• 10.795 nieuwsartikelen
  • 162.330 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.971 acteurs
  • 193.275 gebruikers
  • 8.985.823 stemmen
Avatar
 
banner banner

Treme - Seizoen 2 (2011)

4,05 21 stemmen

Show titel: Treme

IMDb beoordeling: 8,3 (15.840)

Afleveringen: 11

Speelduur: 11 uur

Ontwikkeld door: Eric Overmyer en David Simon

Met: Khandi Alexander, Kim Dickens en Michiel Huisman

Oorsprong: Verenigde Staten

Datum van release: zondag 24 april 2011

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

  • On Demand:

  • HBO Max Bekijk seizoen 2 via HBO Max
  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Treme

Treme laat het leven in een wijk van New Orleans zien tijdens de nasleep van de orkaan in 2005. Het is drie maanden na orkaan Katrina en de inwoners van New Orleans worstelen met de wederopbouw van hun levens, hun huizen en hun unieke cultuur. Onder hen bevinden zich onder meer muzikanten, chefs en Mardi Gras indianen.

Afleveringen Seizoen 2 (2011)

  1. 1. Accentuate the Positive

    24 april 2011 (1 uur)

    Acht maanden na het einde van seizoen 1, 14 maanden na Katrina, blijkt het leven voor de bewoners van Treme zowaar nog moeilijker: meer misdaad, minder overheidssteun. Twee van hen verhuisden zelfs naar NYC.

  2. 2. Everything I Do Gonh Be Funky

    1 mei 2011 (1 uur)

    Antoine richt zijn eigen band op. Vincent Abreu zet Toni aan het werk op een verdacht overlijden. Hidalgo maakt enkele lucratieve connecties. Sonny heeft het wel gehad met muziek spelen op straat.

  3. 3. On Your Way Down

    8 mei 2011 (1 uur)

    LaDonna ervaart hoe de misdaad weer de kop opsteekt. Sofia zet de YouTube scheldpartijen van haar vader voort. Toni aanvaardt de zaak-Abreu. Janette en Albert kloppen aan bij de dienst voor stadsherstel. Sonny wordt bijna gearresteerd.

  4. 4. Santa Claus, Do You Ever Get the Blues?

    15 mei 2011 (1 uur)

    Tante Mimi en Davis richten een platenmaatschappij op en tekenen rapper Katey Red. Janette geeft er op dramatische wijze de brui aan bij Restaurant Brulard. Antoine moet, met tegenzin, muziekles beginnen geven.

  5. 5. Slip Away

    22 mei 2011 (1 uur)

    Lt. Colson stelt de politieonderzoeken in vraag. Janette komt goed terecht. Annie probeert te componeren. Tante Mimi krijgt een track van rapper Mannie Fresh. Davis ontdekt nieuw talent. Sofia gaat stage lopen bij het stadsbestuur.

  6. 6. Feels Like Rain

    29 mei 2011 (1 uur)

    Hidalgo bewijst raadslid Thomas een dienst. Antoine duidt een boetebaas aan. Janette verneemt dat Jacques in nesten zit. Sofia achterhaalt een pijnlijke waarheid. John Hiatt en Henry Butler treden op.

  7. 7. Carnival Time

    5 juni 2011 (1 uur)

    Het is weer Carnaval in New Orleans en dat betekent voor iedereen nieuwe onthullingen, verfrissende ideeën, en pijnlijke herinneringen. Voor sommigen is het zelfs het begin van een nieuw leven.

  8. 8. Can I Change My Mind?

    12 juni 2011 (1 uur)

    Het is een periode van veranderingen voor de inwoners van Treme, of ze nu in New Orleans of New York verblijven. Nieuwe muziek, aanwijzingen, spanningen, deals, keukens, emoties...

  9. 9. What is New Orleans?

    19 juni 2011 (1 uur)

    Davis' protegé overklast hem. Larry stelt LaDonna voor een keuze. Antoine is druk in de weer als bandleider en lesgever. Toni zoekt getuigen voor haar moorddossier. Janette ondergaat een metamorfose in haar nieuwe baan.

  10. 10. That's What Lovers Do

    26 juni 2011 (1 uur)

    De dood van een muzikant brengt de artistieke gemeenschap samen. Toni vraagt Colson om hulp bij het oplossen van haar moordzaak. Sonny wordt smooiverliefd op de dochter van een visser.

  11. 11. Do Watcha Wanna

    3 juli 2011 (1 uur)

    In de finale van het tweede seizoen barst in New Orleans het Jazz Fest los. Voor de meeste bewoners van Treme een langverwacht moment van respijt na een bikkelhard jaar. Voor anderen een moment van bezinning. Of verandering.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Iets minder dan het eerste seizoen. Vooral omdat John Goodman als Creighton Bernette een enorme smaakmaker was in de niet-muzikale segmenten, maar met zijn dood verandert ook de toon van de serie een tikkeltje. Zeker in de eerste episodes is het even wennen dat 'het geweten van New Orleans' is ingeruild voor politieagent Lt. Terry Colson (David Morse) en louche zakenman Nelson Hidalgo (Jon Seda). Van de twee nieuwe hoofdpersonages is Terry Colson het interessantst, omdat hij een klein beetje het gevoel van 'The Wire' terugbrengt, als de eigengereide held in een web van corruptie en incompetentie. Al vind ik dat er soms wat veel aandacht gaat naar de juridische kant, terwijl het eigenlijke hart van de serie - de muziek- overschaduwd wordt door die andere verwikkelingen. Nelson Hidalgo kon ik zelf niet zo veel mee, die lijkt er te geforceerd ingeschreven om het perspectief van de corruptie en het politiek opportunisme te belichamen.

De beste afleveringen zijn 'Carnival Time' en 'That's What Lovers Do', omdat die de combinatie hebben van onderhuidse tragiek tegenover het lome, ongedwongen sfeertje van muzikale expressie. Voor mij is dit het seizoen van de vrouwelijke karakters als Annie, LaDonna en Toni/Sofia Bernette, die hebben zonder twijfel de sterkste dramatische momenten. Alleen Janette vond ik dit seizoen er een beetje bijhangen met een zijlijn (voor tirannieke of rebelse chefs werken in New York) die te lang wordt uitgesponnen. Antoine Batiste, Davis en Albert Lambreaux krijgen niet eens ontzettend grote verwikkelingen voor hun kiezen, maar ze komen hilarisch uit de hoek met het kleine leed waar deze markante persoonlijkheden tegenaan lopen. Het blijft genieten hoe deze expressieve acteurs hun momenten vooral pakken tijdens grote parades of muziekbijeenkomsten. Zelfs Sonny blijkt sympathieker nu hij zijn straatmuzikantenbestaan heeft afgezworen.

Deze tweede reeks mist het gevoel van urgentie en de magistrale opbouw van de eerste reeks, maar het zit nog altijd vol met kleine pareltjes. Treme is het leukst in de terloopse, ongestructureerd lijkende momenten tijdens recitals, jam sessies, grote festivals en als het mensen toont die lol hebben met elkaar.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Steve Earle - This City (Live on KEXP) - YouTube

Omdat ik de serie nu al onwijs mis, ga ik aankomende juli met mijn pa naar Steve Earle in Paradiso. Nog nooit een artiest bezocht omdat een televisieserie me dermate aansprak, maar met Treme is dat wel het geval. Arme Harvey...


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Bedoel je niet HarLey...? Nooit geweten dat dat Steve Earle was, btw! -edit- bij nader inzien moet ik hem toch wel es opgezocht hebben op Imdb na The Wire...

Veel plezier in Paradiso!


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Je hebt gelijk.


avatar van Black Math

Black Math

  • 5390 berichten
  • 1735 stemmen

Ook voor mij iets minder dan het eerste seizoen. Even goed een seizoen met vele momenten van herkenning als inwoner van New Orleans.

Allereerst natuurlijk in de zevende aflevering Mardi Gras, wat Vette Dinsdag betekent, de laatste dag van carnaval, maar wat in New Orleans als pars pro toto voor het hele feest gebruikt wordt. Anders dan in Nederland is er niet één carnavalsvereniging, maar tientallen, die met "krewe" aangeduid worden en die elk hun eigen parade hebben. Een krewe heeft geen prins, maar een koning, al wijkt dit af bij sommige krewes. Zo heeft de vrouwenkrewe Nyx een godin, en de Druids hebben een aartsdruide. Sommige krewes hebben een speciaal item waarvan elk lid er een aantal versierd en uitdeelt. Zo heeft de Nyx krewe een damestasje, en een andere vrouwenkrewe, Muses, heeft een schoen. De laatste krewe is ook te zien in de serie en hebben zelfs een paradewagen in de vorm van een vrouwenhak, die ook te zien is.

Eén van de meest in het oog springende krewe is Zulu, de traditioneel Afro-Amerikaanse krewe, die uitgebreid aan bod komt in de zevende aflevering. Zulu doet wellicht bij menig Nederlander die de zwarte pieten debatten in het achterhoofd heeft de wenkbrauwen rijzen, want de leden gaan namelijk allemaal in blackface (ook de blanke leden) en dragen grasrokjes. Oorspronkelijk bedoelt als een parodie op de oudste krewes als Comus die graag racistische zwarte stereotypen uitbeeldden tijdens hun parade. Comus paradeert overigens niet meer na een verordening die krewes verplichtte mensen uit alle gelederen toe te laten, ook niet-blanken, anders zou hun paradevergunning ingetrokken worden. Comus koos ervoor niet meer te paraderen en houdt dit vol ook nadat deze verordening weer ingetrokken werd (anders hadden ook mannen toegelaten moeten worden tot de vrouwenkrewes en dat was nu ook weer niet de bedoeling). Zulu liet overigens al blanken toe lang voor de verordening.

Het speciale item van Zulu is een versierde kokosnoot en het leuke is dat er een speciale wet is dat je Zulu niet mag aanklagen als je tijdens de parade door een kokosnoot getroffen wordt. In ieder geval is de kokosnoot een bijzonder gewild item. Een schoen of een damestasje heb ik nog niet weten te bemachtigen, maar ik ben de trotse eigenaar van vier kokusnoten; één van vorig jaar en drie dit jaar. Dit klinkt heel bijzonder, want veel mensen gaan al 25 jaar naar de parade en hebben nog nooit een kokusnoot gekregen, maar toch voelde ik me een loser dit jaar. Mijn toenmalige vriendin kreeg er namelijk vier, en een vriendin van haar wel zeven. Voor deze vriendin was het een slecht jaar, want in de vorige twee jaar samen had ze er 25 weten te krijgen! Als vrouw helpen charmes blijkbaar enorm. Als je een lelijke vent bent, kan je beter goed verkleed zijn. In mijn geval hielp een kostuum van Bender van Futurama enorm.

Verder zien we in de serie een dame flashen tijdens één van de parades, waarop een agent haar vertelt dat in het Franse Kwartier te doen in plaats van de parade. Het hele idee van flashen is om kralenkettingen te krijgen, maar inderdaad flasht men niet tijdens de parades, je krijgt daar al genoeg kralenkettingen. Waar men dan wel flasht is in Bourbon Street, waar ik één keer na afloop van een parade naar ben geweest omdat ik op zoek was naar een vriend, maar het schouwspel daar is interessant. Het stinkt er naar een combinatie van kots, bier en urine, terwijl er een hoop mensen op de balkons met kralenkettingen staan terwijl op de straat diverse dames flashen om die kettingen te krijgen. En ondertussen staat er ook een christelijke actiegroep met megafoons in de straat te roepen dat iedereen naar de hel gaat. Volgend carnaval moet ik misschien nog eens naar Bourbon Street gaan en kijken of ik een foto kan maken van een flashende dame met die christelijke activisten en hun protestborden op de achtergrond.

In dit seizoen komt ook de misdaad op. Zelf gelukkig (nog) geen ervaring mee behalve dat voor het eerst in mijn leven mijn fiets gestolen is hier (en dat na tien jaar in Amsterdam zonder problemen). Ook heb ik een keer op klaarlichte dag (nota bene tijdens Mardi Gras) iemand een fiets zien stelen. Ik was te schijterig er iets van te zeggen, maar misschien was dat ook wel beter gezien de moorden die in de serie te zien zijn. De misdaad in de serie weet in ieder geval mijn favoriete personage van het vorige seizoen, LaDonna te knakken, wat pijnlijk om te zien is.

De serie probeert op meerdere aspecten van New Orleans in te gaan, maar sommige van die aspecten spreken minder aan. De cuisine van New Orleans wordt gepresenteerd door het personage Janette, die echter in New York terecht is gekomen. En dat is toch wat minder interessant. Verder gaat de serie ook in op de witteboordencriminaliteit in de vorm van het personage Hidalgo. Een snelle jongen, waar ik sowieso al weinig mee heb, en ook behoorlijk corrupt. Ik kan er weinig mee. Interessanter is de rol van raadsman Thomas, die het hart op het juiste plek lijkt te hebben, maar zich ook bezondigt aan corruptie. Een herkenbaar fenomeen, want we hebben afgelopen jaar burgemeesterverkiezingen gehad waarbij beide kandidaten in de laatste ronde niet zuiver op de graat leken te zijn. Interessant om dan op televisie een spotje van één van de kandidaten vol shittalk over de andere kandidate voorbij te zien komen ofschoon ze allebei tot dezelfde partij behoren (democratisch). We zijn het gewend dat men ongenadig hard op de man speelt tijdens de presidentsverkiezingen, maar dat gebeurt kennelijk lokaal dus ook.

Een laatste associatie die ik krijg bij het zien van dit seizoen is de Lusher school waar het personage Sofia te school gaat. Hier fiets ik elke dag langs om naar mijn werk te gaan. De huidige generatie leerlingen daar zien er overigens veel diverser uit dan de hoofdzakelijk blanke leerlingen in de serie.

Wat het seizoen zelf betreft, is het dus allemaal net wat minder vanwege enkele minder interessante personages en verhaallijnen. Maar even goed weer een aantal mooie en hartverwarmende momenten. Zoals wanneer moeder en dochter eindelijk met elkaar praten over wat er met John Goodmans personage is gebeurd. Of de mooie relatie tussen DJ Davis en violiste Annie, waarbij de eerste enorm ondersteunend blijkt te zijn, ondanks dat het met zijn eigen carrière niet altijd even lekker gaat. En zelfs Michiel Huismans personage, die mijn minst favoriete personage was in het vorige seizoen, lijkt te bovenop te krabbelen en wint flink aan sympathie.

Ik moet nog even de tijd vinden voor het volgende seizoen, maar daar ga ik zeker achteraan. Dit seizoen een halfje minder dan het vorige, maar nog steeds een mooie 3,5*.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Dit seizoen kwam ik wat makkelijker in. Het blijft een beetje rommelig overkomen, met al die behoorlijk verschillende personages / verhaallijnen (van moord tot kraaltjes zetten, en van haute cuisine tot drugsverslaving, en weer van rouwverwerking tot dagelijks politiewerk, om nog te zwijgen van verkrachting / mishandeling en de nasleep ervan, en zo nog wat meer), maar heeft een zekere charme.

De vele korte muzikale intermezzi zijn aan de ene kant leuk, maar vaak kom je net in een liedje en moet men verder naar de volgende scène. Leuk om John Hiatt weer es te horen / zien, wat een stem.

Het grootste minpunt is dat er nogal es flink in de ruimte geleuterd wordt, zoals bv. die analyse van 'Feels like Rain' en hoe een geweldig nummer in elkaar zou moeten zitten... (te lang) lullen over goede muziek i.p.v. ernaar luisteren schiet toch altijd te kort. Blijft ook een kwestie van smaak, want het zal nooit een favoriet van mij worden - gewoon een best lekker nummer. En zo is er meer.

En dan is er nog de PC factor. Smijten met een kip, je opmaken als de stereotype zwarte man uit het vroege Amerika - dit bedoel ik, met Mardi Gras kan het allemaal wél... Plus een hoofdpersoon die vreemdgaan tot kunst verheft. En dat terwijl de serie aan de andere kant toch ook heel veel goede kritische noten aanslaat. Misschien moet het bezien worden als een eerlijk beeld schetsen, en daar valt natuurlijk wat voor te zeggen.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

haha...ik vind dat geleuter over muziek juist wel een meerwaarde hebben, een beetje couleur locale. Al stoorde ik me er in het derde seizoen wel aan dat er echt te weinig muziek werd gespeeld en te veel werd gekookt.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Geleuter kan interessant en grappig zijn, maar dit voelde vaak erg geschreven aan (vb.2: Ann die nogmaals aangeeft waarom een liedje zo goed is tijdens dat Jazz Fest). Ter vergelijking: Louie Bluie (1985) - MovieMeter.nl bevat fantastisch geleuter! Da's natuurlijk een docu, maar daar kan ik echt van genieten. Grappig dat die docu dezelfde tagline als dit seizoen heeft (op mijn dvd tenminste): Wrap your troubles in dreams.

Heb het hele seizoen nu gezien en het bevalt al met al net wat beter dan het 1e, al kan dat ook zijn omdat ik meer gewend ben aan het hele concept en de personages.

De link met Anthony Bourdain wordt me hier ook een stuk duidelijker...!


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Black Math schreef:

Verder zien we in de serie een dame flashen tijdens één van de parades, waarop een agent haar vertelt dat in het Franse Kwartier te doen in plaats van de parade. Het hele idee van flashen is om kralenkettingen te krijgen, maar inderdaad flasht men niet tijdens de parades, je krijgt daar al genoeg kralenkettingen.

De clou daarvan was volgens mij dat die parade juist voor gezinnen met kinderen was.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.