drama / Sciencefiction

ontwikkeld door Charlie Brooker
met Anthony Mackie, Andrew Scott en Miley Cyrus

In de afgelopen tien jaar heeft de technologie bijna elk aspect van ons leven veranderd, nog voordat we de tijd hadden om het tegen te houden en erover na te denken. In elk huis; op elk bureau; in elke handpalm - een plasma scherm; een monitor; een smartphone - een zwarte spiegel van ons bestaan in de 21e eeuw. Black Mirror is een hedendaags Britse bewerking van de Twilight Zone met verhalen die profiteren van het collectieve onbehagen over onze moderne wereld.

  1. Striking Vipers
  2. Smithereens
  3. Rachel, Jack and Ashley Too

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=2bVik34nWws

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat TvMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe TvMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Esteban
3,5
geplaatst:
Het is je vergeven, Donkerwoud. Liever een gefundeerde mening waar ik het niet mee eens ben dan laagstemmers die het houden op onredelijke, extreme overdrijvingen. Maar ik kan mij niet echt vinden in jouw visie op Striking Vipers en nog minder in die van Smithereens. Je haalt er dingen wel (of niet) uit waar ik heel anders over denk. We gaan het -in tegenstelling tot wat meestal het geval is- niet eens zijn deze keer. That's ok.

De laatste episode nog niet gezien. Maar de eerste twee zijn voor mij alvast volwaardige, relevante en ver boven de middelmaat van het wereldwijde televisielandschap uit stekende Black Mirror episodes.

avatar van Esteban
3,5
geplaatst:
brawljeff schreef:
Esteban Bandersnatch wordt zover ik weet als losse film aangeboden en zou daarom niet op deze website komen. Hij staat wel op MovieMeter.


Om hier even op terug te komen. Ondertussen is de bevestiging er dat 'Bandersnatch' wel degelijk een Season 5 episode is, maar Netflix heeft beslist het los te koppelen daarvan omwille van de eindeloze speelduur en het feit dat de interactiviteit (die bij de overige episodes ontbreekt) voor verwarring zou kunnen zorgen. Ziezo, een weetje.

avatar van james_cameron
3,0
geplaatst:
Slappe hap, dit vijfde seizoen. Duidelijk de minste reeks tot nu toe. Drie te lange en vooral te flauwe afleveringen. Vooral de laatste, met Miley Cyrus, is om te janken zo slecht.

avatar van tommykonijn
3,0
geplaatst:
Ondanks de veelal negatieve geluiden had ik hier toch wel weer zin in. Van de voorgaande Black Mirror seizoenen heb ik genoten, hoewel seizoen 4 wel enkele van de minste afleveringen tot dan toe ertussen had. De film Bandersnatch heb ik nog niet gezien, omdat mijn tv schijnbaar te oud is om die af te spelen...

Striking Vipers:
De aflevering is een samenraapsel van concepten die we in eerdere Black Mirror afleveringen gezien hebben. USS Callister, San Junipero (van dezelfde regisseur) en Hang the DJ kwamen in me op, maar alle drie die afleveringen vond ik beter. String Vipers is op zich nog best amusant doordat het ergens vrij komisch is, al kan ik me haast niet voorstellen dat dat helemaal de bedoeling is geweest. De aflevering duurde wat te lang, is nauwelijks geloofwaardig en kent een melig einde. Eerlijk gezegd vond ik het acteerwerk nog wel meevallen. De ongeloofwaardigheid was naar mijn mening niet aan hen te danken, maar aan het scenario.
3*

Smithereens:
Mijn favoriete aflevering van dit seizoen. Ik vond het acteerwerk vooral erg sterk. Andrew Scott is goed als de wanhopige gijzelaar en ook Damson Idris vond ik geloofwaardig als het slachtoffer. Topher Grace, a.k.a. Eric Forman, herkende ik pas toen de aftiteling in beeld kwam, maar ik vond hem ook fijn spelen. Het voelt als een 'kleine' aflevering als je kijkt naar de uiteindelijke clou van de aflevering. Geen vooruitstrevende high-tech, maar een vrij rechttoe rechtaan scenario dat vandaag de dag maar al te goed mogelijk is (en waarschijnlijk helaas ook wel regelmatig gebeurt).
3,5*

Rachel, Jack and Ashely Too:
Een aflevering die eigenlijk zo ridicuul is dat het daardoor wel weer leuk wordt. Gedurende de eerste helft van de aflevering vroeg ik me constant af waarom we dat gedoe met de echte Ashley en haar tante te zien kregen, maar dat werd na verloop van tijd duidelijk. Ik vond Miley Cyrus's acteerwerk niet slecht, maar het valt wel op dat de aflevering in vrijwel elk opzicht nogal kinderlijk is. Ook het joviale 'feel good' einde is nogal atypisch voor deze serie.
3*

Het seizoen is aardig. Ik ben het met de meerderheid eens dat het niveau van seizoen 2 of 3 niet gehaald wordt, maar dat hangt naar mijn mening ook samen met het feit dat dit seizoen slechts drie afleveringen kent, want ook de sterke seizoenen hadden een mindere aflevering ertussen zitten. Seizoen 4 had zelfs enkele afleveringen die ik minder sterk vond dan het drietal uit dit seizoen. Een zesde seizoen zie ik nog wel zitten, maar ik hoop dan wel op wat meer originaliteit. Ik heb nu namelijk wel iets te vaak het gevoel dat ik naar iets kijk dat verdacht veel lijkt op iets dat ik al eens eerder gezien heb.

avatar van Esteban
3,5
geplaatst:
Ondertussen ook uitgekeken. Enkel de vrij onevenwichtige laatste aflevering, die best nog OK was als tussendoortje, kon mij minder bekoren. Maar 'Striking Vipers' en 'Smithereens' waren volwaardige, relevante en bovenal rasechte Black Mirror episodes. Alles behalve bij de haren getrokken, zoals ik hier en daar wel eens heb gelezen. Dat 'Rachel, Jack and Ashely Too' wat uit de toon vielen, kon voor mij de pret niet bederven. In de grote lijnen blijft dit goede televisie. Het minst straffe of memorabele seizoen, daar ben ik het wel mee eens. Maar in de grote lijnen blijft dit televisie die zeer de moeite waard is. Met 'Bandersnatch' er bij gerekend, waarvan Netflix bevestigde dat het eigenlijk bij dit seizoen hoort, kom ik met volle overtuiging op een welverdiende 3,5. Laat maar komen, die zesde reeks.

avatar van Thomas83
3,0
geplaatst:
Sinds seizoen 4 zie je het niveau toch dalen. Het zal vast ook moeilijk zijn om steeds weer iets nieuws te verzinnen. Wat me ook wel opvalt is dat de Engelse afleveringen vrijwel altijd wat rauwer en beter zijn. Smithereens is ook de beste aflevering van het seizoen. Sterke rol ook van Andrew Scott.

Striking Vipers en Rachel, Jack and Ashley Too zijn gewoon heel matig, en in het eerste geval ook raar. Die laatste vond ik overigens nog wel best leuk om te kijken, mede door een geinige grofgebekte rol van Miley Cyrus. Maar je herkent er gewoon amper nog Black Mirror in. Vooruit, nog net een 3.0*.

avatar van UmbraVitae
3,5
Minste seizoen vd reeks, vorige seizoenen kregen van mij de volle score, deze een 7/10

Gast
geplaatst: vandaag om 13:53 uur

geplaatst: vandaag om 13:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.