• 10.792 nieuwsartikelen
  • 162.329 films
  • 10.192 series
  • 29.833 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.271 gebruikers
  • 8.985.401 stemmen
Avatar
 
banner banner

Langs de Oevers van de Yangtze (2016)

Documentaire | Miniserie
4,00 20 stemmen

Show titel: Langs de Oevers van de Yangtze

IMDb beoordeling: 8,5 (213)

Genre: Documentaire

Afleveringen: 6

Speelduur: 4 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Ruben Terlou en Maaik Krijgsman

Met: Ruben Terlou

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 7 februari 2016

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Langs de Oevers van de Yangtze

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest. Fotograaf Ruben Terlou reist met zijn camera langs de oevers van de Yangtze en spreekt met Chinezen over de impact van de economische vooruitgang.

Externe links

Afleveringen

  1. 1. De Chinese Droom

    7 februari 2016 (45 minuten)

    Shanghai is de laatste jaren overspoeld door migranten. De grootste havenstad ter wereld kent bijna tien miljoen nieuwkomers die allemaal hun droom om financieel succesvol te worden in deze stad willen verwezenlijken. Ruben ontmoet een aantal van deze dromers en nieuwkomers en verkent de randvoorwaarden voor succes in Shanghai. Als vrouw mag je bijvoorbeeld niet te hoge jukbeenderen hebben want dat brengt ongeluk. En als jonge migrant is het enorm wennen dat je ouders niet je kamer opruimen zoals je gewend was op het platteland. Maar als het aan China’s president Xi Jinping ligt moet alles wijken voor de Chinese Droom, want succesvolle individuen maken een succesvol volk.

  2. 2. Dubbel Geluk

    14 februari 2016 (45 minuten)

    Liefde en geluk zijn niet vrijblijvend in China, sterker nog: Het is een serieus probleem als je niet voor je dertigste onder de pannen bent. Maar hoe kom je als Chinees aan de man of aan de vrouw? Veel hoogopgeleide vrouwen blijven over omdat het niet gebruikelijk is dat een man met iemand van zijn stand en opleidingsniveau trouwt. En bijna nog zorgwerkender is dat miljoenen laagopgeleide mannen om dezelfde redenen nooit een gezin zullen hebben. Geen wonder dat in Nanjing een beruchte brug over de Yangtze bekend staat om de meeste zelfmoorden ter wereld. Ruben is getuige van een hilarisch huwelijksaanzoek en volgt zelf een flirt-cursus voor kansarme nerds.

  3. 3. De Grote Roerganger

    21 februari 2016 (45 minuten)

    Mao leeft. Hij is veertig jaar na zijn dood nog altijd superpopulair. Hij is immers de oprichter van de Volksrepubliek. En dat er onder zijn bewind tientallen miljoenen burgers zijn gestorven door honger en geweld wordt geschaard onder de dertig% verkeerde dingen die hij deed. Want zeventig% van wat hij deed, zo luidt het officiele overheidsstandpunt, was goed. En onder die zeventig% valt ongetwijfeld zijn voorliefde voor zwemmen. Ruben steekt met gevaar voor eigen leven zwemmend de woeste Yangtze over en ontmoet de bekendste Mao-imitator van China.

  4. 4. De Dam

    28 februari 2016 (45 minuten)

    De grootste trots van China als het gaat om ‘man-made structures’ is niet langer de Chinese Muur maar de Drieklovendam. De grootste waterkrachtcentrale met een capaciteit van vijftien keer Borselen. De dam wordt beschouwd als een grote overwinning op de natuur. Maar de natuur en de mens heeft er ook het nodige voor moeten inleveren. Negentig dorpen en dertien steden verdwenen onder water. En Chinese natuurorganisaties zijn bezorgd over het lot van de Indische bruinvis, of het riviervarken zoals de Chinezen dit aandoenlijke beest noemen. Ruben mag de immense dam van binnen bekijken en vaart mee op een cruiseschip vol Chinese toeristen over het stilstaande water, terwijl het scheepspersoneel van vroeger droomt toen ze nog als visser werkten op de snelstromende rivier.

  5. 5. Pretpark China

    6 maart 2016 (45 minuten)

    Vrijetijdsbesteding is in China een publieke en massale aangelegenheid. Of het nou gaat om Mahjong-toernooien, acrobatiek of streetdance, alles gebeurt op de centrale pleinen in de steden en het liefst met velen tegelijk. Om als talent de sprong te wagen van het stadsplein naar een professionele carrière in de entertainment is nog niet zo makkelijk in China. Een stap waar heel wat offers voor worden gebracht. De concurrentie is groot en succes zeker niet gegarandeerd. Ruben duikt in de wereld van de acrobatiek waar jonge talentjes ver weg van hun ouders onderworpen worden aan een streng opleidingsregime. Hij ontmoet de danser Bi Gang die elke week aan duizenden mensen op het grote plein in Chongqing dansles geeft.

  6. 6. Snelweg Naar Tibet

    13 maart 2016 (45 minuten)

    De Yangtze stroomt langs de flanken van de Himalaya voordat zij een scherpe bocht maakt richting Shanghai. In dit gebied zou het authentieke China nog te vinden moeten zijn, ware het niet dat er vijf jaar geleden een forse snelweg is aangelegd die er voor zorgt dat het afgelegen gebied in rap tempo wordt ontwikkeld. Dit heeft grote gevolgen voor de minderheden die er wonen zoals de Miao en de Tibetanen. Ruben trekt met hen op en ontdekt er eeuwenoude tradities en gebruiken, zoals de lokale traditionele geneeskunde en de rituele begrafenissen, die langzaam lijken te verdwijnen. Het moderne China maakt zijn opmars, maar hoe denken deze minderheden daar eigenlijk zelf over?

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van The Goss

The Goss

  • 502 berichten
  • 4449 stemmen

Prachtige serie, zeker doordat Terlou vloeiend Chinees spreekt en daardoor kan doordringen tot de Chinese cultuur en ons daar deelgenoot van maakt.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Als dit soort series erop mogen heb ik nog wel wat verzoekjes: onze publieke omroep heeft wel meer pareltjes afgeleverd!


avatar van brawljeff

brawljeff

  • 2772 berichten
  • 3163 stemmen

Donkerwoud schreef:

Als dit soort series erop mogen heb ik nog wel wat verzoekjes: onze publieke omroep heeft wel meer pareltjes afgeleverd!

De grens tussen documentaire (toegestaan) en realityseries (niet toegestaan) is soms een beetje vaag, maar deze serie zien wij absoluut als een documentaireserie.

Verzoekjes voor soortgelijke series zijn hier in te dienen!

*Edit 1 januari 2018: ondertussen zijn realityshows ook toegestaan.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Hier terug te zien.

Door het hart van China komt eraan (vanavond van start op NPO2), ook op TvM.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.