• 10.792 nieuwsartikelen
  • 162.329 films
  • 10.192 series
  • 29.833 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.271 gebruikers
  • 8.985.424 stemmen
Avatar
 
banner banner

De Wereld van de Chinezen - Seizoen 1 (2021)

3,75 16 stemmen

Show titel: De Wereld van de Chinezen

IMDb beoordeling: 8,2 (86)

Afleveringen: 7

Speelduur: 5 uur en 15 minuten

Ontwikkeld door: Marit Gerritsen

Met: Ruben Terlou

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 10 januari 2021

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Wereld van de Chinezen

China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in grote getalen in het buitenland. Documentairemaker en China-expert Ruben Terlou zoekt hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking?

Afleveringen Seizoen 1 (2021)

  1. 1. Kenia

    10 januari 2021 (45 minuten)

    De opmars van China in Afrika is groot. Aan de oostkust van Kenia, in de haven van Mombasa, komt de Nieuwe Zijderoute van China aan land. Ruben reist in een Chinese trein met een Chinese machinist over een door Chinezen aangelegd spoor, dwars door safariparken, naar de hoofdstad Nairobi. Hier woont hij de Chinees Nieuwjaarsviering op het Confucius Instituut bij. Ruben ontdekt ook dat de komst van de Chinezen en hun investeringen tot conflicten leidt. Op de savanne kijken Masai naar Chinese digitale televisie en vertellen over een gewelddadige escalatie waarbij een Chinees het leven liet.

  2. 2. Cambodja

    17 januari 2021 (45 minuten)

    Aan de kust van Cambodja is in enkele jaren een slapend backpackersdorp getransformeerd tot een gigantische stad met casino's, hotels en nachtclubs. Sihanoukville wordt gebouwd en bevolkt door Chinezen en Chinese investeerders en gelukszoekers overspoelen de stad. De Cambodjanen zijn sterk in de minderheid, kunnen de concurrentie niet aan en herkennen hun stad niet meer nu overal Chinese billboards te zien zijn. Ruben drinkt met de baas van een nachtclub cognac van 6000 dollar per fles, leert er een Chinese danseres kennen en ontmoet een Cambodjaanse arbeider die vrienden en familie is verloren nadat een Chinees bouwproject instortte.

  3. 3. Madagaskar

    24 januari 2021 (45 minuten)

    Chinese bedrijven doen graag zaken op het exotische, afgelegen Madagaskar. Er is een hoop te halen, want het land is rijk aan natuurlijke bronnen. En omdat de bevolking er arm is, is arbeid goedkoop. Ruben Terlou duikt met lokale vissers en spreekt de bemanning van een Chinese vissersvloot die net aan de ketting is gelegd door de nieuwe president van Madagaskar. In het binnenland ziet Ruben hoe hele families onder een brandende zon op Chinese katoenplantages werken. En hij ontmoet een Chinese katoenbaas, wiens investering desastreus heeft uitgepakt.

  4. 4. Servië

    31 januari 2021 (45 minuten)

    Servië en China zijn innig bevriend, mede door hun gedeelde communistische verleden. De Chinezen rollen spoorlijnen uit in Servië en hebben er de noodlijdende zware industrie overgenomen. Maar voor die steun wordt door de Serviërs een fikse prijs betaald. De staalfabriek die door de Chinezen weer volop draait, leidt tot vreselijke vervuiling en radeloze dorpsbewoners. In de goud- en kopermijnen leert Ruben een vrouw kennen die voor de liefde haar familie in China heeft achtergelaten en hij viert met de Chinese mijnwerkers Chinees Nieuwjaar. Dit keer geen feestelijke avond, want de pandemie in Wuhan is net uitgebroken.

  5. 5. Verenigde Staten

    7 februari 2021 (45 minuten)

    Veel Chinezen vestigen zich in Californië, met uiteenlopende beweegredenen. Voor sommigen is het de American Dream die lonkt, anderen willen hun kinderen een betere educatie bieden. Opvallend is dat veel Chinees-Amerikanen erg conservatief zijn en op Trump stemmen. Maar Ruben Terlou ontmoet ook voorvechters van diversiteit, zoals de Chinees-Amerikaanse rapper Jason, die zijn muziek gebruikt om het Amerika van iedereen te representeren. In de woestijn bezoekt Ruben een anticommunistische kunstenaar die onderdak biedt aan politieke vluchtelingen uit Tibet en Hongkong. Zíj zijn gekomen voor de vrijheid.

  6. 6. Italië

    14 februari 2021 (45 minuten)

    In Prato heeft de grootste Chinese gemeenschap van Europa de afgelopen decennia de textielindustrie, de trots van Italië, overgenomen. De lokale bevolking verlangt naar vroeger, maar er zijn ook bruggenbouwers. In de Toscaanse stad Prato leven en werken 50.000 Chinezen, de lokale bevolking herkent haar stad niet meer. Rechtse lokale politici verwijten de Chinezen oneerlijke concurrentie en gebrekkige integratie, maar er is ook een ander geluid. Ruben Terlou volgt een Chinese vrouw die campagne voert en als eerste politicus van Chinese afkomst ooit in Italië in de gemeenteraad hoopt te komen.

  7. 7. Nederland

    21 februari 2021 (45 minuten)

    Nadat Ruben Terlou over de hele wereld Chinezen heeft ontmoet, werpt hij nu een blik op de Chinese aanwezigheid in Nederland. Wie zijn de Chinezen die zich in ons land hebben gevestigd? In Giethoorn woont een vindingrijke Chinese ondernemersfamilie die van alle markten thuis is. Aan de Universiteit van Groningen ontmoet Ruben een natuurkundestudent die op het punt staat terug te keren naar China. In Tilburg heeft een Brabantse ondernemer een logistiek imperium opgebouwd door zaken te doen met de Chinese staat. En Ruben spreekt geadopteerde kinderen die worstelen met hun identiteit.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van brawljeff

brawljeff

  • 2772 berichten
  • 3163 stemmen

Sterke eerste afevering. In eerste instantie leek het mij niet heel boeiend om te zien hoe chinezen in Kenia leven, maar het zorgt toch voor een groot aantal unieke beelden. Wat een bijzondere combinatie.


avatar van sumitta

sumitta

  • 81 berichten
  • 1025 stemmen

Zeker weten, die steriele trein door Kenia met norse Chineze machinist aan het stuur staat me nog vers op het netvlies. Wat een indrukwekkende contrasten. Ook de aflevering van vanavond over de invasie in het kustplaatsje in Cambodja geeft veel te denken. De beelden waren misschien minder contrasterend (Azië vs. Azië), de observaties en verhalen waren er niet minder om. Van de China-series met Ruben die er tot nu toe zijn gemaakt, is deze misschien wel de meest confronterende.


avatar van kos

kos

  • 46075 berichten
  • 8459 stemmen

Ja, ik ben ook wel positief verrast. Best wel onwerkelijk allemaal.


avatar van Baldur

Baldur

  • 687 berichten
  • 2879 stemmen

Ik zat echt vol verbazing te kijken naar de aflevering in Cambodia. Ik herinner me Sihanoukville als een weinig charmerend stadje zonder enige hoogbouw of Chinese invloeden en een strandgedeelte vooral gericht op backpackers. Wat kan dat veranderen in een paar jaar tijd zeg.


avatar van sumitta

sumitta

  • 81 berichten
  • 1025 stemmen

De aflevering over Madagaskar was iets minder memorabel. Wel een bijzonder portret over de ongelukkige man met een katoenfabriek zonder katoen, maar de algehele impact van de Chinese invasie kwam iets minder uit de verf dan bij de eerste twee afleveringen over Kenia en Cambodja. Misschien ook wel goed om te beseffen dat de Chinezen niet overal succes boeken. Van Servië verwacht ik wel weer wat meer.


avatar van brawljeff

brawljeff

  • 2772 berichten
  • 3163 stemmen

Volgens de website zal de laatste aflevering over Nederland gaan. Zal het voornamelijk over de Rotterdamse haven gaan als eindpunt van de nieuwe zijderoute, of toch ook een grappig uitstapje naar de Nederlandse snackbaroorlog?


avatar van depri83

depri83

  • 6690 berichten
  • 1311 stemmen

Ongekend hoeveel die Chinezen opofferen. Werkdagen van +12 uur, kinderen en familie achterlatend in China...


avatar van sumitta

sumitta

  • 81 berichten
  • 1025 stemmen

Afleveringen Servïë en Italië waren weer confronterend in de positieve zin van het woord, de situaties uitstekend in kaart gebracht met beide kanten van het verhaal. Bij de Verenigde Staten had ik het gevoel dat er materiaal voor een seizoen op zich ('Chinezen in Amerika' o.i.d.) nu in één aflevering werd gepropt. Er was te veel te vertellen en uit te diepen, wat misschien wel ten koste ging van de mooie beelden en wat samenhang. Passend en heel ontnuchterend tegelijk om in Nederland af te ronden, wel de minste aflevering vond ik, misschien ook wel omdat het ontbrak aan eyeopeners en Ruben op zijn best is op vreemde grond. Toch weer erg genoten en geleerd van deze serie.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Hier en daar wat gezien. Interessant. Meest charmant / memorabel vond ik tot nu toe de Keniaanse die claimde een 'Chinees' hart te hebben, of iets dergelijks.

depri83 schreef:

Ongekend hoeveel die Chinezen opofferen. Werkdagen van +12 uur, kinderen en familie achterlatend in China...

Als je 't zo bekijkt. Toch ben ik niet zo'n van de Chinese mentaliteit, alle shit in acht nemend.


avatar van depri83

depri83

  • 6690 berichten
  • 1311 stemmen

ZAP! schreef:

Hier en daar wat gezien. Interessant. Meest charmant / memorabel vond ik tot nu toe de Keniaanse die claimde een 'Chinees' hart te hebben, of iets dergelijks.

(quote)
Als je 't zo bekijkt. Toch ben ik niet zo'n van de Chinese mentaliteit, alle shit in acht nemend.

Het was ook net per se positief bedoeld.

Alle andere 'shit' maar even achterwege latend, 30 jaar in Italie wonen en dan nog geen 5 woorden Italiaans spreken is niet echt het toppunt van integratie (aan de andere hand als Chinees Trump supporteren weer het andere uiteinde!). En volgens mij is het leven ook niet bedoeld om 80 uur per week te werken.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

  • 59139 berichten
  • 3918 stemmen

Chinezen doen vaak niet hun best te integreren, zoeken vooral elkaar op. Maar ze vallen ook weer geen mensen lastig, dus het is geen vervelende groep. Ben in Amerika in een paar steden in Chinatows geweest. Dat blijft toch wel bijzonder om te zien.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

depri83 schreef:

Het was ook net per se positief bedoeld.

Alle andere 'shit' maar even achterwege latend, 30 jaar in Italie wonen en dan nog geen 5 woorden Italiaans spreken is niet echt het toppunt van integratie (aan de andere hand als Chinees Trump supporteren weer het andere uiteinde!). En volgens mij is het leven ook niet bedoeld om 80 uur per week te werken.

"Niet zo'n fan" bedoelde ik natuurlijk, maar dat was wel duidelijk (neem ik aan).

Heb de Italië afl. nog niet gezien, maar je hebt gelijk (die Trump supporters waren dat duidelijk omdat zijn instelling bij die van hen aansluit).

Verder blijft integratie een lastig issue. Wij Hollanders wilden indertijd maar wat graag schoonmakers uit het Middellandse Zee gebied, of zij nu bij elkaar bleven zitten en geen Nl. spraken - dat maakte toen geen fuck uit.

Ik weet ook niet waar het leven precies voor bedoeld is (begin wel een idee te krijgen, maar blijft persoonlijk), maar sommige mensen worden (kennelijk) wél gelukkig van 80 uur per week werken. Het zou mooi zijn als ieder dat voor zich kon bepalen, maar ja.

@ aburefan - ik ken niet 1 Chinees persoonlijk, moet ik bekennen. Wel een aantal (geadopteerde) Zuid-Koreanen, en da's niet altijd even makkelijk. Maar goed, dan ga ik weer off-topic.

Uiteindelijk ben ik voorstander van de melting pot idee. Hopelijk is dat niet te politiek getint (anders knip er maar wat in mods, maar liefst niet alles in enen wegkieperen ).


avatar van T.O.

T.O.

  • 2206 berichten
  • 2462 stemmen

Indrukwekkende serie. Ambitieus opgezet, met twee jaar aan reizen en veel research, en dat pakt goed uit. Heel mooi in beeld gebracht en stijgt qua thematiek regelmatig boven zichzelf uit.


avatar van T.O.

T.O.

  • 2206 berichten
  • 2462 stemmen

Baldur schreef:

Ik herinner me Sihanoukville als een weinig charmerend stadje zonder enige hoogbouw of Chinese invloeden en een strandgedeelte vooral gericht op backpackers. Wat kan dat veranderen in een paar jaar tijd zeg.

Zo, dat kun je wel zeggen. Ik was er in 2014 en ik kan me niets herinneren van wat ik in deze aflevering terugzag.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.