• 10.795 nieuwsartikelen
  • 162.330 films
  • 10.192 series
  • 29.834 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.272 gebruikers
  • 8.985.557 stemmen
Avatar
 
banner banner

Als de Dijken Breken - Seizoen 1 (2016)

2,75 69 stemmen

Show titel: Als de Dijken Breken

IMDb beoordeling: 6,6 (1.222)

Afleveringen: 6

Speelduur: 5 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Dirk Impens, Ingmar Menning en Johan Nijenhuis

Met: Tom Audenaert, Ingrid De Vos en Joppe Degrijse

Oorsprong: Nederland / België

Datum van release: zaterdag 5 november 2016

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

  • On Demand:

  • HBO Max Bekijk seizoen 1 via HBO Max
  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Als de Dijken Breken

Het weer in Nederland is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? In het somberste scenario betekent het een regelrechte ramp voor de inwoners van de westelijke provincies. De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Ook de belangrijkste waterkeringen van ons land houden dan geen stand. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

Afleveringen Seizoen 1 (2016)

  1. 1. Dijkring 14

    5 november 2016 (55 minuten)

    Een zware storm trekt langs West-Europa. Wanneer de Belgische minister-president besluit de kuststreek bij Oostende te evacueren komt de Nederlandse minister-president voor een groot dilemma te staan.

  2. 2. Code Rood

    12 november 2016 (55 minuten)

    De kuststreken van België en Nederland stromen snel onder nu de dijken zijn gebroken.

  3. 3. Stilte voor de Storm

    19 november 2016 (55 minuten)

    De dag na de storm wordt de eerste schade opgenomen: het water staat 2,5 meter hoog in de kuststreek en tienduizenden mensen worden vermist.

  4. 4. Op het Droge

    26 november 2016 (55 minuten)

    Terwijl Ronnie en Samir nog op hun vlot uit het ondergelopen Rotterdam proberen te ontkomen, is minister-president Kreuger al bezig met de wederopbouw. Hij reist af naar Brussel om te onderhandelen over de verdeling van de Europese noodsteun. Het plan dat zijn Belgische collega Verbeke presenteert, valt bij hem helemaal verkeerd. De druk op de coalitie, en op Kreuger, neemt toe. Ondertussen kan Marion de onzekerheid over het welzijn van man en dochter nauwelijks meer aan.

  5. 5. Een Hart onder de Riem

    3 december 2016 (55 minuten)

    Zowel Ronnie als Samir zijn inmiddels op het droge onderweg naar hun families. Nu de vluchtelingenopvang georganiseerd is en familieleden elkaar terugvinden, wordt er een dankdag gehouden. Ook op de boerderij van Willem en Madelief Wienesse zijn de voorbereidingen in volle gang. Hoewel de storm al lang voorbij is, bevindt de relatie van Marion en Robert zich nog steeds in zwaar weer. Daarnaast lopen de spanningen hoog op tussen Marion en Madelief. Terwijl Kreuger in het ziekenhuis op de hartbewaking ligt, vaart vice-premier Wolbers een andere koers dan door Kreuger uitgezet. Ze neemt een beslissing over de toekomst van Nederland die verregaande gevolgen heeft.

  6. 6. Nederland Boven Water

    10 december 2016 (55 minuten)

    Het water trekt weg en langzaam wordt er weer naar de toekomst gekeken: Ronnie wil met zijn familie naar het buitenland en Stein gaat met nieuws over haar moeder op zoek naar Kimmy. Wanneer Marion en Robert besluiten samen te blijven voor hun dochters geven Naomi en Britt allebei aan ergens anders verder te willen. Kreuger ontwikkelt een revolutionair toekomstplan voor Nederland. Hoewel hij veel tegenstanders heeft, is Kreuger vastbesloten deze keer zijn hart en intuïtie te volgen. Samir ziet geen enkele toekomst meer voor zich. Voor hem wordt steeds duidelijker: De minister-president is verantwoordelijk voor zijn verlies.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Best oké. Sfeervol. Een leuke cast. Goed geschoten, met onnederlands veel oog voor detail.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

't Is ook half Belgisch...


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Iets aan de cast gaf dat wel weg, ja.

Wat ik bedoel: ik las een jaartje of vijf terug in een artikel dat een televisieschrijver zich beklaagde over het beperkende budget. Dat ze bij het schrijven van scripts regen of sneeuw eruit filteren, want te duur. Die houding is wel enigszins veranderd.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Hier moet je niet beknibbelen op de regen, nee.

Verder spreekt dit me totaal niet aan, maar dat heb ik toch al gauw met Nederlandse series.


avatar van jordandejong

jordandejong

  • 4546 berichten
  • 1327 stemmen

We zitten op de helft van Nederlands eerste(?) 'post-apocalyptische' serie, en het smaakt naar meer. Cast is zeer degelijk. Gijs Scholten van Aschat en Tom Audenaert steken er boven uit. Susan Visser vind ik het minst overtuigend, met haar overslaande stem. Het is allemaal behoorlijk spannend en het verveelt geen minuut. Vooral valt op hoe prachtig het allemaal geschoten is. Héél tof om een serie die dusdanig groots opgezet is van Nederlandse bodem te zien komen.

Minpuntje is dat sommige scenes/verhaallijnen nogal afgeraffeld lijken. Dat kind en die vader die van die elektriciteitsmast vallen en kennelijk direct verdrinken bijvoorbeeld. Of Samir's collega's die kennelijk allemaal via de voordeur zijn verdwenen, ondanks dat bijna de hele bajes onder water staat. Maar over het algemeen geniet ik ervan dat Nederland naast slappe komedies en politieseries kennelijk ook dit soort series geloofwaardig kan ontwikkelen. (en dat er het budget voor is).


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Eens met jordandejong. Het enige wat mij tegenstaat is dat dit soort series met een groot budget vaak bij de EO terechtkomen: een tikkeltje braaf en belerend, met personages die familiewaarden leren kennen in tijden van onheil.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Jezus, dat kindermortuarium is wel echt ziek...


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

jordandejong schreef:

Het is allemaal behoorlijk spannend en het verveelt geen minuut. Vooral valt op hoe prachtig het allemaal geschoten is. Héél tof om een serie die dusdanig groots opgezet is van Nederlandse bodem te zien komen.

Donkerwoud schreef:

Eens met jordandejong. Het enige wat mij tegenstaat is dat dit soort series met een groot budget vaak bij de EO terechtkomen: een tikkeltje braaf en belerend, met [spoiler=ep3]personages die familiewaarden leren kennen in tijden van onheil.

Heb dan nu één aflevering gezien, maar het is niet best. Ik vind de grootsheid van opzet wel meevallen, het is bijzonder weinig spannend en níet mooi geschoten (hooguit adequaat); je kan dan wel zien dat er wat centen in gestoken zijn, maar dat zegt verder weinig. Maar minstens even belangrijk is dat het qua drama / verhaal / dialogen het allemaal heel erg beperkt is; genoeg lijnen, maar weinig tot geen diepgang. Ik kreeg er in ieder geval geen voeling mee. Met de pannenkoekenscène met Meneer Aart waande ik mij alweer in het volgende reclameblok, maar ik moest nog even...

Wie weet zie ik er nog meer van, maar voor dit zou ik niet meer dan 1,5* over hebben en dat voelt al gul. Het is misschien ook mijn pakkie an niet (meer); na films als The perfect storm en The day after tomorrow was ik eigenlijk wel 'klaar' met dit 'genre', maar die hadden tenminste tal van spectaculaire scènes om op te leunen.

P.s.:

jordandejong schreef:

We zitten op de helft van Nederlands eerste(?) 'post-apocalyptische' serie...

Nogmaals: Nederlands / Belgische!


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Ik ben het wel een beetje met je eens, beek0369. Het staat nog altijd in geen verhouding tot Amerikaanse genregenoten. Ook esthetisch is het niet buitengewoon smaakvol (dat lelijke grijs-blauwige filter...YUCK!) Maar wat voor mij zwaarder weegt is dat er in ieder geval nog geprobeerd wordt om actieseries van Nederlands-Vlaamse bodem te maken die eens niet in de mal zijn te gieten van Flikken of Baantjer. Dan vind ik dit best oké. Ook omdat het voor mij de sfeer neerzet van een Nederland dat onder water staat; een onderwerp dat het eigenlijk verdient om meer uitgewerkt te worden in de populaire cultuur.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Proberen is één ding, slagen een tweede. Het 'Nederland onder water' onderwerp interesseert mij ook niet buitengewoon (nog los van de vraag of deze serie wel realistisch is: de ramp van '53 kwam dan onverwacht, tegenwoordig zouden we snel de boel evacueren, óf het zou een tsunami moeten betreffen en daar is hier toch weinig kans op - al ben een betrekkelijke leek op dit gebied).

Over Flikken en Baantjer zal ik zwijgen.

Maar om toch es wat alternatief / positiefs van eigen bodem te noemen: 'De vloer op' (ook vaak met Scholten van Aschat) heb ik regelmatig flink van genoten, maar die mag dan weer niet op TvMeter, helaas.



avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Homer is altijd goed.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Soms stuurt God een zondvloed op de mensheid af om ons te testen. Dat de keuze wordt opgeworpen waarin zelfmoord/euthanasie de enige uitweg lijken. Dat een trouwe maîtresse wordt weggespoeld zodat een overspelige echtgenoot opgescheept zit met zijn vrouw en kinderen. Dat een politicus moet accepteren dat er hogere machten zijn dan de Nederlandse politiek of de Europese unie, maar dat God de vader over ons waakt in tijden van nood en onheil. Dat een plichtsgetrouwe gevangenisbewaker en een agressieve gevangene ermee geconfronteerd worden dat zij hun gezin niet altijd kunnen of moeten willen beschermen. Het is een achterhaald wereldbeeld dat je eigenlijk alleen nog terugziet in verguisde Amerikaanse producties als 'God's not Dead'.

'Als de Dijken Breken' (2016) heeft een irritante evangelische agenda, waarmee het inhaakt op belangrijke maatschappelijke issues als de vluchtelingenproblematiek en het wantrouwen in de politiek en rechtstaat. Het is niet dat er religieuze thema's worden aangesneden wat me uiteindelijk tegenstaat, maar de manier waarop het de actualiteit versimpelt door religieuze waarden (vergeving, familie, huwelijkse trouw) door je strot duwt, gaat in de loop van de serie tegenstaan. Ik begrijp niet goed wat Aart Staartjes, Bianca Krijgsman, Gijs Scholten van Aschat en Susan Visser hier te zoeken hebben. Ook omdat er dan eindelijk eens een serie met een hoog budget wordt geproduceerd, maar dan blijkt het weeral een dure preek voor de eigen EO-parochie.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Nu heb ik een stukje van ep. 1 gezien, 2 helemaal, per ongeluk 6 afgelopen zaterdag en nu zou ik weer een deel van 3 zien... ik laat het er maar bij en haal m'n cijfer weg. Wat ik zag ben ik niet positief over, maar een echt eerlijk oordeel zit er ook niet in.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Vond 'm echt slecht worden, en ik was nog wel best positief bij de aftrap, maar op een gegeven moment raakt de ramp buiten beeld en worden de personages de hoofdmoot. En die zijn niet zo sterk geschreven.


avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

  • 976 berichten
  • 94 stemmen

Donkerwoud schreef:

Soms stuurt God een zondvloed op de mensheid af om ons te testen.

Zo kan je deze serie ook zien als gezonden zondvloed door God om ons kijkers te testen

Donkerwoud schreef:

Ik begrijp niet goed wat Aart Staartjes, Bianca Krijgsman, Gijs Scholten van Aschat en Susan Visser hier te zoeken hebben.

Werk, inkomsten. De Nederlandse tv is hun podium. Helaas...


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

3 2 1 cut schreef:

(quote)

Zo kan je deze serie ook zien als gezonden zondvloed door God om ons kijkers te testen

Mooie typering ja.


avatar van Esteban

Esteban

  • 3595 berichten
  • 1813 stemmen

Een gemiste kans. Uit koppigheid ben ik blijven kijken, zo ben ik nu eenmaal. Hèhè. Maar wat mij verbaasde was dat de serie pas op gang leek te komen, wanneer we bij de finale aflevering kwamen. Trage televisie, ik kan het smaken. Maar dan moeten we daarvoor wel iets in de plaats krijgen natuurlijk.

Helaas. Kartonnen personages, volgens het boekje geschreven. Scenario dat in rondjes draait. Veel doelloos gepraat en over-en-weer geloop zonder dat het echt boeit of realistisch overkomt. De geloofwaardigheid was vaak zoek. En deze serie zit boordevol ideeën die nog niet half behandeld worden. Nul focus. Duim voor de effecten. Dat wel.

Verloren tijd.


avatar van John Milton

John Milton

  • 21559 berichten
  • 11722 stemmen

Bedankt voor die typering van de hoek waarin dit zit, oomhenk. JM haalt hem gelijk weer van de watchlist, als ik ergens allergisch voor ben...


avatar van lang pee

lang pee

  • 1696 berichten
  • 753 stemmen

Ik hou meestal absoluut niet van Belgische of Nederlandse series, en dit is geen uitzondering. Het is fantastisch goed gemaakt, dat is al een enorme verbetering maar voor de rest kon het mij totaal niet boeien. De personages overtuigde mij niet, het verhaal overtuigde mij niet, en het acteren overtuigde mij al helemaal niet. Hier in Belgie zenden ze met regelmaat van de klok nieuwe series uit op zondagavond op de VRT, en die zijn allemaal om te huilen maar toch kijken daar enorm veel mensen naar uit gewoonte, deze serie heeft ook een groot publiek aangesproken maar daarvoor is het ook nog geen kwaliteit.....


avatar van Thiver

Thiver

  • 402 berichten
  • 4753 stemmen

Het is alweer even geleden dat ik zo'n goed werkbaar concept ten grabbel gegooid zag worden aan zo'n matig eindresultaat. Het intrigerende uitgangspunt (wat als Nederland de eeuwige strijd tegen het water verliest en de helft van het land onder water komt te staan?) zorgt in de eerste drie afleveringen nog voor een aantal beangstigende taferelen en indrukwekkende beelden, maar daarna vervlakt het drama en worden de verhoudingen tussen personages belangrijker bevonden dan de omstandigheden waar zij mee worstelen. Misschien had dat kunnen werken als deze personages enige betrokkenheid zouden hebben bij de nasleep van de ramp (zoals in Chernobyl), maar helaas zijn het op een enkeling na allemaal vrij normale mensen, die overigens niet grossieren in sympathieke karaktertrekken. Daarnaast zien we maar weinig van de hulpverlening (hebben we niet langer rijke buurlanden waarmee we goed bevriend zijn?) of de staat van het land (de drukke snelwegen wekken de indruk dat alles gewoon als vanouds is). En in plaats van concrete oplossingen te bedenken voor de acute problemen moet er blijkbaar al direct worden nagedacht over de wederopbouw van het land. Alsof er nog lichamen onder het puin van de Twin Towers vandaan worden gehaald en men al steggelt hoe de Freedom Tower eruit moet gaan zien...


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.