menu
Mijn Series +

Watchmen - Seizoen 1 (2019)

mijn stem
3,30 (5)
5 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Drama

ontwikkeld door Damon Lindelof
met Regina King, Don Johnson en Adelaide Clemens

Watchmen speelt zich af in een alternatieve, hedendaagse realiteit in de Verenigde Staten. Gemaskerde burgerwachten zijn door de overheid verbannen vanwege hun gewelddadige methoden. Ondanks dit verzamelen sommigen zich om een revolutie te beginnen, terwijl anderen erop uit zijn om deze te stoppen voordat het te laat is. Wanneer een van hen wordt vermoord beginnen ze een onderzoek naar de dader. De grote vraag is echter, wie houdt de burgerwachten in de gaten?

  1. It's Summer and We're Running out of Ice
  2. Martial Feats of Comanche Horsemanship
  3. She Was Killed by Space Junk
  4. If You Don't Like My Story, Write Your Own
  5. Little Fear of Lightning
  6. This Extraordinary Being
  7. An Almost Religious Awe
  8. A God Walks into a Bar
  9. Aflevering 9
  • volgende aflevering: zondag 17 november (aflevering 5)

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=-33JCGEGzwU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat TvMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe TvMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van jarno1975
jarno1975 (crew)
Eindelijk de releasedatum bekend! Dit staat al een tijdje hoog op mijn to-see lijstje.
Fijne trailer ook.

avatar van HALVE TAMME.
HALVE TAMME. (moderator)
Nice: zin in!!!

Jeremy Irons speelt een oudere Adrian Veidt. Rorschach is dood maar lijkt een leger wannabe's te hebben geinspireerd. Nite Owl en Silk Spectre I/II lijken geen (actie-)rol te spelen hoewel er een oudere Laurie Blake in zit. Mothman klinkt wel bekend. Geen Dr Manhattan om toch wat te besparen op de effecten...we gaan het zien. Maandag zou de eerste al op HBO komen.

avatar van The Oceanic Six
IJzersterke ontvangst 'Watchmen': Nu op HBO! - SerieTotaal

Morgen aflevering 1 op Ziggo/HBO. Daarna elke week een nieuwe.

Ben benieuwd, wil dit denk ik wel gaan volgen.

avatar van legian
Ondertussen de eerste aflevering gezien. En dat is eigenlijk precies wat ik er wel van verwachte. Een intrigerende opzet waarbij vooral vragen opgeworpen worden en de personage's geïntroduceerd worden. Toch zat ik er vol van te genieten. Qua stijl zijn er ontzettend veel links naar de film. Ook met beeld en de muziek worden mooi links gemaakt. Bij het horen van Unforgettable zat ik toch mooi te lachen.

Ik ben alleen bang dat ze volledig gaan inzetten op de racistische beweging. En daar ben ik eigenlijk wel een beetje klaar mee om dat elke keer weer te zien terugkomen. Ik snap dat het in deze tijd vooral in de VS wel weer actueel gaat zijn, maar ik vraag me af hoe goed dat houdbaar blijft door de jaren heen.

Ik ben benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen de komende afleveringen. Van wat ik begrepen heb zal in aflevering 5 de clou van het geheel duidelijk moeten worden. De korte preview na de aflevering beloofd in ieder geval nog wel wat leuke momenten.

avatar van Binge-Watcher
Hmmkay, beetje de softe versie van The Boys - Seizoen 1 (2019) - TvMeter.nl of?

avatar van Psycho-M
4,0
Eerste aflevering toch maar eens bekeken.
Fijn sfeertje.
De eerste aflevering is echt een introductie.
Je blijft aan het einde met een heleboel vragen zitten. Wat een goede opzet is voor de afleveringen die nog gaan volgen.
De 8.1 van IMDB op dit moment is een hele nette score, waar ik het op basis van de eerste aflevering mee eens kan zijn.

Psycho-M schreef:

De 8.1 van IMDB op dit moment is een hele nette score

Inmiddels aan het zakken als een oude onderbroek. Het wordt al spottend Wokemen genoemd. Doelend op een politiek correcte SJW agenda die geprioriteerd wordt over goed schrijverschap. Ik heb de eerste 20 minuten volgehouden. Racisme werd meteen gepresenteerd als een puur blanke hobby (waarschijnlijk heeft ook Lindelof nooit gehoord over het fenomeen autobanden in Zuid Afrika). Het lijkt verder ook meteen het hoofdthema. En heeft daarmee al gelijk geen fluit te maken met Alan Moore's meesterwerk en mijn interesse verloren. Ik vind het eigenlijk triest dat Lindelof zo gratuit zijn drollen erover heen mag leggen.

Je had prachtige dingen kunnen doen met zo'n serie. Meer laten zien van de dagen dat Rorschach en Nite Owl II samenwerkten om maar iets te noemen. Naast de jeugd van Silk Spectre II, de opkomst van Veidt, de obscure CIA-klusjes van Comedian....en Dr Manhattan had met een HBO budget ook nog wel gekund.

avatar van Animosh
FlorisV schreef:
Het wordt al spottend Wokemen genoemd. Doelend op een politiek correcte SJW agenda die geprioriteerd wordt over goed schrijverschap. ... Racisme werd meteen gepresenteerd als een puur blanke hobby ... Het lijkt verder ook meteen het hoofdthema. En heeft daarmee al gelijk geen fluit te maken met Alan Moore's meesterwerk en mijn interesse verloren.

Ik begrijp de kritiek - racisme als thema ligt er inderdaad wel erg dik bovenop, net als legian hoef ik de Amerikaanse cultuuroorlogen niet aan de lopende band terug te zien in fictie (ze zijn vermoeiend genoeg in de echte wereld), en white supremacists zijn zo'n beetje de minst interessante villains die je kan bedenken (veel te zwart-wit) - maar aan de andere kant vind ik de allergische reacties een beetje overtrokken.

Dat een serie op een controversieel thema focust (en afgaande op de vele interviews waarin Lindelof de rassenkwestie het grootste probleem van onze tijd noemt hoogstwaarschijnlijk vanuit een linksig perspectief) betekent niet automatisch dat de serie "goed schrijverschap" mist: een script bestaat uit meer dan een politiek thema, en voor zover ik kan beoordelen - afgaande op de reacties op de Watchmen-subreddit - zijn de meeste fans van de comic gewoon overwegend positief. En het is nou ook niet zo dat de serie een extreem progressief wereldbeeld schetst: de politie die achter de racisten aangaat wordt zeker niet als helden weggezet, en de blinde vlekken van de liberale orde komen ook aan de orde - zo blijken zij in sommige opzichten ook erg intolerant te kunnen zijn, en vatbaar voor misbruik van hun macht.

Daarnaast heeft Watchmen altijd een politieke ondertoon gehad: de verschuiving van de geopolitiek van de koude oorlog naar de moderne cultuuroorlogen is een flinke verschuiving, maar op zich prima te verdedigen als een modernisering van de serie. For better or worse domineren die tegenwoordig immers een flink deel van het politieke debat, zeker in de VS. En afgaande op de eerste twee afleveringen zullen ook oude thema's van de comic wederom uitgebreid aan de orde komen, van de gevaren van het verbergen van je identiteit tot hoe de "grijze" werkelijkheid in botsing komt met het zwart-witte wereldbeeld van de "superhelden" in de serie. En dat racisme gepresenteerd wordt als een "blanke hobby"? De serie vindt plaats in de VS, en daar zijn "gekleurden" nu eenmaal overweldigend de slachtoffers. Racisme is inderdaad universeel - waar mensen zijn, zijn vooroordelen - maar je kan moeilijk verwachten dat een serie over superhelden iedere vorm van racisme gaat aankaarten: de focus op de grootste sociale problemen in de VS is dan logisch.

En als iemand die weinig met de comic/film heeft vind ik het persoonlijk wel fijn dat de serie zijn eigen ding doet, voortbouwend op de wereld van de comic maar met nieuwe sociale problemen en personages. Een meesterwerk zie ik er voorlopig nog niet in, ondanks alle lof van de critici (grappig hoe groot het gat met de gewone stemmers daarin is - bij "Our Boys" zag je dat ook al), maar vermaken doet het wel. Het is een heel ander soort superheldenserie dan we van Marvel gewend zijn, en de opzet van de serie is best boeiend.

avatar van thomzi50
Eens met Animosh. Allebei de beschikbare afleveringen gisteren gekeken, ik ben hier tot nu toe erg over te spreken, fijne sfeer, goed gemaakt, spannend ook wel.

avatar van legian
Ondertussen ook aflevering 2 & 3 gezien en mijn interesse begint af te nemen. Er zit voor mijn gevoel geen schot in de zaak en zijn ze meer bezig om vaagheden op te werpen dan om daadwerkelijk naar een doel toe te werken. Ik krijg het idee dat als ik de laatste aflevering kijk alles ook weet en de afleveringen daarvoor geen toegevoegde waarde meer hebben. Het voelt allemaal zo leeg.

De comic bracht nog interessante stof tot nadenken, hier lijkt dat (nog) geenszins het geval te zijn. Het enige wat we hier tot dusverre gekregen hebben zijn racisme en politie met maskers. En daar wordt verder eigenlijk niets mee gedaan. Waar wel wat mee gedaan wordt is het introduceren van personage's met een vage (mysterieuze ?) achtergrond om daar ook nog niets mee te doen. Het voelt ontzettend als interessantdoenerij. Maar nergens word het hele superhelden idee aan de kaak gesteld. Terwijl de comic daar juist zo sterk in was.

Ze proberen hardnekkig iets nieuws te doen en af te wijken van de zo bekende Marvel formule. dat lukt qua stijl wel, maar qua inhoud weten ze niets nieuws te bedenken. Er zijn geen confronterende stellingen of vragen. Er zijn clichés. Ze moeten het tot van de naam hebben, maar ze lijken niet te weten wat het zo goed maakte.

Het doet me denken aan de comic Doomsday Clock, wat een vervolg op Watchmen moet zijn. Ik moet deze zelf nog lezen dus inhoudelijk kan ik er niets over zeggen. Maar als ik daar de reviews van lees dan geven ze aan dat het interessant begint maar het steeds meer zijn kracht verliest en niet meer dezelfde kwaliteiten van Watchmen weet te brengen. Datzelfde gevoel krijg ik ook bij deze serie. Is de comic dan zo briljant en uniek in zijn insteek en uitwerking of weet niemand een vinger te leggen op de kracht ervan.

De komende paar weken ben ik toch druk bezig dus ik denk dat ik de afleveringen maar even opspaar. Misschien dat een binge sessie het wat beter behapbaar maakt. Hopelijk weten ze de naam dan nog waar te maken.

Het was trouwens toch wel bekend dat Jeremy Irons Adrian Veidt speelt? In de eerste aflevering leek me dat al duidelijk. Vond het zo apart dat ze nu zo focusten op die onthulling. Dat hele segment is trouwens wel een perfect voorbeeld. Het bestaat alleen maar uit vaagheden die ze graag mysterieus willen maken maar nergens interessant weten te houden. Het sterke spel van Jeremy Irons weet het nog boeiend te maken. Maar daar houd het ook wel bij op.


Man, tijdens dit schrijven komt er steeds meer irritatie en teleurstelling om de hoek kijken merk ik. Vooral het gevoel van saaiheid komt opzetten. Misschien waren mijn verwachtingen toch te hoog hiervoor. Maar wat wil je als een serie van Watchmen maakt.

Erg jammer om al die reviews te lezen, maar helaas had ik het al verwacht na het zien van de trailers. De 8.1 op IMDb is inmiddels ook al weer een 6.8. Erg teleurstellend.

avatar van HALVE TAMME.
HALVE TAMME. (moderator)
Inderdaad teleurstellend nieuws. Zonde! Ik laat hem lekker links liggen. legian: informatief bericht! Bedankt.

avatar van Animosh
For what it's worth: ik vermaak me na drie afleveringen nog steeds prima met de serie. Sterker nog: ik vond de derde aflevering vooralsnog met afstand de beste aflevering van de serie. Neo-Laurie is een fantastisch personage dat meteen een frisse wind blaast in de serie, de aflevering heeft een aantal erg sfeervolle scènes (mede door het sterke gebruik van de soundtrack), en het perspectief van een kritische outsider maakt kristalhelder dat de "linkse" politie-agenten zeker niet de helden van het verhaal zijn. En aan het gemiddelde op IMDB zou ik niet te veel waarde hechten: de score zat al op een 6.8 na de eerste aflevering (die een hoop boze tegenstemmen opleverde), dus een betrouwbare beoordeling van de serie als geheel zal nog wel even op zich laten wachten. En de reacties van critici zijn nog steeds uiterst positief.

legian maakt verder wel goede punten hoor: de serie is echt een slowburn, en in de eerste paar afleveringen is inderdaad nog niet heel veel gebeurd. Het is vooral veel opzet: nieuwe personages worden geïntroduceerd en hun drijfveren verkend, en de nieuwe sociaal-politieke context - met inderdaad een stuk minder nadruk op klassieke superhelden dan in de originele serie - wordt uiteengezet. Maar het grotere plot wordt in kleine hapjes opgediend, met veel mysterie, en hetzelfde geldt voor de thema's. Of je dat als een groot probleem ervaart is verder een kwestie van smaak: de één houdt van zo'n "subtiele" benadering, de ander ziet het als leeg en doelloos. Mij bevalt het wel: iedere aflevering heeft voor mij genoeg te bieden in sfeer en world en character building om ze de moeite waard te maken. Maar ik begrijp de ergernis bij sommigen.

Overigens begon ik (in tegenstelling tot legian) de serie niet met bijzonder hoge verwachtingen (als ik een goede 3.5* aan de serie kwijt kan vind ik dat prima), en hoewel ik bekend ben met het plot en de wereld van de comic heb ik er persoonlijk nooit veel binding mee gehad, dus ik heb meer het perspectief van een nieuweling, wat het voor mij misschien frisser maakt (en afwijkingen van de comic in thema's en vertelstijl minder storend maakt) dan voor volbloed fans. Al zijn veel fans volgens mij ook nog steeds positief.

Kortom: Watchmen is een polariserende serie, maar naast de negatieve reacties zijn er ook een hoop positieve reacties, zowel onder de critici als onder "gewone" kijkers (afgaande op hun reacties online). Wachten tot er meer afleveringen uit zijn kan nooit kwaad, maar de serie afschrijven lijkt me voorbarig.

avatar van John Milton
Ik voeg me bij Animosh, ik vind het een erg fijne serie. Erg genoten van de eerste 3 afleveringen van HBO’s Watchmen. Straks gelijk de 4e kijken.

De serie speelt zich af in Tulsa, Oklahoma, 34 jaar na de legendarische comic serie van Alan Moore, en wordt door Damon Lindelof (The Leftovers, Lost) gezien als zowel een sequel als een remix; het is duidelijk geen reboot en ligt meer in het verlengde van het einde van de comics dan de 2009 film van Zack Snyder.

Net als The Leftovers is dit een serie zoals ik ze graag zie: ja, er is een fantasy element, maar de serie is tevens rauw, ingevoeld en niet bang om de kijker hard te laten werken of elementen te introduceren die je niet meteen kunt plaatsen. Of misschien wel überhaupt niet. Met Regina King in de hoofdrol en Trent Reznor en Atticus Ross die de score voor hun rekening nemen is het ook op de niet verhaaltechnische vlakken genieten. Vanaf de eerste scene zat ik er gelijk in, ik kan niet wachten op de overige 6 afleveringen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:44 uur

geplaatst: vandaag om 08:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.