• 10.789 nieuwsartikelen
  • 162.322 films
  • 10.191 series
  • 29.832 seizoenen
  • 614.965 acteurs
  • 193.264 gebruikers
  • 8.985.232 stemmen
Avatar
 
banner banner

J.J. de Bom Voorheen: 'De Kindervriend' - Seizoen 1 (1979)

3,81 8 stemmen

Show titel: J.J. de Bom Voorheen: 'De Kindervriend'

IMDb beoordeling: 8,5 (30)

Afleveringen: 13

Speelduur: 5 uur en 19 minuten

Ontwikkeld door: Margot de Boer en Mieke Keller

Met: Aart Staartjes, Joost Prinsen en Wieteke van Dort

Oorsprong: Nederland

Datum van release: dinsdag 3 april 1979

Eerst uitgezonden op: Nederland 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot J.J. de Bom Voorheen: 'De Kindervriend'

Iedere aflevering behandelen Jan J. de Bom, de eigenaar van een speelgoedwinkel die liever balletdanser was geworden, Hein Gatje, de koningshuisgezinde postbode en Titia Konijn, de handtastelijke maatschappelijk werkster, de problemen waarover kinderen brieven schrijven. Door middel van sketches, liedjes en ervaringen van deskundigen worden de problemen behandeld.

Afleveringen Seizoen 1 (1979)

  1. 1. Boodschappen

    3 april 1979 (25 minuten)

    Jan J. De Bom, Hein Gatje en Titia Konijn richten zich deze aflevering tot de kinderen die voor hun ouders aldoor boodschappen moeten doen. Twee mannen die vroeger van hun ouders aldoor op pad werden gestuurd voor boodschappen hebben allebei ernstige klachten hieraan overgehouden: ze lijden aan drempelvrees en kunnen geen winkel meer in. Een jongetje moet van zijn vader sigaretten halen, maar weet niet welk merk. Een meisje koopt de snoepjes die bij de kassa te koop zijn.

  2. 2. Boodschappen en Verliefd

    10 april 1979 (23 minuten)

    Deze aflevering richten Jan J. De Bom, Hein Gatje en Titia Konijn zich tot de kinderen die voor hun ouders aldoor boodschappen moeten doen en voor de kinderen die verliefd zijn en zich hier geen raad mee weten. Een man is erg verliefd en wil bloemen kopen, maar weet niet wat voor bloemen hij kopen moet. Een jongen heeft nog nooit een meisje gehad en zit er erg mee. Een jongen heeft een nieuw meisje in de klas, en schrijft haar een liefdesbrief.

  3. 3. Verliefd en Idolen

    17 april 1979 (24 minuten)

    Deze aflevering richten Jan J. De Bom, Hein Gatje en Titia Konijn zich tot de kinderen die verliefd zijn. Verder gaat deze aflevering over idolen. De deskundige van deze aflevering is Rob de Nijs. Hij vertelt hoe het is om idool te zijn. Een meisje is idolaat van Rob de Nijs en zou willen dat hij om de hoek woonde. Een jongen heeft geen spijt dat zijn huiswerk lijdt onder "verliefdheid", en dat hij waarschijnlijk blijft zitten; zij zit namelijk een klas lager.

  4. 4. Verliefd en Discriminatie

    24 april 1979 (25 minuten)

    Deze aflevering staat in het teken van discriminatie en verliefdheid. Jansje Boerstoel, een heel knap meisje, heeft een piepkleine moedervlek in haar lies, en laat zich hieraan opereren. Helaas gaat er bij de operatie iets mis. Drie kinderen constateren dat dun is de mode, maar dik eigenlijk ook heel mooi is.

  5. 5. Discriminatie

    1 mei 1979 (25 minuten)

    Deze aflevering staat geheel in het thema van discriminatie. Een roodharig meisje scheldt een neger uit. Een schoolmeester komt tussenbeide. In de lage huizen aan de rand van de stad wonen enkel nog maar Turken.

  6. 6. Discriminatie en School

    8 mei 1979 (23 minuten)

    Deze aflevering gaat over discriminatie en school. Een jongen moet van school af, omdat de school te langzaam is. Hij mist zijn zwarte vriendje Glenn. Volgens zijn moeder is de school te langzaam omdat er te veel Surinamers op zijn. Een meisje moet watertrappelen en zou willen dat de badmeester wat meer om haar zou geven.

  7. 7. School

    15 mei 1979 (25 minuten)

    Deze aflevering staat geheel in het teken van school. Een jongen snapt helemaal niets van grammatica, in tegenstelling tot zijn zus Ursula. Een andere jongen stelt dat domoren helemaal niet minder zijn dan slimmeriken.

  8. 8. School en Thuis

    22 mei 1979 (23 minuten)

    Deze aflevering gaat over school en de thuissituatie. Omdat zoveel moeders werken, zitten kinderen tot vijven alleen thuis. Omstanders maken zich zorgen over het huiswerk en de opvoeding. Jan J. de Bom stelt dat de kindertijd niet zo zorgeloos en fijn is als men wel eens wil beweren. Pestkoppen op school en ander leed maken dat kinderen soms wel eens liever dood zouden willen zijn. De Bom steekt de kinderen een hart onder de riem.

  9. 9. Thuis

    29 mei 1979 (23 minuten)

    Deze aflevering staat volledig in het teken van de thuissituatie. Een moeder blijft later weg dan afgesproken en de dochter maakt zich zorgen om haar moeder en om haarzelf. Ze meent dieven te horen en andere griezels. Drie bejaarden denken terug aan de kwajongensstreken die ze vroeger uithaalden. Ze maakten lol bij de draaideuren van de V&D en ze belden aan bij vreemden om vervolgens hard weg te hollen.

  10. 10. Thuis en Seks

    5 juni 1979 (27 minuten)

    Deze aflevering gaat over de thuissituatie en over seks. Twee broertjes hebben elke zondagmorgen het huis voor hun alleen, omdat hun ouders dan nog niet op zijn. Ze vermoedden dat ze liggen te vrijen. Verder het lied "Pieleman" over seksuele toespelingen.

  11. 11. Seks

    12 juni 1979 (26 minuten)

    Deze aflevering staat volledig in het teken van seks. Hoe de borsten later uit zullen vallen, is niet bekend, waardoor meisjes vaak erg onzeker zijn over hun voorkant. Verder over jongens die zeggen dat ze zo goed zijn in het versieren van meisjes en vaak met meisjes naar bed gaan. Echter doen deze jongens de liefde veel kwaad.

  12. 12. Kattekwaad

    19 juni 1979 (26 minuten)

    Deze aflevering staat in het teken van kattenkwaad. Twee mannen zien een meisje dat helemaal alleen thuis is en maken zich zorgen. Het meisje zelf, echter, vermaakt zich prima in het lege huis.

  13. 13. Criminaliteit

    26 juni 1979 (24 minuten)

    Deze aflevering staat volledig in het teken van criminaliteit onder kinderen. Een groepje kinderen besluit uit pure verveling een roversbende op te richten. Deze roversbende steelt van de rijken en helpt de armen. Ze stelen sigaretten, speelgoed en chocolade. Het blijft bij een onschuldig spel, totdat ze worden verraden. Jan J. de Bom hoopt dat de kinderen later niet veranderen in trutten en zakken.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van EveroN_mm

EveroN_mm

  • 13 berichten
  • 0 stemmen

Heerlijke serie vooral de sketches zijn geweldig, vergelijkbaar met De Familie Knots - Seizoen 1 (1980-1981) maar dan beter.


avatar van Ted Kerkjes_mm

Ted Kerkjes_mm

  • 20 berichten
  • 44 stemmen

Fantastische serie van de breinen achter De Stratemakeropzeeshow. Deze serie richtte zich op iets oudere kinderen, "van negen tot negentig jaar". Een ander verschil is dat de behandelde onderwerpen in J.J. de Bom door kinderen gekozen mochten worden. Voor het eerste seizoen werd twee keer op de televisie een oproep gedaan, waarop er driehonderd brieven binnenkwamen. Op de in de brieven omschreven problemen werden de onderwerpen gebaseerd.

Achter de schermen is de serie nagenoeg identiek aan De Stratemakeropzeeshow: de teksten zijn wederom afkomstig van het Schrijverscollectief, bestaande uit Hans Dorrestijn, Karel Eykman, Willem Wilmink (zij schreven vooral de liedjes), Jan Riem en Ries Moonen (zij schreven enkel sketches. De muziek is weer geschreven door Harry Bannink, een componist die niet vaak genoeg geroemd mag worden, naar mijn mening. Ook de acteurs zijn dezelfde: Aart Staartjes, Joost Prinsen en Wieteke van Dort. De enige grote verandering achter de schermen is de regie: De Stratemakeropzeeshow werd door zowel Aart Staartjes als Frans Boelen geregisseerd. Bij J.J. de Bom nam Boelen de regie alleen op zich. De opzet van J.J. de Bom was pedagogischer en troostender dan die van De Stratemakeropzeeshow. De Stratemakeropzeeshow was een serie waar anarchie en ondeugendheden zegevierden. Het was destijds een zeer spraakmakende serie. Nadat er in de De Telegraaf schande werd gesproken over de Stratemaker, werd de serie massaal gekeken. Nou is er in J.J. de Bom ook zeker wel ondeugd te vinden, maar het pies- en poepgehalte is beduidend lager dan in de Stratemaker. Een gewaagd stukje televisie uit J.J. de Bom is het lied Pieleman. Joost Prinsen zingt, in een zeer net kostuum, begeleid door Harry Bannink, eveneens in een zeer net kostuum, op een klassiekachtige melodie: "Pieleman, pieleman, trek er maar eens lekker an." Of J.J. de Bom net zoveel opschudding veroorzaakte als zijn voorganger, weet ik niet. Het programma heeft in ieder geval veel prijzen gewonnen. De makers ontvingen na het eerste seizoen de Zilveren Nipkowschijf voor het beste en origineelste televisieprogramma en De Kinderkast voor het beste kinderprogramma. De liedjes uit de serie kwamen tevens uit op elpee, die in 1982 ook weer werd bekroond met een Edison.

De sketches zijn vaak absurdistisch en eindigen vaak in een gigantische chaos. Vooral met onderwerpen als seks en verliefdheid zijn de makers goed op dreef. In de sketches ligt het er vaak wel dik bovenop, maar af en toe passeert er een verrassend subtiele grap. De liedjes zijn meestal wat rustiger en subtieler. Het is de afwisseling tussen die twee die deze serie zo uniek en genietbaar maakt. De vaste figuren Jan J. de Bom, Hein Gatje en Titia Konijn zijn erg geslaagd. Jan J. de Bom, gespeeld door Joost Prinsen, is eigenaar van de speelgoedwinkel De Kindervriend, maar had liever balletdanser willen worden. Af en toe wordt er gehint dat hij biseksueel is, maar erg duidelijk wordt dit niet. De Bom heeft af en toe erotische of schunnige uitspattingen. Hein Gatje, gespeeld door Aart Staartjes, is de postbode die de door kinderen ingezonden brieven (nadat hij ze zelf gelezen heeft, natuurlijk) bezorgd. Hij is zeer koningshuisgezind. Titia Konijn, gespeeld door Wieteke van Dort, is maatschappelijk werkster. Zij is zeer zweverig en handtastelijk en heeft het dikwijls over de ontwikkeling van het kind of zelfontplooiing. Vooral als het over seks en liefde gaat, wil Konijn nogal eens doorslaan. Alle drie de figuren hebben regelmatig monologen; Jan J. de Bom in zijn speelgoedwinkel, Hein Gatje in zijn bed waarboven het portret van de koningin hangt (die hij alvorens te gaan slapen een goedenacht wenst) en Titia Konijn bij haar thuis op een soort ligbank. Deze drie hoofdfiguren proberen iedere aflevering een antwoord te geven op de soms zeer moeilijke vragen van de kijkertjes. Een voorbeeld van een lastige vraag (uit het derde seizoen) gaat over een jongetje dat verliefd is op zijn oom. In die aflevering wordt deze vraag beantwoord met een fantastisch lied van Karel Eykman. Of de schrijver van die brief tevreden is met het antwoord was, weet ik niet. Er worden in deze serie natuurlijk nooit concrete antwoorden gegeven, ze geven hoogstens advies.

Het is een serie met diepgang, humor, geweldige muziek, leuke sketches en sympathieke personages.

Zodoende een fantastische serie.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.