• 10.792 nieuwsartikelen
  • 162.329 films
  • 10.191 series
  • 29.832 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.268 gebruikers
  • 8.985.308 stemmen
Avatar
 
banner banner

Kijken in de Ziel - Seizoen 1 (2009)

4,38 4 stemmen

Show titel: Kijken in de Ziel

IMDb beoordeling: 8,5 (49)

Afleveringen: 6

Speelduur: 3 uur en 30 minuten

Met: Coen Verbraak

Oorsprong: Nederland

Datum van release: dinsdag 28 juli 2009

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Kijken in de Ziel

Kijken in de Ziel is een documentaire-reeks die inzicht geeft in verschillende vak-onderwerpen, waar vaak door de vaklieden met ervaring over dit betreffende vak wordt gesproken alsook hun persoonlijke ervaringen hiermee. Aanbod komen onder meer: Psychiaters, toptrainers, strafpleiters, politici, artsen, topondernemers, journalisten en rechters.

Afleveringen Seizoen 1 (2009)

  1. 1. Psychiaters: In Therapie

    28 juli 2009 (35 minuten)

    Wat is psychotherapie precies? En is het voor de therapie eigenlijk belangrijk dat een psychiater z'n patiënt aardig vindt? Hoe ver gaat zijn of haar betrokkenheid bij die patiënt? Kun je als therapeut bevriend raken met je patiënt of er zelfs verliefd op worden? En welke patiënten gelden als notoir onbehandelbaar?

  2. 2. Psychiaters: Emoties

    4 augustus 2009 (35 minuten)

    Welke emoties zijn het meest bepalend voor ons gedrag? Waar zitten die emoties precies in ons brein? Zijn voor psychiaters emoties de sleutel tot wie we zijn? Of zijn gevoelens vooral een bijproduct van ziektebeelden?

  3. 3. Psychiaters: Kinderjaren

    11 augustus 2009 (35 minuten)

    Is een goede start het halve werk, of maakt dat eigenlijk geen verschil? Kun je een kind in de eerste drie, vier jaar van zijn leven onherroepelijk verpesten? Wordt in de eerste jaren bepaald wie we later zijn, of is de jeugd juist een schromelijk overschatte periode?

  4. 4. Psychiaters: Pillen of Praten

    18 augustus 2009 (35 minuten)

    Tot tien jaar geleden schreef een kwart van de psychiaters niet of nauwelijks medicijnen voor. Dat is nu anders. Medicamenten zijn een wezenlijk element van de psychiatrische behandeling geworden. Zijn pillen daarmee ook belangrijker geworden dan praten? Van een pil leer je toch helemaal niks? En wat klopt er van de stelling van psychotherapeut Louis Tas dat de psychiatrie min of meer gegijzeld is door de farmaceutische industrie?

  5. 5. Psychiaters: Depressie

    25 augustus 2009 (35 minuten)

    Maar liefst een kwart van alle Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een depressie of een angststoornis. Op dit moment slikken in ons land zo’n miljoen mensen antidepressiva. Depressie lijkt een nieuwe volksziekte. Komt dat omdat wij steeds minder kunnen hebben, en veel eerder uit het lood geslagen zijn dan vroegere generaties? Of zijn we juist te soft in onze aanpak van depressieve patiënten? En als bij een aanhoudende zware depressie echt niets meer lijkt te helpen, is zelfdoding dan uiteindelijk misschien toch de enige uitweg?

  6. 6. Psychiaters: De Psychiater

    1 september 2009 (35 minuten)

    De afgelopen weken lieten psychiaters in Kijken in de Ziel hun licht schijnen over de menselijke geest. Maar wie zijn ze zelf? Zijn ze ooit aan hun vak begonnen om iets in zichzelf te helen? Hoe komt het dat het suïcidecijfer onder psychiaters onevenredig hoog is? In de slotaflevering praten ze openhartig over hun eigen zwakke punten en gektes. Eén van hen vertelt dat hij zelf jarenlang aan pseudologia fantastica leed, hij verzon onder meer een verzetsverleden, terwijl hij ondertussen gewoon patiënten behandelde die aan dwangmatig liegen leden. Anderen bekennen dat ze ooit hebben gespeeld met de gedachte om er een einde aan te maken. En wat had de psychiater aan zijn vak toen hij zelf opeens ernstig ziek werd?

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

  • 8026 berichten
  • 3576 stemmen

Voor mij is deze eerste reeks onovertroffen omdat het concept 'kijken in de ziel' zich bijzonder wel leent om bij psychiaters een zelfanalyse uit te lokken. Bij andere (beroeps-) groepen pakte het helaas niet altijd even interessant uit. Coen Verbraak is een traditionele interviewjournalist: een brave gentleman die zichzelf in de vraaggesprekken op de achtergrond plaatst, terwijl hij onverminderd scherp persoonlijke en beroepsmatige uitspraken ontlokt aan zijn geïnterviewden. De reeks wordt ook zo fijn omdat de psychiaters, waarvan ik er een heleboel vooraf niet eens kende, zich gaandeweg de reeks ontpoppen als kleurrijke personen, die vaak diametraal tegenover elkaar staan in hun opvattingen over wat de psychiatrie vermag ten opzichte van de cliënten die behandeld worden. Het levert een spannende televisiereeks op over de mores van een beroepsgroep en de interessante sujetten die er een onderdeel van uitmaken.


avatar van Don Homer

Don Homer

  • 437 berichten
  • 1297 stemmen

Zeer interessante serie. Coen Verbraak doet het fantastisch en stelt de juiste vragen. Volgens mij is Kahn, "de pillen dokter" inmiddels anders gaan denken en het 'praten' meer is gaan waarderen.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.