• 10.791 nieuwsartikelen
  • 162.328 films
  • 10.191 series
  • 29.832 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.267 gebruikers
  • 8.985.287 stemmen
Avatar
 
banner banner

De Strijd - Seizoen 1 (2015)

4,50 1 stemmen

Show titel: De Strijd

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 40 minuten

Ontwikkeld door: Hendrina Praamsma

Met: Gerdi Verbeet en Erik Dijkstra

Oorsprong: Nederland

Datum van release: vrijdag 9 oktober 2015

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Strijd

De Strijd bestrijkt de geschiedenis van de arbeider vanaf de industrialisatie van begin 19e eeuw tot en met de huidige tijd, die nieuwe uitdagingen brengt zoals robotisering, outsourcing en ZZP'ers. Aan de orde komen onder meer ook de verhouding van socialisten tot het koningshuis, de positie van de vrouw, de verheffingsgedachte en de geschiedenis van de VARA. Dit alles vaak omlijst met archiefbeelden.

Afleveringen Seizoen 1 (2015)

  1. 1. De Fabriek

    9 oktober 2015 (46 minuten)

    Halverwege de 19e eeuw ontstonden de eerste fabrieken in Nederland. Arme bewoners trokken van het platteland naar de steden om in de fabrieken te gaan werken. In de eerste aflevering van De Strijd worden de textielindustrie in Twente en de strokartonfabricage in Oost-Groningen belicht. En er wordt een bezoek gebracht aan Detroit waar Henri Ford als eerste fabrikant ter wereld met een lopende band begon. 'In 1913 hield de mens op te bestaan. We werden een onderdeel van de lopende band, we werden een onderdeel van de machine.'

  2. 2. De Staking

    16 oktober 2015 (46 minuten)

    Aan het eind van de 19e eeuw braken de eerste grote stakingen uit in Nederland. En tot op de dag van vandaag is de staking een belangrijk strijdmiddel voor werknemers. Deze aflevering van De Strijd duikt in de geschiedenis van het staken, van de grote spoorwegstakingen in 1903 tot de schoonmakersstakingen van 2012 en 2014. 'Staken, dat loont gewoon, dat is wel bewezen in de geschiedenis', zegt historicus Sjaak van der Velden.

  3. 3. De Revolutie

    23 oktober 2015 (46 minuten)

    Revolutionairen waren er altijd wel in Nederland, maar tot een serieuze revolutie is het nooit gekomen. En dat in het land waar Karl Marx zijn befaamde - of beruchte - boek Das Kapital schreef. SDAP-leider Pieter Jelle Troelstra probeerde het nog wel in 1918, maar die poging werd in de kiem gesmoord. De Strijd portretteert Nederlandse revolutionairen als Domela Nieuwenhuis en Tjerk Luitjes en belicht bloedig verlopen opstanden als het Aardappeloproer in Amsterdam, waarbij negen jongemannen werden dood geschoten.

  4. 4. De Ideale Arbeider

    30 oktober 2015 (46 minuten)

    In de negentiende eeuw ontstaat het idee van de 'verheffing', het idee dat de arbeider geholpen moet worden om zich cultureel en maatschappelijk te verbeteren. Aandacht voor het leven in het Delftse tuindorp Agnetapark, de filmdienst van het Instituut voor Arbeidersontwikkeling en de Engelse voetbalclub FC United of Manchester, waar de supporters het heft in eigen hand hebben genomen.

  5. 5. De Arbeidersomroep

    6 november 2015 (46 minuten)

    De socialistische arbeidersbeweging ontwikkelde vanaf het begin haar eigen media: in het begin kranten en weekbladen, later haar eigen omroep, de VARA. Aandacht voor dagblad Het Volk en de eerste radio uitzendingen van de VARA. Verslaggever Erik Dijkstra spreekt ook met illustere voorgangers, zoals Sonja Barend en Koos Postema. 'Wij waren toch een beetje bezig met de kijkers te verheffen.'

  6. 6. De Oorlog

    13 november 2015 (46 minuten)

    De sociaal-democratie en de vakbeweging waren niet goed voorbereid toen Nederland in 1940 door Duitsland werd bezet. Er werd soms paniekerig gereageerd en veel vooraanstaande sociaal-democraten probeerden te vluchten. De communisten waren al vóór de oorlog actief in het anti-fascistische verzet. In deze aflevering van De Strijd onder andere aandacht voor de vooroorlogse hulp aan gevluchte Duitse gevangenen, de Februaristaking in Hilversum en het conflict rond de herdenking van Hannie Schaft.

  7. 7. Rood en Oranje

    20 november 2015 (46 minuten)

    De verhouding tussen het socialisme en de monarchie was altijd gespannen. Socialisten waren overtuigd republikeins en zagen het koningshuis als vertegenwoordiger van het kapitalisme. Maar gedurende de 20e eeuw gingen de scherpe kantjes er af. Sterker nog: het waren 'rode' premiers - Drees, Den Uyl, Kok - die de monarchie in benauwde tijden te hulp schoten. En de achterban, het 'gewone volk', bleek altijd veel meer koningsgezind dan de socialistische leiders. Ook in de Utrechtse volksbuurt Wijk C was de bevolking zeer oranjegezind. Verslaggever Erik Dijkstra ontmoet in Wijk C bewoonster Corrie Huiding, die vertelt over pensionhoudster 'Oranje Ka'. Die viel Troelstra en andere propagandisten aan als ze zich in de buurt vertoonden. 'Ze heeft de socialisten de wijk uitgeslagen, die waren niet welkom hier.'

  8. 8. De Arbeidersvrouw

    27 november 2015 (46 minuten)

    In de eerste decennia van de industrialisering werkten veel meisjes en vrouwen in de fabrieken. Zwaar en vuil werk, waar ze slecht voor werden betaald. Daarom hoorde het lange tijd tot de socialistische idealen dat de mannen zo veel zouden verdienen dat de vrouw thuis kon blijven. Dan kon ze tegelijkertijd ook beter voor de kinderen en het huishouden zorgen. Maar toen het in de jaren vijftig eenmaal zo ver was dat veel vrouwen inderdaad thuis bleven, gingen zij zich zelf roeren en eisten ze hun eigen plek in de maatschappij op.

  9. 9. Drees en Den Uyl

    4 december 2015 (46 minuten)

    In de na-oorlogse jaren werden de minister-presidenten Willem Drees en Joop den Uyl de verpersoonlijking van de macht van de PvdA. Het waren de jaren van de opbouw van de welvaartstaat en de emancipatie van de arbeiders, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De vakbonden moesten vaak harde strijd voeren. Werknemers, vakbondsbestuurders als Arie Groenvelt en voormalig staatssecretaris Bram Stemerdink blikken terug op die soms roerige jaren.

  10. 10. De Nieuwe Arbeider

    11 december 2015 (46 minuten)

    Is de arbeidersstrijd gestreden en gloort er een tijd van steeds meer voorspoed? Of bedreigen automatisering, outsourcing en robotisering juist de toekomst van de gemiddelde werknemer? In deze laatste aflevering van De Strijd wordt meer naar de toekomst dan naar het verleden gekeken. Strijd blijkt nog steeds nodig, vooral voor behoud van banen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Reviews & comments

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.